Last news in Fakti

7 Юли, 2022 17:29 4 641 13

Потомци на африкански роби все още живеят на Балканите (СНИМКИ)

  • чернокожи-
  • роби-
  • африка-
  • албания-
  • черна гора-
  • монтенегро-
  • потомци

Слабо известен факт е, че на Балканите също се е развивала порочната търговия с чернокожи роби, отвлечени от Африка

Потомци на африкански роби все още живеят на Балканите (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Улцин е малък град в Черна гора, близо до границата с Албания. Там се предлагат множество хотели за една приятна почивка на брега на Адриатическо море.

В миналото, обаче, градът е бил много повече от тихо крайбрежно кътче. В древността Улцин е бил важно пристанище, като се смята, че е основан още в 5-и век пр. Хр. В ранното Средновековие той се превръща в пиратската столица на Адриатическо море, разказва pochivka.blitz.bg.

Градът пази спомените за невероятно бурна история, като днес той е център на албанската общност в Черна гора. Около 60% от населението му са албанци. Точно това градче, за което малцина са чували, се слави с нещо, което се смята за нетипично за Балканите – чернокожи местни жители. Те говорят на албански, носят албански фамилии, но са потомци на африканци. Нещо повече, подобно на повечето африканци в Западното полукълбо, и афро-балканците са потомци на роби.

Как тези африканци са се озовали в това малко балканско градче?

В началото на Критската война през 1650 г. Улцин е важен търговски пункт за роби християни. Тези роби били водени в града, след като били пленявани от местните пирати по крайбрежието на Италия и Далмация, но също и в други части на Османската империя.

Постепенно Улцин измества Херцег Нови, който е бил главно място за купуване на роби през 16-и век, и се превръща в център на търговията с роби по Адриатическото крайбрежие.

Търговията в с роби е изгоден бизнес по това време и напълно легален. Хората са най-скъпата стока в Средиземноморието чак до началото на 19-и век. Жителите на Улцин главно държали робите като пленници им вместо да ги ползват като работна сила, се надявали да получат голям откуп от близките им.

За целта пленените трябвало да изпратят вест до вкъщи и близките им да пристигнат на робския пазар в Стария град, за да си ги откупят обратно, съобщава lefteast.org. Често финалната сделка се случвала на неутрална територия, например Дубровник.

В средата на 18-и век се повишило търсенето на чернокожи африкански роби. През 1770 г. Али Паша довел две робини от Египет, а през 1775 г. пристигнала група, която била върната от Северна Америка, състояща се от 13 мъже и жени.

По-късно жителите на Улцин започнали да си купуват роби от Триполи (където се търгували хора предимно от Чад и Судан). Те били препродавани в други средиземноморски градове или били докарвани обратно в Улцин, където по-късно ставали свободни граждани и започвали да работят в земеделието или риболова.

Когато робите получили свобода, те се превърнали в граждани като всички останали. Говорели албански, носели дрехи „ала турка“ – с фесове и потури. Тези афро-албанци често носели фамилните имена на капитаните и търговците, които са ги довели в града, или на хората, които им давали работа. Други просто били наричани „арапи“.

С времето тези хора се интегрирали в обществото и започнали да участват в живота на града. В началото на 20-и век черногорският княз Никола I предложил на един чернокож жител на Улцин да му служи в двора му в Цетине (заради репутацията им на високи и силни хора), но човекът отказал, защото знаел, че ще се превърне в обект на подигравки от черногорците.

Жителите на Улцин, които били предимно моряци и търговци, не се отнасяли добре към расовата дискриминация заради исляма, който я забранява, както и поради факта, че Пророка Момахмед също е „арап“ (или „араб“). С течението на времето някои от африканците в Улцин се оженили за местни хора.

Такава била Захра от Судан, която се омъжила за Хадж Халил Фичи – командир в армията на Османската империя.

Афро-албанци като Али Арапи и Даут Калиджа станали морски капитани и дори имали собствени кораби. Калиджа имал един от най-големите кораби в Улцин, както и прекрасен дом с тавани с дърворезба, което било много рядко.

След като Черна гора завладява Улцин през 1880 г., част от африканците се местят в Албания. Едва около 60 от тях останали в града.

20-и век е времето на най-известния афро-албанец от Улцин – Ризо Шурла. Броят на африканците в града, обаче, продължил да намалява. Днес единственият член на общността – сестрата на Ризо, е единственият пряк наследник на африканската общност в Улцин. Техните деца масово са се оженили за местни хора и вече не живеят в града.

Ризо Шурла, починал през 2003 г., е черногорски фотограф, актьор и боец, воювал в редиците на югославските партизани по време на Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БигириМигири

    17 12 Отговор
    И в Русия през 19 век се е търгувало с крепостни селяни. Три девачки за една крава.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сийка

    25 2 Отговор
    Албания - ясно. Някой може ли да каже колко мургави са дошли от Северна Африка в Елада и са претопили местните елини. На потомците им да почнали да казват " гърци ".

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Някой

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сийка":

    Многоооо... пустите му етиопци станали са гърци
  • 7 Че цяла Гърция е основана

    15 0 Отговор
    От избягали османски роби, е чичо Кемал маааленко ги е избелил ама етиопската боя и черен къдрав косъм си е останал особено под носовете на жените

    Коментиран от #8

  • 8 един от стадото

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Че цяла Гърция е основана":

    Ирене Папас. Несъмнен профил и феис. Но не пипне ли м/у веждите и под носа, а и по бедрата с BIGчето..мани, мани
  • 9 Ако така подробно бяха писали за....

    8 3 Отговор
    Капитан Мамарчев или за Георги Сава Раковски,щях да кажа браво на писателката Събина,но явно такива са насоките на глобализма и либерализацията.....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Крушката си и а опашка

    6 0 Отговор
    Затова ли Ристе Прцкоски от ВМРО-ДПМНЕ казва, че ще си остане македонец. Наверно защото е много черен за българин! А и в конституцията на РСМ египтяните официално са записани като държавотворен народ
  • 13 така е то

    3 1 Отговор
    Мдаа... Влиянието на западната цивилизация... И пак на Балканите са ставали свободни хора много по-рано, отколкото в "цивилизования Запад".