13 Юни, 2022 11:01 1 430 2

Кание Уест - Йе стана на 45 г.

  • кание уест-
  • йе-
  • рапър-
  • рожден ден

Роден е на 8 юни 1977 година в Атланта, Джорджия

Кание Уест - Йе стана на 45 г. - 1
Снимкa: Shutterstock

Напоследък е трудно да говорим за Йе без да споменем бившата му съпруга Ким Кардашиян. Двамата бяха толкова неразделни, че в един момент и медиите не можеха да говорят за единия без да споменат другия. Но тази седмица само Йе имаше рожден ден, така че е време да припомним кой беше той преди нея и кой продължава да бъде след нея, пише dir.bg.

Йе е роден като Кание Уест на 8 юни 1977 година в Атланта, Джорджия. След развода на родителите му, той и майка му се местят да живеят в Чикаго. През детството му се местят няколко пъти като един от тях е в Китай, където Кание учи в местно училище без да знае езика. Успява да го усвои, но днес споделя, че вече нищо не помни от него.

Майка му споделя, че от ранна детска възраст Йе проявява голям интерес към изкуството, независимо дали е изобразително, поезия или музика. От трети клас започва да рапира, а от седми - да композира в гаража. Учи в академията за изкуства в Чикаго, но не след дълго се отказва заради натоварената програма.

Музикалната му кариера започва през 90-те. Още от ученик продава музиката си на други деца от квартала, а по-късно и на местни рапъри. Първата му официална е продукция е тази за дебютния албум на рапъра Грав, когато е на 19 години. Оттам вратите на индустрията се отварят за него. Продуцира албума на Джей Зи "The Blueprint". Продуцира и хитове на други известни изпълнители като Алиша Кийс, Джанет Джаксън и Лудакрис.

Въпреки успеха в тази сфера на музиката, истинската страст на Йе си остава рапирането. Проблемът е, че в началото никой не иска да го продуцира, защото няма гангстерски манталитет. Единственият, който има интерес към него, е един от шефовете на "Roc-A-Fella Records" (собственост на Джей Зи) на име Damon Dash. Издава дебютния си албум "The College Dropout" през 2004 година. Заглавието е свързано точно с напускането му на академията за изкуства, а това, което го мотивира да го издаде е автомобилна катастрофа през 2002 година, в която едва не загива. Албумът веднага влиза в класациите.

Песента "Through The Wire" стига 15-то място в класацията на "Billboard". Кание Уест получава награда Грами за този албум. Следващите му албуми са също толкова успешни и кариерата му разцъфва все повече.

Преживява най-голямата си загуба, когато майка му умира през 2007 година. Изпада в депресия, която не му позволява да пише музика няколко месеца. Въпреки това намира сили да излезе от тази черна дупка и да продължи напред и нагоре с кариерата си.

През 2014 година се жени за Ким Кардашян, от която има четири деца. Рапърът многократно споделя как я е харесал в момента, когато я е видял за пръв път и въпреки че е бил в друга връзка, някак си винаги е знаел, че тя е жената за него. Уви, тяхната приказка приключва в началото на 2022 година поради "различия, които не могат да разрешат". Откакто се разделят, Йе прави всичко по силите си да се съберат, но Ким вече е продължила напред.

През годините Йе става част от много светски скандали и провокации. Тази тенденция продължава и до днес. Рапърът е директен до болка и не крие нищо, което мисли и чувства, особено пък ако е за някой, който не харесва. А сигурно някои от вас се чудят защо напоследък всички го наричат Йе. През 2021 година подава документи за смяна на първото си име. Избира името Йе, не само защото носи името на негов албум, но и защото носи библейско значение.

От половин година, той е във връзка с Джулия Фокс.

През 2020 година решава да се кандидатира за президент на САЩ. Част от идеите му са свързани с по-добро здравеопазване, както културно и религиозно образование. Нещата не се развиват според неговите планове. Отказва се да участва в изборите, защото е осъзнал колко е трудно да води такава кампания каква отговорност носи това. Въпреки това той остава оптимистичен, че в някакъв момент в бъдещето отново ще поеме по този път, но тогава ще бъде напълно подготвен да предложи и даде на хората онова, от което имат нужда и което заслужават.

Йе не белязва само рап музиката. Той оставя следа със своята визия, с разсъжденията си и активното участие в много сфери на светския живот. Независимо дали хората го обичат или мразят, все пак говорят. Ще продължат да говорят още дълго време, защото това кара звездите да блестят. А блясъкът на Йе няма да изчезне и след още 10 рождени дни.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    0 0 Отговор
    На въпроса "kanye west net worth", гугъл отговаря "2 billion USD". Не съм го чул да коментира, че това се дължи на цвета на кожата му.
  • 2 Механик

    0 0 Отговор
    А стана ли бял или още се мота?