Last news in Fakti

10 Август, 2022 10:46 2 731 5

Откриха съобщение в бутилка след 85 години

  • писмо в бутилка-
  • съобщение

Сравнително запазената бележка в бутилката е с дата февруари 1937 г. и съдържа списък с имената на каменоделците, които първоначално са построили паметника

Откриха съобщение в бутилка след 85 години - 1
Снимкa: Shutterstock

Екип, който демонтира стар паметник в Крайстчърч, Нова Зеландия, откри необичайна находка - съобщение в бутилка, предаде ЮПИ, като цитира властите на града.

От градската управа уточняват, че работниците, участващи в дейностите за преместването на военен мемориал, се натъкнали на стъклената бутилка, докато разбивали бетона.

„Това беше случайно откритие. Екипът работеше по демонтирането на бетонното ядро​, когато голямо парче се отчупи, разкривайки стъклената бутилка. Ако бетонът не се беше счупил точно на това място, никога нямаше да го открием“, разказва Брент Смит от градската управа на Крайстчърч.

Сравнително запазената бележка в бутилката е с дата февруари 1937 г. и съдържа списък с имената на каменоделците, които първоначално са построили паметника.

„Бележката е с лошо качество, но пък е невероятна връзка с миналото, която лесно би могла да остане неоткрита“, добавя още Смит.

От екипа работници, демонтирали мемориала, за да бъде транспортиран до новия му дом на Катедралния площад в града, казаха, че откритието е значимо за тях.

"То е напомняне за богатата история и традиция, които трябва да запазим. Смиряващо е да работим върху такъв важен мемориал“, сподели Ригън Шанкс.

Брент Смит пък уточни, че служителите планират да включат снимка на оригиналната бележка в капсула на времето, която да бъде положена на новото място на мемориала, допълва БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И ние като бутнем

    2 5 Отговор
    "Моча" ще намерим мноооого празни бутилки!
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор
    У нас колко ли са българите които знаят, кой е строителя на Храм-паметника Шипка или кои и защо са "седналите пред СУ" ❗

    Коментиран от #3

  • 3 Във всеки случай са повече

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    От загиналите червеноармейци за "свободата" на България 😉

    Коментиран от #4

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Във всеки случай са повече":

    КУ-КУ-вичар, бих се радвал да си прав!
    Но за жалост НЕ си ‼️
    Излез и питай десет случайно срещнати на улицата и ще се увериш ‼️

    Коментиран от #5

  • 5 Аз знам

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И това е достатъчно. А ти знаеш ли името на поне един загинал червеноармеец? Не, не позна, зад името Альоша няма никой. Сега да не ми кажеш имената на ония натровените с метилов спирт ...ти дори и тях не знаеш🤣🤣🤣🤣🤣