Last news in Fakti

21 Юни, 2022 21:32 4 711 3

Признаците, че страдате от липса на магнезий

  • магнезий-
  • дефицит-
  • липса-
  • минерал-
  • витамини-
  • признаци-
  • симптоми

Ето кои са храните, от които можем да си набавим нужното количество магнезий

Признаците, че страдате от липса на магнезий - 1
Снимка: Shutterstock

Магнезият, въпреки че се намира в малки количества в нашето тяло, се счита за един от най-важните минерали, тъй като помага на редица функции в тялото да протичат правилно.

Органите, които най-много зависят от този минерал, са белите дробове, бъбреците, черния дроб, щитовидната жлеза, мозъкът, мускулите и сърцето, информира vesti.bg.

Дефицитът му в тялото ни е наистина забележим, но какви са признаците?

1. Схващания на краката

Събуждате ли се със силна болка в прасците или краката? Когато имаме нормалните количества магнезий, тези неволни крампи не се появяват, защото този минерал помага за отпускането на мускулите.

2. Мускулен дискомфорт

Усещате, че мускулите ви изтръпват или имате неволно треперене.

3. Проблеми със съня

Обикновено с настъпването на нощта нивата на магнезий спадат и ако имаме дефицит на магнезий, се чувстваме хиперактивни и не можем да заспим.

4. Умора
Усещането за слабост, умора и виене на свят при изправяне са други признаци за липса на този минерал.

5. Главоболие

Напрежението, причинено от липсата на магнезий в тялото ни, може да ни причини болка в челюстта, а също и главоболие.

6. Тревожност

Дефицитът на магнезий в тялото ни засяга централната нервна система, причинявайки нервност, депресия и в най-лошия случай халюцинации.

7. Високо кръвно налягане

Освен че причинява свиване на мускулите, липсата на магнезий също води до свиване на кръвоносните съдове, което предизвиква високо кръвно налягане.

8. Запек

Липсата на магнезий в тялото ни кара червата ни да се свиват, което прави крайния процес на храносмилане труден.

9. Сърдечна аритмия

Тъй като сърцето е орган, съставен от мускули, липсата на магнезий го кара да има неравномерни удари.

Защо е необходимо да приемаме магнезий? Наличието на този минерал в здравословни нива ни помага както за различни функции на тялото ни, така и на емоционално ниво. Най-забележимите предимства са:

  • Това ще ви накара да започнете деня с повече енергия. По същия начин, ако спортувате , той е най-подходящият минерал, който да ни поддържа активни и без умора.
  • Ще ви накара да се почувствате спокойни и щастливи, тъй като пряко влияе върху производството на серотонин, който поддържа настроението ни.
  • Освен че се намира в по-голяма степен в мускулите ни, той засяга и костите ни, като ги поддържа здрави и предотвратява остеопороза.
  • Tова ще подобри храносмилането ви, тъй като освен за отпускане на червата, този минерал помага за елиминирането на токсините от тялото ни и контролира чревната флора.
  • Регулира Ph-то на нашето тяло.

Храни, които съдържат магнезий

Поддържането на тялото ни с оптимално ниво на магнезий не е много трудно. Нужно е само да включите към менюто си следните храни, богати на този полезен минерал:

Семена, овесени ядки, елда, амарант, киноа, сурово какао на прах или какаови зърна, спанак, листа от цвекло, кейл, бразилски орех, кашу, бадеми, всякакви видове боб (бял, черен, червен, боб мунг), тофу (соево сирене), авокадо, банани, сушени смокини.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Според мен

    6 2 Отговор
    е трудно да спортуваш нещо, дори и неособено редовно и натоварващо, без да приемаш магнезий допълнително - крампи, мускулна умора. Има таблетки за по 2-3-4 лева - 20 бройки, за мен вършат същата работа като доста по-скъпи добавки магнезий.
  • 2 Фитнес

    3 1 Отговор
    Най-много го има в тиквените семки,но не китайските
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.