Last news in Fakti

9 Юни, 2022 20:44 2 021 3

Нова технология разпознава фалшивото уиски

  • технология-
  • уиски-
  • фалшификат

Тя може да бъде стъпка не само към намиране на решение за алкохолната индустрия, но и към справяне с проблема с фалшивите лекарства.

Нова технология разпознава фалшивото уиски - 1
Снимкa: Shutterstock

Учени от САЩ и Южна Корея разработиха нова технология, която разпознава фалшиво уиски, съобщи електронното издание Юрикалърт, цитирано от БТА.

В бъдеще, когато поръчате в заведение чаша от кехлибарена течност, може да помолите бармана да добави в питието и ядивен флуоресцентен копринен етикет, за да сте сигурни в качеството на напитката. Той е напълно безопасен за консумация, гарантират създателите на новата технология - учени от университета "Пардю" в американския щат Индиана и от южнокорейския Национален институт по селскостопански науки.

Малкият етикет с QR код успява да разкрие дали уискито, което искате да купите, е фалшиво. Сканирането на етикета с мобилен телефон може да потвърди автентичността на алкохолната напитка.

Засега подобни етикети не се поставят в бутилки с уиски. Тази нова технология за борба с неистинските спиртни напитки, представена в изданието "Ей Си Ес Сентръл сайънс", може да бъде стъпка не само към намиране на решение за алкохолната индустрия, но и към справяне с проблема с фалшивите лекарства, пише bnr.bg.

"Някои течни лекарства съдържат алкохол. Искаме обаче да изследваме това първо при уиски, тъй като има по-висок градус алкохол", казва Йънг Ким от университета "Пардю".

Кодът на флуоресцентния копринен етикет не се вижда с просто око. Той е годен за консумация и не причинява проблеми, ако човек го погълне, докато пие уиски. Не влияе на вкуса на напитката, категорични са създателите.

Учените тестват етикетите в различни марки уиски за период от десет месеца, като успяват непрекъснато да активират кодовете им с приложение за смартфон. Направени са 80 проби при 40% алкохол


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, ама не...

    15 0 Отговор
    А кой ще води борба с фалшивите флуоресцентни копринени етикети, дето винаги показват качествено уиски? Още дядо ми имаше една мисъл, че на света няма нещо измислено от човек на което друг човек да не му е намерил цаката.

    Коментиран от #2

  • 2 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да, ама не...":

    Има начин да се разбере в смартфона като се постави спектрометър.Насочвяш камерата към питието и чрез приложение анализа показва дали отговаря на зададените критерии .В момента се разработват десетки приложения не само за алкохол но и за храни.Спектрометъра освен за видимото от човека може да открива и невидими неща и дали храната е качествена или алкохола в случая е истински от производителя
  • 3 наблюдател

    2 3 Отговор
    Такъв спектрометър трябва да бъде разработен и за политиците. Не може да ни бъде президент индивид който публикува във фейсбук страницата си фейкове с пачки по 500 евро банкноти, при условие че такива банкноти няма в Еврозоната.