Last news in Fakti

8 Август, 2022 10:58 2 663 7

Белугата, попаднала в р. Сена, отказва храна

  • белуга-
  • кит-
  • река-
  • сена-
  • париж-
  • франция-
  • бял кит

Белият кит отслабва, но природозащитниците правят всичко възможно да закрепят състоянието му

Белугата, попаднала в р. Сена, отказва храна - 1
Снимка: Shutterstock

Френски природозащитници работят денонощно, опитвайки се да нахранят опасно отслабнал бял кит, който се е заблудил и се намира в река Сена. Досега те не са успели, съобщи Асошиейтед прес.

Групата за опазване на морската среда Сий Шепърд Франс (SSF) написа в Туитър, че "екипите ни се редуваха около белия кит през цялата нощ. Той винаги пренебрегва предложената му риба".

Заблудилата се белуга беше забелязана за първи път във френската река, далеч от арктическото ѝ местообитание, по-рано тази седмица. Впоследствие кадри от дрон, заснети от френската противопожарна служба, показаха как китът кротко криволичи в участък от светлозелените води на реката между Париж и нормандския град Руан, на много десетки километри навътре в сушата от морето.

От петък насам природозащитници се опитват да нахранят големия бозайник с уловена херинга. Наричайки това "надпревара с времето", от SSF се опасяват, че китът може постепенно да умре от глад.

В изявление от петък вечерта местните власти заявиха, че дивото животно бяга при приближаването на лодки и не реагира на опитите да бъде насочено към по-безопасни за него води.

Хората, които се опитват да помогнат на кита, се държат възможно най-ненатрапчиво, за да не му причинят стрес, "който може да влоши здравословното му състояние", се казва в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 безполезни грантаджии

    17 2 Отговор
    Природозащитниците са безполезни. Поредното доказателство. Вместо да хванат животинчето и бързо да го върнат в естествената му среда, те му хвърлят риба. Ама то животното тъгува, чувства се не в свои води и отказва да се храни. Това е нормално.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мюмюн (Майкал)

    16 0 Отговор
    Вместо да се опитват да го нахранят-трябва веднага да го транспортират във водите, които местообитава, откъде е дошъл. Рибата е в стрес-затова отказва храна. Един хеликоптер с вана, пълна с вода и всичко ще свърши за 30 мин.

    Коментиран от #5

  • 5 Навалний

    2 11 Отговор

    До коментар #4 от "Мюмюн (Майкал)":

    Що не си гледаш корана?
  • 6 Пеяме

    0 11 Отговор

    До коментар #2 от "безполезни грантаджии":

    Мамо, колко ум трябва да имаш да да плещиш това?

    Коментиран от #7

  • 7 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пеяме":

    Човека мисли ти изобщо не мислиш ?Имаш ли представа колко аквариума има в Франция?Не мисля че е заради затоплянето ,в Сена е по топло а в океана може да се скрие на по дълбоко .Или е незаконен трафик изтървана преди да я пуснат в аквариума,или със специални сигнали които се пращат и рибата се подвежда и идв тук , пак за аквариумите.Нали уж най добрите специалисти и зоодоктори и професори са тук?или е дело на екозелените човеци нещо става