15 Юни, 2022 13:15 1 596 5

Котка зарази лекарка с COVID-19 в Тайланд

  • covid-19-
  • тайланд-
  • котка-
  • ветеринарен лекар-
  • зараза

"Случаят с предаването на заразата от котка на човек в Тайланд не е изненада, защото пренасянето на вируса от домашен любимец на човек отдавна се смята за възможно", твърди експерт

Котка зарази лекарка с COVID-19 в Тайланд - 1
Снимка: Shutterstock

Тайландска ветеринарна лекарка се е заразила с COVID-19 от котка и това предизвика вниманието на научната общност, съобщи ЮПИ, цитирани от БТА.

За този първи потвърден случай на предаване на новия коронавирус от котка на човек съобщава в последния си брой специализираното издание "Имърджинг инфекшъс дизийзиз".

Съпрузи в Тайланд се разболели от Ковид-19 и се наложило да бъдат настанени в болница. Котката им също била приета във ветеринарна клиника, където кихнала в лицето на лекар по време на прегледа. Докторката носела маска, но очите ѝ не били защитени. Три дни по-късно тя се разболяла. По-късно и ветеринарката, и животното дали положителен тест за новия коронавирус.

Канадски експерт обаче твърди, че първият случай на заразяване на човек от котка не бива да плаши стопаните на домашни любимци, макар че е важно напомняне да се вземат предпазни мерки. "Смятам за важно да осъзнаем, че този вирус може да се пренася между видовете", каза неотдавна за "Ню Йорк таймс" ветеринарният специалист д-р Скот Уийс.

Случаят с предаването на заразата от котка на човек в Тайланд не е изненада, защото пренасянето на вируса от домашен любимец на човек отдавна се смята за възможно, каза Уийс, преподавател във Ветеринарния колеж на университета на Гуелф в Онтарио, Канада. Той е и директор на университетския център за обществено здраве и зоонози.

През последните две години Уийс и колегите му са изследвали детайлно заразяването с COVID-19 между хора и животни. Проучванията им са се фокусирали върху котките, защото те са изложени на завишен риск от дихателни инфекции.

Други изследвания също са установявали, че стопаните могат да заразят котките си и че домашните любимци понякога се заразяват един от друг.

В блога си Уийс отбелязва, че предупреждава хората, общуващи с животни, да вземат мерки, за да предотвратят разпространението на новия коронавирус.

Ако някой в домакинството се разболее, трябва да пази и хората, и домашните любимци около себе си. Котките може да се заразят и да разпространят вируса сред други хора и животни в домакинството, смята експертът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 селтак

    6 2 Отговор
    Горкото котенце ше иде в тенджерата!
  • 2 Ваксиниран3002

    8 2 Отговор
    И какво сега, ще кихне 2 пъти и толкова, голяма новина. А как го откриха тоя хобит, а оня тест, дето показва на чешмяна вода ли?
  • 3 Ваксата

    9 2 Отговор
    Вие ще спрете ли да пишете глупости за тоя лъжлив вирус ?! Тая дето е писала статията ,да отива да си слага бустерна доза и да не ни занимава с глупостите на СЗО
  • 4 😷😷😷

    6 0 Отговор
    Гърците сигурно рибите ги заразяват, защото пупят рекорди и имат по над 8 хил. дневно, а иначе са бустерирани та дрънкат!?

    Коментиран от #5

  • 5 Е те затова

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "😷😷😷":

    са бустрирани. За да има хобид без край.