10 Август, 2022 10:05 2 899 5

Рецепта на деня: Пикантен доматен сос

  • доматен сос-
  • консерва-
  • пикантен сос-
  • люти чушки-
  • какво да сготвя

Може да се затвори в буркани за зимата

Рецепта на деня: Пикантен доматен сос - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

домати - 3 кг;

олио - 1/2 ч.ч.;

сол - 1 и 1/2 с.л.;

захар - 3 с.л.;

черен пипер - 10 г на зърна;

люти чушки - 10 бр.;

чесън - 1 глава.

Начин на приготвяне:

Доматите се смилат с блендер или месомелачка. За предпочитане е да не ползвате такива, които са много воднисти, защото накрая доматеният сос няма да е с перфектната консистенция.

Смлените домати се прехвърлят в дълбока тенджера. Към тях се добавят олиото, солта, захарта и черния пипер на зърна. След това се оставят на котлона, докато не заврат.

Доматеният сос се готви на средна температура, докато водата не се изпари. Когато това се случи, към сместа в тенджерата се добавят нарязаните на ситно люти чушки и скилидките чесън.

Когато е достатъчно гъста, се сваля от котлона и се поръсва с нарязан на ситно магданоз.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Еееее.....":

    бях си купил 10семки от биосфер в Потсдам за 5 евро.В някаква запустяла зала спортна са направилисупер оазис и си взехме и карти за посещение .многократно е по евтино карта за цяла година от билет.Не си спомням вече около 60€ или 50€ бе картата за година ,а билет 12€ за едно посещение.от тези 10семки сега имам много в един плик съм ги сложил........там на плика пишеше ,че са по някаква скала с мнооого нули 3ти по лютост.тази лютост я вкарват в спрейове на полицията......та от начало насадхи 3 семки през зимата на 21г в една голяма саксия и я държах в хола.....таман излязоха стъбълце ,като тревичка....редовно ги гледах и Дооктор Роналдо ги опасе......останаха седем и ги направих вси на разсад и ги опазих от дооктора ,насадих ги Роиха много,а сега имам безброй насадени на вилата.Тази година не знам от какво някой имат гъграви листа,пръсках ги със скор,може би някаква мана е.единици са ,но не обичам изненади.Чушките стават дълги,отначало зелени по късно ярко охрено червени и на един корен имаш по 6-8 чушки.Миналата година гиполивах малко,а сега повече и може от това да имат някой гъгравост!Това са някакви мексикански чушки и вероятно трябва по малко вода за тях.Така се открива истината ....Първо е словото,а после анализа!Многовероятно е в бг някой да има още по люти.Невероятна лютост,а тъща ми над 90 ги ядеше миналата година и от време на време казваше ,че била....Люта,а то лютоо та дрънка!

    Коментиран от #4

  • 4 Дедо ви

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Преди много години ми дадоха семе/не съм го купувал/ в Атина, на едни чушлета много са красиви, от зелено през жълто, червено, и лилаво, та се хванаха, и си ги садя. Страшно люти са /според мен, един приятел ги яде като черници/ обичам люто, но не "отровно" люто...
  • 5 Телевизия Бобов дол

    3 0 Отговор
    Ние пък му казваме на това нещо апетитка ! А до това , колко са водни стига доматите е без някакво значение за вкуса - просто вариант по-дълго сместа .