Last news in Fakti

23 Юни, 2022 19:45 13 453 29

Васил Найденов не може да се пенсионира

  • васил найденов-
  • пенсия-
  • пенсиониране-
  • нои-
  • пенсионна възраст

"Нямам пенсия. Все още. Но съм доволен от парите, които получавам от участията си", коментира Найденов 

Васил Найденов не може да се пенсионира - 1
Снимка: БГНЕС

Пенсионната сага на Васил Найденов продължава и певецът 8-а поредна година не може да вземе и лев от държавата. Оказва се, че Кеца все още не получавал обещаната от НОИ пенсия за стаж, за която се бори, откакто навърши 63 г.

71-годишният певец успя с хиляди мъки да задвижи процедурата едва през 2020-а, когато уж го увериха, че документите му са приети и решението по тях ще излезе съвсем скоро. Така две години по-късно естрадното величие не е получило и стотинка в банковата си сметка и нямал никаква представа кога ще благоволят да го пенсионират и с каква сума.

"Нямам пенсия. Все още. Но съм доволен от парите, които получавам от участията си", коментира Найденов куриозната ситуация, без да се оплаква. Междувременно той получава месечна премия за заслуги в размер на 500 лв., която обаче от другата година ще спре, тъй като бе временно решение на проблемите с пенсиите на мнозина величия от естрадната гилдия.

След като години наред Кеца беше в графата на ощетените от държавата и страдаше, че не може да се пенсионира заради изчезналите навремето документи от "Концертна дирекция", получи компенсация, която той обаче нарече "подаяние". Истинската му пенсия за навършена възраст и стаж още е енигма.

"Не е вярно, че не сме плащали данъци, създава се погрешно впечатление. Оказва се, че по времето на социализма сме плащали близо 60% данък, което е доста. Един е бил през 1979 г., друг – през 1981 г., като наред с обичайните данъци е имало и такъв за Съюз "Музикални дейци", а ние не сме били негови членове", гневи се изпълнитят на "Телефонна любов", който през дългогодишната си кариера е вкарал хиляди левове в държавната хазна.

Естрадната звезда не възлагал големи надежди, че НОИ скоро ще се задейства. Вече не си спомнял броя на министрите на културата, които се сменили на поста през последното десетилетие, и все го увещавали, че ще помогнат както на него, така и на колегите му, които са в същата безизходица. За разлика от тях Кеца поне има десетки участия месечно и печели повече от добре, пише "Ретро".

Иначе щеше да му е абсолютно невъзможно да се справя в битов план. Той не настоявал за пенсия заради самите пари, а заради достойнството си. Подозирал, че щели да му отпуснат минималната, ако изобщо това някога се случело. Чудел се и защо досега нито веднъж не е бил номиниран за пожизнена наградна пенсия за заслуги, каквато доста негови колеги от години прибират.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зная

    12 27 Отговор
    Кирил Петков е виновен!!!

    Коментиран от #28

  • 2 Рошко

    31 13 Отговор
    Да му отворим фонд на бедния,,,
  • 3 Ама тези един работен ден нямат

    46 15 Отговор
    А искат пари от държавата не са внесли никакви данъци и удръжки. Да им дадат социална пенсия като на всички които не са работили!
  • 4 Гнойко

    35 9 Отговор
    Га яде кифтета не рева.
  • 5 Блез Паскал

    38 3 Отговор
    Toя има милиони! И се хвалеше, че заради инфлацията превръща парите си в диаманти !
  • 6 Озадачен

    41 9 Отговор
    Тя и Лили Иванова - милионерката орева орталъка, че не взима пенсия без да е внасяла и лев.
  • 7 Пенсия се отпуска

    57 2 Отговор
    срещу платени осигуровки, а не срещу платени данъци от хонорари.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ген. Гурко

    53 3 Отговор
    Васко, не става въпрос за данъци, а за осигуровки.
  • 10 попа

    24 4 Отговор
    В гроба ще закараш само костюма си!!
  • 11 Орел

    19 2 Отговор
    Казано честно, всичко ми е наред!
  • 12 Петков

    39 4 Отговор
    Какво значи ОБЕЩАНАТА от НОИ пенсия. НОИ не обещава, а изчислява пенсията според внесените осигуровки. Айде у лево.
  • 13 Писател

    46 3 Отговор
    Васко, Кеце, ДАНЪЦИТЕ не са ОСИГУРОВКИ. Аз също съм плащал данъци на хонорарите, които съм получавл за разказите си, но това не са осигуровки.
  • 14 Георги v.

    36 3 Отговор
    Не го е срам да лъже по този начин. Кога по време на соца е плащал 60%.Това е лъжа. Документите били изгоряли. Ами той няма ли трудова книжка или образец 30 и т. Н. Всеки нормален българин ги има. Този човек божество ли е? Истината е, че и тогава са им плащали на ръка, но те сега лъжат, че по-различни измислени причини нямат документи. Срамота. Да вземе да се скрие.
  • 15 Така така..

    5 13 Отговор

    До коментар #7 от "Пенсия се отпуска":

    Данъци се плащат за осигуровки. Много ли е трудно??

