Last news in Fakti

3 Август, 2022 10:05 4 337 5

Рецепта на деня: Традиционен айвар

  • айвар-
  • патладжани-
  • чушки-
  • разядка-
  • какво да сготвя

Вкусна есенна разядка

Рецепта на деня: Традиционен айвар - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • чушки - 1.5 кг (червени)
  • патладжани - 1. 200 кг
  • чесън - 5 скилидки
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 5 с.л.
  • олио - 120 мл
  • люти чушки - 1 бр.

Начин на приготвяне:

  1. Чушките и патладжаните се изпичат, аз лично го правя върху скарата.
  2. Сложете ги в съд с капак или найлонов плик, за да се задушат и обелят по-лесно.
  3. След това ги обелете и поставете в гевгир, за да се отцедят.
  4. Смелете ги в блендер на по-едри парчета.
  5. Прибавете към тях захарта, солта, оцета и лютата чушка, нарязана на ситно.
  6. Нарежете чесъна на ситно и добавете и него. Разбъркайте всичко добре.
  7. В дълбока тенджера сипете олиото и го загрейте.
  8. Прехвърлете смлените и овкусени зеленчуци и ги запържете за няколко минути на среден огън, като бъркате често, защото може да загори.
  9. Поднесете домашния айвар добре охладен, намазан върху филийка или домашна питка с бучка сирене.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Телевизия Бобов дол

    14 0 Отговор
    На това някой му казват "айвар" други го наричат "чатни" а ние в нашия район му казваме лютеница !

    Хайде ад не си кълчим езика за да се правим на модерни !
  • 2 Родна реч...

    11 0 Отговор
    Да уточним:
    Сръбски - айвар.
    Български - лютеница.
  • 3 Поамериканчена мисирка

    11 0 Отговор
    Баба ми по байтошово време по един казан традиционен айвар вареше, ама му викахме ЛЮТЕНИЦА!
  • 4 Маки

    6 1 Отговор
    Айвар се прави само от червени чушки.
  • 5 Истински айвар

    4 0 Отговор
    Това не е айвар, а копоолу...
    Живея в Германия и тези дни си купих нк буркана чуден айвар от Хърватска...
    Съдържанието му е: 90% печени чушки, 10% печен патладжан, олио и морска сол...като е малко безсолно.
    Страхотен вкус. Като от детството ми домашната лютеница, в която преобладаваха чушките.
    Спирам да давам сума ти пари за бг лютеници, доволно пресолени или прекалено сладки, наблъскани със захар и всевъзможни Е-та, картофени пюрета, миризливи оцети, сгъстители, гмо царевично нишесте...
    Хърватски айвар само от 4 съставки, с божествен вкус...Голям късмет, че го открих след толкова време...