Last news in Fakti

24 Юли, 2022 11:07 5 322 11

Уникална находка в египетска мумия

  • египет-
  • мумия-
  • находка-
  • мозъчен удар

Най-стария случай на мозъчен удар

Уникална находка в египетска мумия - 1
Снимкa: Shutterstock

Научна публикация в сп. World Neurosurgery представя най-стария случай на мозъчен удар, открит при египетска мумия, съобщава в. “Ал монитор”. Изследването предполага, че древните египтяни са знаели процедури за рехабилитация на такива пациенти, информира БТА.

Мумията е на жена между 25 и 40 години, установява научният екип от Университета в Алкала, Испания, Университета в Ню Джърси, Съединените щати, и Американския университет в Кайро. Тя е намерена от египетско-испанска археологическа експедиция в некропола Дра Абу ел-Нага на запад от Луксор и датира от Двадесет и петата династия на Древен Египет (744 г. пр.н.е. - 656 г. пр.н.е.).

Мумификацията е била извършена с изключителна прецизност, посочват авторите. Екипът е направил микроскопски и рентгенови изследвания, а също така е установил, че са използвани бастуни и патерици. Жената е получила мозъчен удар, който е оставил лявото ѝ полукълбо парализирано.

“Състоянието на костите, местоположението им, плътността на мозъчната кора, местоположението на дървените бастуни, открити до мумията, помогнаха да се установи състоянието й”, заявява за “Ал монитор” ръководителят на Департамента по египтология към Американския университет в Кайро Салима Икрам, която е съавтор на публикацията.

“Изследването откри убедителни доказателства, че тази жена, мумията, е получила мозъчен удар, докато е била млада. Това я оставя с частични увреждания, но грижите на семейството и приятелите ѝ са ѝ помогнали да достигне напреднала възраст.”

По думите на Икрам, египетските лекари са пътували до други райони на Средиземноморието, понякога по искане на царете. По-късно, по време на Птолемейската династия, египетското медицинско познание се разпространява по целия свят и се превръща в основа за надграждане.

Според египтолога Басам ел Шама изследването отваря врата за нови проучвания във връзка с намерените в някои древноегипетски гробници дървени пръчки, тъй като може да се открият и други случаи на мозъчен удар. В миналото историците са отдавали съществуването на тези пръчки на религиозни вярвания, но последните данни предполагат, че те имат медицинско предназначение.

Изследването е повод и за нов поглед върху съдържанието на гробницата на Тутанкамон, където са намерени множество дървени пръчки, смята Шама. Той допуска, че е възможно момчето фараон също да е страдало от мозъчен удар.

Според статия, публикувана в научния журнал “Сайънтифик америкън” (Scientific American) през 2016 година, в гробницата на Тутанкамон са открити 130 дървени пръчки. Учените са открили доказателства, че древноегипетският владетел ги е използвал, докато е бил жив.

ДНК анализ показва, че Тутанкамон може да е боледувал от малария. Компютърна томография пък сочи, че е възможно да е имал рядко заболяване, което е засегнало костите и особено десния му крак.

Сама посочва, че древните египтяни са били умели в диагностицирането и лекуването на някои болести. Тяхно е най-старото точно описание на човешкия мозък, като то е споменато в папируса на Едуин Смит, който съдържа и описания на наранявания на главата.

Директорът на Музея за антики в Александрийската библиотека Хусеин Абдел Басир също изтъква напредъка на медицинските науки в Древен Египет. Той дава за пример лекаря Кар от времето на Шестата династия, в чиято гробница са открити голям брой хирургически инструменти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леки фантазии

    7 0 Отговор
    Мозъка зъдържително се е вадел през носа при мумифициране

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ами да

    10 1 Отговор
    И жената е била македонка
  • 4 Браво

    7 0 Отговор
    Учените открили, че жената, е умряла от мозъчен удар,а възрастта на жената е била от 25 до 40 години.... Учените само си мислят, че са открили нещо

    Коментиран от #10

  • 5 Христо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Леки фантазии":

    Има случаи, в които не е бил изваждан. Ако и тук е така, трябва изрично да го посочат
  • 6 глоги

    5 1 Отговор
    ....научния журнал "Американска наука", “Сайънтифик америкън” (Scientific American) Не е необходимо да го пишете с български букви,а го превеждайте! Английски можем да четем.

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "глоги":

    Много учени горките ,жалко че са ме изтрили не казах нищо обидно.Трогната съм „От местопрестъплението: Маями“  приключенията на Хорацио .Продължавай да четеш какво пише в Scientific American
  • 9 Всъщност

    2 0 Отговор
    Изражданията и заболяванията , които са покосявали владетелите на древен Египет , де дължи на това , че са се женели изключително в семейството си ! И това не се дължи на някакви сметки за династия или облаги ! Нито на някаква извратеност ! Просто , в онова време , и по онези вярвания , не е имало други живи богове , за които да се оженят , за да създадат следващия легитимен жив бог ( фараон ) , който да управлява Египет ! Само фараонското семейство !
  • 10 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    Вероятно е като онзи случай, където питали един, който се женил много пъти и жените му все умирали, като си заминала и последната "Какво стана?" и той отговорил: "Ами почина от удар" , хората пак го попитали:И как стана така?", а той отговорил: "Ами така, като не яде гъби!"
  • 11 Боруна Лом

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "глоги":

    БАЦЕ ТУК Е БГ, С НЕ КРАВАРИЯ