3 0785

Рецепта на деня: Традиционен айвар

  • айвар-
  • патладжани-
  • чушки-
  • разядка-
  • какво да сготвя

Вкусна есенна разядка

Рецепта на деня: Традиционен айвар - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • чушки - 1.5 кг (червени)
  • патладжани - 1. 200 кг
  • чесън - 5 скилидки
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 5 с.л.
  • олио - 120 мл
  • люти чушки - 1 бр.

Начин на приготвяне:

  • Чушките и патладжаните се изпичат, аз лично го правя върху скарата.
  • Сложете ги в съд с капак или найлонов плик, за да се задушат и обелят по-лесно.
  • След това ги обелете и поставете в гевгир, за да се отцедят.
  • Смелете ги в блендер на по-едри парчета.
  • Прибавете към тях захарта, солта, оцета и лютата чушка, нарязана на ситно.
  • Нарежете чесъна на ситно и добавете и него. Разбъркайте всичко добре.
  • В дълбока тенджера сипете олиото и го загрейте.
  • Прехвърлете смлените и овкусени зеленчуци и ги запържете за няколко минути на среден огън, като бъркате често, защото може да загори.
  • Поднесете домашния айвар добре охладен, намазан върху филийка или домашна питка с бучка сирене.

  • Поставете оценка:
    Оценка 3.8 от 14 гласа.

    Свързани новини


    Напиши коментар:

    ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

    КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

    • 1 Телевизия Бобов дол

      14 0 Отговор
      На това някой му казват "айвар" други го наричат "чатни" а ние в нашия район му казваме лютеница !

      Хайде ад не си кълчим езика за да се правим на модерни !
    • 2 Родна реч...

      11 0 Отговор
      Да уточним:
      Сръбски - айвар.
      Български - лютеница.
    • 3 Поамериканчена мисирка

      11 0 Отговор
      Баба ми по байтошово време по един казан традиционен айвар вареше, ама му викахме ЛЮТЕНИЦА!
    • 4 Маки

      6 1 Отговор
      Айвар се прави само от червени чушки.
    • 5 Истински айвар

      4 0 Отговор
      Това не е айвар, а копоолу...
      Живея в Германия и тези дни си купих нк буркана чуден айвар от Хърватска...
      Съдържанието му е: 90% печени чушки, 10% печен патладжан, олио и морска сол...като е малко безсолно.
      Страхотен вкус. Като от детството ми домашната лютеница, в която преобладаваха чушките.
      Спирам да давам сума ти пари за бг лютеници, доволно пресолени или прекалено сладки, наблъскани със захар и всевъзможни Е-та, картофени пюрета, миризливи оцети, сгъстители, гмо царевично нишесте...
      Хърватски айвар само от 4 съставки, с божествен вкус...Голям късмет, че го открих след толкова време...