Last news in Fakti

15 Август, 2022 19:15 2 453 26

Защо все повече британци изоставят домашните си любимци

  • домашни любимци-
  • финансова криза-
  • изоставени-
  • британци

Dogs Trust заяви, че за последен път е имало подобно нещо след финансовата катастрофа през 2008 г.

Защо все повече британци изоставят домашните си любимци - 1
Снимка: Shutterstock

Хариет е черен английски кокер шпаньол, който е изоставен, тъй като задълбочаващата се криза с разходите за живот принуждава все повече британци да се разделят с домашните си любимци.

Тя е намерена да тича по оживен път в Лондон, след като свидетели са я видели избутана от кола, и е едно от 206-те кучета и 164-те котки, за които в момента се полагат грижи в центровете за връщане на животни, управлявани от благотворителната организация Battersea.

Подобна е ситуацията и в други центрове в цялата страна, като в някои от тях са регистрирани рекордни запитвания за връщане на кучета и котки, тъй като най-тежкото свиване на жизнения стандарт поне от 60-те години на миналия век принуждава много собственици да решат, че допълнителните разходи за храна и стотици лири за ветеринарни услуги вече не са по силите им.

"Опасяваме се, че това ще бъде все по-често срещана причина хората да водят кучетата си в Battersea", казва Стив Крадок, който ръководи центъра в югозападен Лондон.

Екзотичните домашни любимци като змии и гущери също се оказват твърде скъпи поради нуждата им от специализирано отопление и осветление. Наскоро три змии, сред които 2,4-метрова боа, бяха изхвърлени в калъфки за възглавници пред магазин за влечуги, съобщиха от Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA).

Тази тенденция в страната, известна с любовта си към животните, идва в момент, когато домакинствата се подготвят за увеличение на сметките за енергия с повече от три пъти през януари спрямо миналата година, което ще засегне доходите на хората, пише БГНЕС.

Dogs Trust, който в момента разполага с 692 кучета, нуждаещи се от дом в 21 центъра в страната, заяви, че за последен път е имало подобно нещо след финансовата катастрофа през 2008 г.

"Кризата с разходите за живот ни връхлетя много по-бързо, отколкото хората са очаквали", заяви оперативният директор на Тръста Адам Клоус.

Натискът е толкова голям, че благотворителната организация обмисля дали да не разшири фонда за спешна помощ, който обикновено е предназначен за хора, получаващи социални помощи, да включи повече хора със средни доходи.

Благотворителните организации за животни казват, че се опасяват също така, че свиването на жизнения стандарт ще се отрази на даренията, въпреки че все още не забелязват това.

В Battersea някои домашни любимци се прибират отново. Маги е британска късокосместа котка, която пристига бременна, след като собственикът ѝ от две години разбира, че не може да си позволи котенца. Всичките ѝ четири котенца вече са намерили нов дом.

Според друга благотворителна организация, Woodgreen, молбите за осиновяване на животни са намалели до 100 на месец от около 10 000 по време на пандемията.

Пилар Гомес-Игбо, асистент-редактор, би могла да бъде един от потенциалните собственици, но след като е направила проучване, сега се притеснява от допълнителните разходи.

"Тъй като промяната в разходите за живот става все по-очевидна, тя се присъедини към списъка с неща, които трябва сериозно да обмисля", каза тя. "Ще се накарам да изчакам малко."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танк

    28 2 Отговор
    Може би, защото не могат да си позволят да ги къпят

    Коментиран от #3

  • 2 Пловдив

    29 5 Отговор
    Британците сами си гласуваха за Брекзит! Също така сами си избраха завършен олигофрен, за премиер и това са последствията, от тези им желания!
  • 3 Не бее

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Танк":

    Щото толковa и ca бритaнци....то пaк добре, че ги оcтaвят, a не отивaт курбaн.
  • 4 Защото са безчовечни

    33 4 Отговор
    Както и всички които ги изоставят или изхвърлят на улицата ! Това е и причината да има толкова бездомни кучета ! Човека е виновен не животното !

