Last news in Fakti

28 Юни, 2022 12:58 2 892 8

Фронтменът на Green Day се отрече от САЩ (ВИДЕО)

  • били джо армстронг-
  • грийн дей-
  • гражданство-
  • америка-
  • сащ-
  • конституция-
  • аборти

Решението на Върховния съд в САЩ да отмени конституционното право на аборт ядоса редица знаменитости, включително и Били Джо Армстронг

Фронтменът на Green Day се отрече от САЩ (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Фронтменът на рок групата "Green Day" Били Джо Армстронг обяви по време на концерт в Лондон, че се отказва от американското си гражданство, след като Върховният съд на САЩ в петък взе решение, отменящо конституционното право на жените на аборт, предава в. Сега.

„Майната ѝ на Америка. Отричам се от гражданството си. Реших да остана да живея тук, в Обединеното кралство“, каза Армстронг от сцената на London Stadium, веднага след като се разбра, че с решението си от 24 юни магистратите развързват ръцете на властите във всеки от 50-те щата да забранят абортите. „Има твърде много глупост в света, че да се върна към това жалко, шибано подобие на държава“, продължи ядосан Армстронг, додавайки: „О, не се шегувам. Ще чуете да се говори за мен през следващите няколко дни“.

Лидерът на групата, известна с левите си убеждения и критиката към консервативните американски политици, е само една от многото знаменитости, яростно атакували в последните дни анулирането на т.нар. съдебно решение „Роу срещу Уейд“, което през 1973 г. утвърди правото на жените в САЩ да прекъсват бременност в безопасни условия. За пръв път от почти 5 десетилетия насам абортът няма да бъде защитен с федерален закон, а всеки щат ще може да решава индивидуално дали да ограничи или изцяло да забрани абортите.

Сред последните, изразили своето негодувание, беше певицата Пинк, която се обърна в Туитър към феновете си, подкрепящи решението на Върховния съд: „Да сме наясно. Ако смяташ, че утробата на една жена или личните дела на една гей личност, или решението за един гей брак принадлежат на правителството, или ако мислиш, че расизмът е о`кей, тогава, моля, в името на твоя Бог, никога повече не слушай моята музика“. 42-годишната американска звезда с 31,5 милиона последователи в социалната мрежа, завършва поста си още по-решително: „Върви на май..та си, разбрахме ли се?“.

„Аз съм абсолютно ужасена от факта, че това се случва в страната, в която живеем. След десетилетия борба и толкова много личности, които се ангажираха за правото на жените да държат контрола върху собственото си тяло. Днешното решение ни лиши от това“, написа Тейлър Суифт в Туитър. Хари Стайлс, Фийби Бриджърс, Зара Ларсън, Шер, групите Pearl Jam и Garbage също използваха социалните мрежи, за да разкритикуват решението на Върховния съд.

Рокаджиите от Rage Against the Machine се ангажираха да преведат 475 хиляди долара на асоциации, които се грижат за правата на жените в щатите Уисконсин и Илиноис. В комюнике, публикувано в профилите им в социалните мрежи, музикантите заявяват, че са отвратени от решинието на Върховния съд, което „има непропорционално въздействие и засяга най-вече бедните и работническата класа от общностите на чернокожи, цветнокожи, коренни жители“.

Рап певицата Lizzo пък обяви сътрудничеството си с промоутърите от Live Nation, за да дарят 1 милион долара на организации, които ще предлагат подкрепа на жени, които искат да направят аборт, но не могат да си го позволят. „Жените от афро-американската общност исторически са имали по-малък достъп до ресурси за семейно планиране и тази голяма несправедливост със сигурност не е единствената“, коментира тя.

След като Били Айлиш даде тон, на фестивала „Гластънбъри“ и други издигнаха глас срещу решението. Оливия Родриго покани колежката си Лили Алън на подиума, за да изпълнят заедно хита на британската си колежка Fuck You, посвещавайки я на магистратите от Върховния съд, взели това решение. „Исках да посветя тази песен на петимата членове на Върховния съд, които ни показаха, че всъщност не им пука за свободата“, каза Родриго, преди да ги изреди по имена и да произнесе: „Ние ви мразим“. Джо Талбот – фронтмен на група Idles, пък посвети песента Mother „на всяка майка и на всяка жена и нейното право да избира дали да бъде майка или не“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    28 6 Отговор
    съберете се в Лондон всички гламави либерасти да ви изчисти Путин веднъж завинаги
  • 2 Пеперуда

    38 2 Отговор
    Та чак сега ли зацепихте в колко чудо вищно нещо се е превърнала Америка? Още по-лошо е, че силово налага модела си на целия свят.
  • 3 долу сащ

    24 0 Отговор
    ей това говоря 33г.... ще се сетите
  • 4 АЛОООАУ

    15 0 Отговор
    ПРАВАТА СА ДЖЕНДЪРИТЕ .А НЕ ЗА ЖЕНИТЕ. ПРАВА?
  • 5 Соваж бейби

    15 1 Отговор
    Бооооожееее за момент си помислих че има и умни хора във фермата ,оказа се друго 20се .Въпроса е друг ще могат ли двойки ала Елтън Джон и ала Синтия Никсън
    да имат деца ? Какво още ще измисли кравария и Бог няма представа
  • 6 МалкоЛогика

    14 0 Отговор
    Същестуват доста медицински и психологически състояния, при които трябва да се направи аборт, иначе майката ще го закъса много, многе лошо, или ще умре.
    Явно тези, които са гласували този закон, не са питали медицински професионалисти.
    Или пък целта е да разпаднат САЩ, и все трябва да се започне от някъде.
  • 7 Американски дeбил

    4 1 Отговор
    Световно неизвестната "звезда" от световно неизвестната група има някакви бледи наченки на разсъдък.
    Ама защо в Англия, бре, чадо? Има поне още 200 по-демократични страни в света!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.