28 Юни, 2022 17:14 2 393 3

В кои страни хората имат най-дълги ваканции?

  • ваканция-
  • отпуски-
  • официални празници-
  • класация

Челната тройка включва Малта, Австрия и Боливия

В кои страни хората имат най-дълги ваканции? - 1
Снимка: Shutterstock

С общо 38 неработни дни годишно служителите в Малта и Австрия са начело на класацията на специализираното издание boursier.com за годишните почивки. Разликата е, че в Малта официалните празници са 14, а в Австрия - 13, докато редовните годишни отпуски съответно са средно 24 и 25 дни.

Челната тройка включва също Боливия, където средните отпуски са 25 дни, а официалните и религиозните празници - 12. Това прави общо 37 неработни дни годишно. В страната обаче дните на годишен отпуск отчитат и трудовия стаж, така че ваканциите на боливийците могат да се окажат още по-големи.

Това беше една от темите на полемика в разгара на гръцката дългова криза - гръцките служители са едни от най-ненатоварените в света, с 25 дни платен отпуск и 12 неработни дни в годината (общо 37 дни). Тук също трудовият стаж е условие за по-продължителни ваканции, предаде БТА.

С 26 дни отпуск и 11 неработни дни полските служители (включително водопроводчиците!) изглежда няма от какво да се оплакват. Но при едно условие: пълен годишен отпуск се полага само, ако служителят е работил 10 години.

Испания е на шесто място в класацията, с 22 дни платен отпуск и 14 неработни дни. Някои региони в страната обаче са по-щедри от други в зависимост от местните празници, които често са свързани с религията.

Венецуела, която преживява тежка икономическа и социална криза, е сред най-щедрите към своите служители, с общо 36 неработни дни (24+12). Въпреки постъпленията от петрол, кризата засилва безработицата и увеличава бедността в страната.

Във Франция, както и в Швеция, служителите имат 5 седмици ваканция. Официалните празници в страната са 11. В същото време обаче 35-часовата работна седмица позволява на французите да се възползват от много дълги уикенди.

Шведският социален модел е претърпял големи промени през 1990-те години, но ваканциите в страната остават големи: 25 дни платен отпуск и 11 неработни дни - колкото и във Франция.

Във Великобритания служителите имат 28 дни платен годишен отпуск, което е повече от 25-те дни във Франция. В Обединеното кралство обаче празничните дни са 8.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    8 1 Отговор
    Най дълга ваканция имат хората от България, като навършат 50 години и да нежелани никъде на работа и да във ваканция до пенсия..., ако има кой да им даде комат хляб,но нека не забравяме, че тези хора макар и безработни и регистрирани като трайно безработни и без никакви доходи,те все пак дължат пари за здравни осигуровки...,все пак да не забравим, че са българи,а не украинци
  • 2 Тома

    7 0 Отговор
    Най много ваканция имат българските учители
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.