    Коментиран от #21

  • 5 Рошко

    13 16 Отговор
    Значи родителите си няма да гледа ама домашен любимец може, аман от простотии не че съм нещо против животните ама

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гларус

    20 2 Отговор
    Щото обичат чай и бренди и да лапат п.ки в свободното време и не им остава за домашния любимец.
  • 8 Ами

    17 5 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    Не си вземайте домашен любимец. Гледайте си старите родители и дано и тях не ги изхвърлите, като стане трудно.
  • 9 123

    22 0 Отговор
    Причината не е само в финансовата криза, безотговорни са и решават да изхвърлят животното което вече им е омръзнало.
  • 10 Ирония

    12 1 Отговор
    Те хората не искат да се гледат един друг какво остава за животните.
  • 11 Омбре

    11 0 Отговор
    Що тъй, бре? Ония рошавия оли ги извади от евро зоната и те милите чак сега разбраха че ги чака тежка зима. Честито на печелившите
  • 12 Тез боклуци

    11 0 Отговор
    Си гледат само тях си британец кво да очакваш
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Не е истина

    24 1 Отговор
    Ще си изоставиш домашния любимец заради сметки? Значи не ти е любимец а само някакво животно което живее при теб. Това е показателно за ингилизите....безсърдечни егоисти. Точка
  • 15 Лъжци, сър

    4 2 Отговор
    Стотици лири за грижата им? Пак ни взеха за канарчета. Аре бегай...

    Коментиран от #26

  • 16 Така така

    9 0 Отговор
    Уж са военни "експерти", врът си носа където не трябва, дават "съвети" и подпомагат зеления а каква стана, тя? Въздух под налягане. Жалко за домашните любимци, които биват изхвърлени от тия бездушници.
  • 17 Ох, чернилката,,

    2 4 Отговор
    Що така гледа, с,, влажен,, поглед..!
  • 18 Защо тези славни демокраций

    4 1 Отговор
    Досега водеха един лесен и презадоволен живот
  • 19 Еш па тоа

    4 1 Отговор
    Постоянно виждам бездомници и клошари с по няколко кучета.Значи не е по икономически причини.
  • 20 Анонимен

    2 0 Отговор
    Б..@ци джендърски
  • 21 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Защото са безчовечни":

    Не мисля животните не само кучетата са скъпи като подръжка,храна ,ветеринер -болест ,ваксина ....Едно посещение е минимум 70 /80 евра.Препарати за бълхи ,тик ....Заминаваш на почивка търсиш хотел за кучета докато те няма.За щастие тук имат осигуровки като нас не мисля че в Англия е същото.Да отворят онлайн магазин ако са евтини и няма мито ще ги изкупят французите .Тук са ужасно скъпи котки ,кучета от 700 до 1200 евра .Даже си спомням даваха България замесена с контрабанда на евтини животни скоро .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 плюс минус

    4 1 Отговор
    Два съседни входа от доста време храним два бездомни котарака - Симеончо и безименен.
    От страхливи животинки, станаха гальовни,
    но когато през зимата поисках да приютя на топло у дома Симеончо, той гордо ми отказа.
    Сега си похапват сладко, сладко, дори станаха капризни
    и после през деня си дремят на сянка.
  • 24 Човек

    2 1 Отговор
    Който може с лекота да си изостави домашният .юбимец той с лекота ще изостави и детето си.
  • 25 бай Симо горския

    0 0 Отговор
    Боклуци !!!!!
  • 26 шогун

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Лъжци, сър":

    Наистина не е евтино , но винаги си струва да се грижиш за домашния си любимец . Около 120 евро харча за храна на моето куче месечно и мисля, че е нормално . Скъпо е посещението при ветеринар , но е неизбежно , ако искаш животното да е здраво и щастливо. Предишното ми куче почина от рак на 13 години , първата му операция беше на седем години , и нито за миг не се поколебах дали да плащам . Всеки цент си струваше , защото ни позволи още 6 години удоволствието и радостта да бъдем заедно. Животните са уникални , радвайте им се и се грижете за тях .