Last news in Fakti

10 Юли, 2022 12:15 4 887 13

Какви са ползите от спирането на алкохола

  • алкохол-
  • спиране на алкохола-
  • ползи за здравето-
  • здраве

Ако спрете да пиете какъвто и да е алкохол, тялото ви ще да изпита някои здравословни ползи

Какви са ползите от спирането на алкохола - 1
Снимка: Shutterstock

Алкохолът е част от ежедневието на много хора. Чаша вино вечер или коктейл с приятели е начин да разпуснете, да се позабавлявате, а може и да е чудесен начин да хапнете вечерята си, придружена с любимото питие.

Всички знаят, че алкохолът в големи количества не е полезен. Но също така е известно, че чаша вино или чаша бира няма да ви навредят. Това дава усещане за спокойствие и безопасност. Въпреки това, алкохолът има своите негативни ефекти върху здравето и организма, дори в малки количества. Ако спрете да пиете какъвто и да е алкохол, тялото ви може да изпита някои здравословни ползи, пише Флагман.

Какви са ползите от спирането на алкохола?

По-дълъг и по-здрав сън

Алкохолът е една от главните причини да се будите през нощта към 3-4 часа, според експерти, цитирани от bodyandsoul.com.au. Той влияе върху капацитета на паметта, работоспособността, има негативен ефект върху нервната система. Влияе дори върху емоционалната стабилност, тъй като съдейства за намаляване на времетраене на съня и оказва негативен ефект върху механизмите на почивка през нощта. Това се отразява върху здравето, психиката и цялостното представяне през деня.

Кожата ще се възпалява по-малко

След като попадне в организма, алкохолът се обработва до съединения, като ацеталдехид например, който причинява възпаления в клетките, разширява кръвоносните съдове, а това води до поява на зачервявания по кожата, подобни на розацея или на спукани капиляри. Алкохолът предизвиква и ускорено стареене на кожата.

Косата ще стане по-силна и по-гъста

Ако сте сред милионите жени, които се оплакват от косопад, суха, накъсана коса с цъфтящи краища, не сте сами. И може да се изненадате, но преустановяването на алкохол дори в малки количества може да помогне да възстановите косата си. Алкохолът причинява възпаленията в тъканите, включително в тези на фоликулите, което уврежда растежа на косата. Той е и причина за цялостна дехидратация на организма, което пък също оказва влияние върху косата, като я прави суха и изтощена.

Органите в тялото ви ще са по-здрави

Алкохолът оказва отрицателно влияние върху функциите на всички органи в тялото. Редовната консумация на алкохол въпреки малките количества може да повиши значително риска от инфаркт, инсулт, рак, метаболитни смущения, затлъстяване, високо кръвно налягане, заболявания на храносмилателната и отделителната система. За да намалите този риск е добре да спрете консумацията на алкохол или да си го позволявате в по-редки случаи.

По-бистър ум и добра памет

Алкохолът засяга нервната система. Редовната консумация на малки количества алкохол променя биохимичните процеси в нея, като това влияе върху паметта, способността за концентрация, услужливост на ума и неговата острота. Възможно е да причини и безпокойство, тревожност, да предизвика промени в настроението. Причината е във влиянието на алкохола в синтеза и функциите на невротрансмитерите серотонин и допамин. Те са отговорни за настроението и за още редица функции на нервната система.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    14 5 Отговор
    ХАХАХА,ШЕГАДЖИИ...
  • 2 Няма

    9 3 Отговор
    такива.Никакви.
  • 3 Чичо Дядко

    12 4 Отговор
    Спрете да пиете менте алкохол, а само домашарка тогава ще поете и ще имате ползи.
  • 4 Знаещ

    9 3 Отговор
    Никакви...

    Коментиран от #7

  • 5 Пич

    7 1 Отговор
    Ползи има само за жена ти !!! За тебе - само вреди !!! Дръжте печено !!!
  • 6 КАТО СПРЕМЕ ДА ПИЕМ

    9 2 Отговор
    ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕМ БАШ КОЙ НИ Е УПРАВЛЯВАЛ СЕДЕМДЕСЕТ ГОДИНИ.....И ТОГАВА .......😱💪😱💪😱💪
  • 7 Соваж бейби

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Знаещ":

    Спирането на алкохола подобрява способността за концентрация и прави човека по-внимателен към всичко около него. Така човекът става по-продуктивен и отворен. По-пълноценна и по-плавна социална връзка .Много хора изпадат в алкохолизъм, мислейки че това ще им помогне да се почувстват по-добре и да преодолеят депресията,това всъщност е игнориране на факта че алкохолът има свойства които увеличават тревожността и депресията. Следователно алкохолът насърчава депресивното състояние на този човек и го прави зависим в дългосрочен план, без да решава проблема, пред който е изправен или от който е искал да избяга.Яко с двата крака влизаш в капан .В рамнките на нормалното да не пречиш на себе си и околните не е проблем .

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 антрашпиц

    1 0 Отговор
    Наясно ли си изобщо що ме изтри?
  • 11 ..........

    1 1 Отговор
    Полезна статия.
    Пийте,но да не е всеки ден с весела компания и не прекалявайте.
    Пуснете и статия за наркотиците,защото много са се навъдили и от наркомания ги избива на сатанизъм.Ако се загледате в някои коментари под дадени теми си има някакви,които са отключили психични заболявания и се мислят за Хитлер,Наполеон и т.н.,което си е класически случай от учебниците по психиатрия за наличие на шизофрения.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гзт

    3 1 Отговор
    Който не пие е най добре.