Last news in Fakti

8 Август, 2022 13:45 1 651 7

Може ли да се "лови" въглерод и да се съхранява под земята?

  • въглерод-
  • замърсяване-
  • технология-
  • климатични промени

Технологията за улавяне на въглерод е нещо като голяма инсталация за измиване

Може ли да се "лови" въглерод и да се съхранява под земята? - 1
Снимкa: Shutterstock

Всяка секунда в атмосферата се отделят огромни количества въглероден диоксид. Основната причина – изгарянето на изкопаеми горива като петрол, въглища или газ, особено за производството на електроенергия и топлина. Учените казват, че изменението на климата може да бъде овладяно, само ако наред с други неща въглеродът се отстранява от атмосферата и се съхранява дълбоко под земята. Възможно ли е обаче това? Знаем, че изпомпваме твърде много въглероден диоксид във въздуха, но не би ли било чудесно, ако можехме да улавяме въглерода и да го съхраняваме дълбоко под земята?

Идеята за улавяне на въглерод не е толкова нова. Американският флот използва този принцип още преди десетилетия, за да пречиства въздуха в подводници и космически совалки, които са изпълнени с въглероден диоксид, използван от войници и астронавти, пише NOVA.

Технологията за улавяне на въглерод е нещо като голяма инсталация за измиване, каквато например има в Южна Индия. При нея първо замърсеният въздух се засмуква в системата от вентилатори. След като е филтриран и пречистен, той се охлажда в съоръжение и преминава през течен разтворител, който абсорбира въглероден диоксид. Освобождава се чистият въздух, който вече се състои почти изцяло от водна пара. Въглеродният диоксид, който се отделя от разтворителя, може да се използва за производство на други продукти като натриев карбонат или за отопление на оранжерии, или за зареждане с гориво.

Факти и лъжи за климатичните промени

Човек може да улови въглеродния диоксид още при източника на замърсяване, както в индийската фабрика, където се изгарят въглища и да отстрани въглеродния диоксид от изпускания дим и да го изпрати в съседната фабрика за натриев карбонат. Това е известно като „улавяне при източника”.

Стотици пилотни системи и над 50 големи системи в момента работят по този начин – с директно улавяне на въздуха, големи вентилатори извличат големи количества замърсен въздух директно от атмосферата.

В момента има 15 такива завода по света, но експертите казват, че потенциалът е огромен. Разбира се за околната среда е по-добре, ако емисиите не се оказват във въздуха, затова компаниите се опитват да вкарат въглеродния диоксид дълбоко в земята.

Компаниите, които се занимават с улавяне на въздух, свързват около 9 000 тона въглероден диоксид годишно. Все още обаче това струва повече от 200 долара да се отстрани 1 тон въглероден диоксид. За да разширят индустрията, компаниите смятат, че трябва да има по-добри финансови стимули.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 3 Отговор
    Какво ДИШАТ растенията вечер ❓
    Да ги изкорени ли ❓
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 3 Отговор
    Учебник за....
    четвърти клас :
    " През нощта растенията поглъщат кислород и отделят въглероден диоксид, който се нарича дишане."
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 7886

    9 3 Отговор
    Много хубаво. Обаче! Обаче се окава, че почти целия ни живот е в лъжа за глобалното затопляне в следствие на човешката дейност. Има и научни гледни точки, на изхвърлени от системата, защото са опитали да кажат истинската причина. За съжаление тук битката е по-голяма отколкото при Ковида.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пьешу

    5 0 Отговор
    "компаниите смятат, че трябва да има по-добри финансови стимули"
    естествено. като има балици - да кихат, и "усвоители на стимули" ще се намерят.
  • 7 Най - големите

    4 0 Отговор
    замърсявания идват от фракинга, но за това упорито се мълчи и пренебрегва. В дабългериантаймс има 2 дълги филма на тази тема(газланд), направени от американски журналист. В продължение на няколко години е обиколил цял свят и заснел, и интервюирал десетки хора, потърпевши от това. Подготвя материала и го пуска в съда, но най голямата ирония е , че го арестуват в самия съд, преди заседанието на комисията. Наднационалният капитал нарушава всякакви закони и права. А както винаги следите водят до ОПГто, печатащо зелените хартийки. Друг голям замърсител е добивът на скъпоценни метали и камъни, да не споменаваме масовото изсичане на горите и химиите на монсанто в селското стопанство.