Last news in Fakti

9 Юни, 2022 16:57 7 658 9

От къде идва желанието на хората да обиждат?

  • обижда-
  • обиди-
  • психология-
  • живот

Какво от житейския опит и психиката на човека го кара да иска да обижда останалите?

От къде идва желанието на хората да обиждат? - 1
Снимка: Shutterstock

Има хора, които лесно се обиждат и такива, които игнорират забележките на другите с лекота. Ако сте от първите, вероятно губите доста енергия и време, за да се справяте с емоциите си, пише lifezone.bg. Време е да си отговорим на въпроса защо е важно да знаем защо хората искат да ни обидят.

Защо хората изпитват нужда да обиждат?

Партньорът ви прави неуместни забележки за характера ви, външния вид, приятелите. Заяжда се за всяко нещо, което правите. Думите му са жлъчни и злобни, въпреки че не знаете защо сте заслужили това.

Първо, е хубаво да знаете, че голяма част от нещата, които той ви казва вероятно не ги мисли. Ако беше така, връзката ви досега да е приключила. Зад желанието му да ви обиди, стои нещо друго, което той отказва да сподели.

Обидите са неговият начин да ви отмъсти, да ви уязви и да ви накара да се почувствате неприятно. Да, на пръв поглед е абсурдно да правим това в една връзка, но съвместното съжителство често е съпроводено и от това.

Когато забележите, че човекът до вас целенасочено ви провокира и обижда, не бързайте да избухвате. Опитайте се да разберете причината. Ще се изненадате от подбудите му. Често проблемът се разрешава с откровен разговор, в който всеки споделя какво му тежи.

Когато човек се чувства пренебрегнат, често се опитва да привлече вниманието на другия с обидни изказвания. Иска да получи реакция, каквато не получава по друг начин.

Какво се крие зад желанието на другите да ни обидят?

Прикритото негодувание, разочарованията от самите себе си, за които не искаме да говорим, не рядко намират катализатор в обидите и забележките, които отправяме към другите.

Преди да се ядосате, запомнете едно: обидата представлява 50% комплимент. Човек, който се опитва да ви обиди, всъщност е недоволен от самия себе си.

По правило обиждат слабите: тези, които не могат да контролират емоциите и чувствата си. Уверените хора не правят това.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    8 1 Отговор
    Или партньорката ви е тъпо парче и бавноразвиваща и пляска такива тъпотии, че ви идва да се затворите в земята

    Коментиран от #3, #7

  • 2 12340,с/р

    4 0 Отговор
    " ....с
    глупоста на хората

    И Самите Богове,
    Напразно се борят...."
  • 3 Като си много умен

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    що си избрал такава? Умен мъж с проста жена не може брашно да мели.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Джуджу

    1 0 Отговор
    От вътре ми идва!
  • 6 Вергина

    8 0 Отговор
    Идва от същото място, откъдето на други им идва желанието да подслушват, на трети да лъжат, на мисирките да се продават и т.н. :)
  • 7 споко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    "Партньорката" я няма вече, дишай ;)
  • 8 Браво

    3 0 Отговор
    Абсолютно вярна и точна статия.😁👍👍👍👍
  • 9 Хейтър

    1 0 Отговор
    В началото е добре да се провери нивото на толерантност към обиди, преди да последва истерия. Това се прави с чисто експериментална цел, без лоши чувства.