    Коментиран от #18

  • 16 Нескопосан лъжец

    33 3 Отговор
    На Маргарита Радинска-Заберска как не са изгорели архивите и си получава пенсията. Внасяли са ги на "Жданов", сега "Пиротска" хептен у центъро. Майка й настоявала, защото се е сетила, че "когато сняг забръска, що ще правиш ти зимъска". Другите яли, пили и се веселили, а сега се сетИли. А тоя, дето казва, че бил плащал данъци, че всеки работещ плаща ДОД и отделно ОСигуровки. И на всичкото отгоре му дават и 500 лв., които пенсионери за стаж и възраст не могат да вземат.
  • 17 Чорбара

    13 4 Отговор
    Пука ми за този ПедиГрипал.
  • 18 Ми не ти е лесно

    29 1 Отговор

    До коментар #15 от "Така така..":

    ДОД/ данък общ доход/ е едно, ДОО/държавно обществено осигуряване / е друго. Последното е за пенсия, ама не правиш разликата.
  • 19 Горно Уйно

    6 1 Отговор
    Тихомирчо, кецът е в именителен падеж и се членува с пълен член. Кой не може да се пенсионира? Къде си учил?
  • 20 Хорейшио

    23 2 Отговор
    Не мисля че някой от тях е плащал осигуровки. Те са били на хонорар, правили са им удръжки за данък върху дохода най вероятно. От там нататък всеки от тях е трябвало сам да си внася осигуровките. Тая дъвка с изгорелия архив се изтърка вече. Все пак той има право на пенсия поради навършени години, даже и да не може да докаже стаж. Само че след като взема по 5 хил за 1 час "пеене" на плейбек на песнички от преди 40 години, то тая пенсия не му трябва. А Кеца не го мислете, той си е милионер, даже и след 2000 год го бяха хванали че не плаща данъци. Тогава пак рева, счетоводителя му бил виновен. И накрая плати около 500 000.Тъй че.. Споко
  • 21 шопендар

    18 7 Отговор
    ТОЗИ НОМЕР С ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ДОКУМЕНТИ В ПРЕДПРИЯТИЯ,НАВОДНЕНИ ДОКУМЕНТИ,ИЗГОРЕНИ ДОКУМЕНТИ,ОТКРАДНАТИ ДОКУМЕНТИ,ТОВА БЕШЕ ОТМЪЩЕНИЕТО НА КОМУНИСТИТЕ ЗА ТОВА ЧЕ ЗАГУБИХА ВЛАСТТА ПРЕЗ 90 ТЕ.ГОДИНИ СЛЕД ТОЗИ ВАНДАЛСКИ АКТ НИКОЙ НЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ И НЕ ЗАЩИТИ ТРУДА И СТАЖА НА ХИЛЯДИ ТРУДЕЩИ СЕ.НООО,ДОКУМЕНТИТЕ НА ШЕФОВЕТЕ/КОМУНИСТИ И ТЕХНИ ПРОТЕЖЕТА/СЕ ОКАЗА ЧЕ СА НАЛИЦЕ.НИТО ПРОФСЪЮЗИТЕ,НИТО ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ СИ МРЪДНАХА ПРЪСТА,И ХОРАТАПРОДЪЛЖАВАТ ДА СТРАДАТ.
  • 22 НЕ ...ПРАВ СИ☝

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "мечо":

    АМА ЗА НЕГО ....„ВСИЧКО МУ Е НРЕД”👍
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Васка

    15 1 Отговор
    Стига ревеш, викаш и ни се караш... само туй си можеш... сбоооооогом сбооогом сбоогом, сбооугом казах, щом така си решила тиии... добрееее... еееее! ....Аре да си пеем още малко от сърце с пълно гърло... И на малкото требва да си доволен...
  • 25 шампиона

    11 2 Отговор
    Едно време по Живково време, като им раздаваше апартаменти беше добре, сега го плюят, но и пенсии искат..Колкото големи певци са всичките от тази "естрада", толкова малки личности са....
  • 26 Д-р Хаос

    7 0 Отговор
    Да е жив и здрав,но си е милионер,но пуста алчност!
  • 27 Бул

    11 2 Отговор
    Навремето всички хонорари се събираха на ул.Париж -1. Там се обработваха и контролираха платените данъци и осигуровки. Системата беше декларативна, данъците прогресивни. Масово криеха хонорарни листа. Никой не им е виновен, както и да преиначават нещата.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Здраве да има

    2 0 Отговор
    Кеца е един от най добрите ни певци. Има пари да изживее още един живот без помощ от държавата. Законите трябва да са еднакви за всички, ако не са плащали осигуровки, ще получат пенсия за старост както е по закон и не трябва да мрънкат. Има артисти и певци които вземат прилични пенсии, но като по-млади са мислили и за старините си. Да е жив и здрав, господ му е дал талант, един вид доживотна пенсия. Статията подвежда не е възможно на тази възраст да не е взел никаква пенсия, ако води дела е друг въпрос после ще я получи на куп.