Last news in Fakti

24 Юни, 2022 16:28 2 458 2

3 причини да не пипаме телефона преди лягане

  • телефон-
  • смартфон-
  • устройства-
  • сън-
  • лягане

Експертите съветват да оставим телефона настрана поне час преди сън

3 причини да не пипаме телефона преди лягане - 1
Снимка: Shutterstock

В наши дни водим начин на живот, при който ни рудно е да оставим телефона си в другата стая, дори и за няколко часа. Но използването му непосредствено преди лягане може да повлияе на здравето ни повече, отколкото предполагаме. От Bright Side разкриват как използването на смартфона преди сън може да ни навреди, пише Флагман.

1. Може да повреди очите ви

Ако някога сте почувствали, че зрението ви внезапно се замъгли, след като сте прекарали часове в социалните мрежи, определено не сте сами. Когато се напрягате, докато използвате смартфона си, това може да доведе до напрежение в очите, известно още като уморени очи. За да защитите очите си, опитайте да намалите яркостта на екрана и избягвайте да използвате телефона си твърде дълго.

2. Може да наруши съня ви

Когато най-накрая си легнете в леглото в края на дълъг ден, може да се изкушите да прекарате още малко време в проверка на съобщенията си или четене на новини. Но този навик не е толкова безобиден, колкото изглежда. Използването на телефона преди лягане може да ви попречи да спите добре. Синята светлина от смартфона не само засяга зрението, но може да наруши цикъла ви на сън, което от своя страна може да причини здравословни проблеми.

3. Може да доведе до болка във врата

Ако сте запознати с досадното усещане за болка във врата, тогава използването на телефона ви в леглото може да влоши съществуващото състояние още повече. Когато наклоните главата си напред, за да погледнете екрана, се натоварват мускулите на шията, причинявайки болка. Ако не можете да си представите да си легнете, без да проверите телефона си, опитайте да го държите на нивото на очите, за да избегнете напрежението на мускулите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Като го

    2 0 Отговор
    хвана вечер в леглото и до 10 мин. съм заспала. Изпускам го от ръцете си. Сънотворни не ми трябват. Нещо да коментират учените?