Last news in Fakti

17 Август, 2022 11:56 2 451 6

Най-поскъпващите хранителни продукти

  • цени-
  • цена-
  • храна-
  • хранителни продукти-
  • инфлация

Цените на някои от тези продукти достигат рекордни стойности

Най-поскъпващите хранителни продукти  - 1
Снимка: Shutterstock

Войната в Украйна, растящата инфлация и недостигът на работна ръка повишават цената на олиото и маслото, пише израелският „The Marker“, цитира БГНЕС. Това обаче далеч не са единствените продукти, които поскъпват в световен мащаб. Авторите на статията посочват кои продукти са най-застрашени от повишаване на цените и обясняват причините за това.

Маруля

Нека започнем с марулята: обичаната от много хора (както и от зайците) скромна маруля влезе в заглавията на вестниците миналата година, след като внезапно изчезна от много вериги за бързо хранене по света. Лошото време, съчетано с проблеми с доставките по време на пандемията от COVID-19, доведе до недостиг и съответно до рязко покачване на цените.

В Австралия например най-евтината маруля айсберг струва 12 австралийски долара. Местната компания KFC съобщи, че вече няма да слага в сандвичите си с пилешко месо листа от маруля, а смес от маруля и салата от зеле. Скандалът бе толкова голям, че се наложи министър-председателят да се намеси. "Зелето не е салата, това е безумно решение", каза той и добави съвсем сериозно, че подобна криза изисква намесата на държавата.

Няколко месеца по-късно безпрецедентни наводнения заляха земите в австралийските щати Куинсланд и Нов Южен Уелс, след което цените на много зеленчуци се покачиха. Те дори преди бедствието бяха скъпи поради недостиг на работна ръка и високи цени на горивата.

В САЩ цените на марулите също се повишават от десетилетие, най-вече поради природни бедствия. Но от 2020 г. насам увеличението се ускорява. През 2012 г. американците са плащали по 1,5 долара за килограм маруля, а през 2022 г. цената вече ще надхвърля 3 долара. И продължава да се оскъпява. В началото на епидемията веригата McDonalds премахна листната маруля от менюто си в Северна Америка. Много други вериги и търговци на дребно все още не разполагат с тях. Вече е забелязана тенденция: клиентите на тези заведения са започнали да купуват по-малко ястия наведнъж. За това може да е виновна инфлацията.

Масло

През последните месеци цените на хранителните продукти в Европа се повишиха чувствително поради конфликта в Украйна. Но най-тревожно е поскъпването на маслото, без което не могат нито сладкарниците, нито производителите на сосове, което е прието в европейската кухня.

Цените на маслото се повишават от дълго време, а през юни те счупиха всички рекорди - в Европа то се продаваше на средна цена от 8 евро за килограм. Преди това скокът на цените и увеличаването на търсенето бяха провокирани и от европейските бюрократи: преди около десет години здравните служители заявиха, че маслото не е по-лошо от маргарина, а дори по-добро, и консумацията му се увеличи. В същото време търсенето се е увеличило почти три пъти в Китай, чиито граждани са станали любители на богати на масло сладкиши. Производството на мляко в Нова Зеландия, която е основният вносител за Азия, намалява, и Китай започва да купува масло от други страни, включително от Европа.

Мляко

През 2015 г. длъжностните лица на ЕС решиха да премахнат квотите за производство на мляко. Фермерите се втурнаха да го произвеждат и запълниха пазара до степен, в която той се срина, което ги накара да спрат да доят крави и цените отново се покачиха, достигайки своя връх през 2017 г. Пазарът успя да се стабилизира точно преди появата на коронавируса, който доведе до затваряне на сладкарници и кафенета, спиране на посещенията на туристи във фермите и срив на цялата верига на доставки. В резултат на това производството спадна още повече от търсенето - и цените отново се повишиха. А през 2022 г. рекордът от 2017 г. бе счупен и литър мляко в ЕС вече струва средно 7 евро.

Авокадо

Най-големият вносител и потребител на авокадо в света са Съединените щати. През последните 20 години потреблението се е увеличило четири пъти и продължава да нараства с 6% годишно. В Европа потреблението се е увеличило петкратно за същия период. В други части на света също се консумира все повече авокадо.

На първо място, много хора харесват гуакамоле. На второ място, въз основа на редица изследвания лекарите тръбят на всички, че авокадото съдържа множество витамини, както и антиоксиданти, магнезий, калий, фибри, здравословни мазнини и др. Това е повече от достатъчно, за да могат хората в Северна Америка да купуват авокадо от супермаркетите, дори без да се съобразяват с нарастващите цени.

Усетили лесната печалба, фермерите по цял свят започнаха да отглеждат това "зелено злато". Производителите на кафе в Латинска Америка, уморени от нестабилността на своя пазар, се насочиха към отглеждането на авокадо, чиито дървета са по-малко взискателни.

Има само един проблем: авокадото може да е полезно за човешкия организъм, но е вредно за екологията на планетата. Масовото засаждане на авокадо в Централна Америка е унищожило големи площи тропически гори, а с това и разнообразието от флора и фауна, характерни за региона. Тъй като това води до ерозия на почвата и влошава нейното качество, фермерите все по-често използват хербициди и пестициди.

Освен това авокадото поглъща много повече въглероден диоксид от атмосферата в сравнение с друга растителност, а в районите на концентрирано отглеждане в Мексико са наблюдавани по-високи температури и по-малко валежи. Земеделските стопани тук изразходват повече от 9 милиарда литра подпочвена вода на ден за напояване, което изсушава региона.

В резултат на това природозащитниците настояват за по-малко гуакамоле, но напразно: цената на едро на авокадото се е покачила през 2022 г. до почти 3500 долара за тон (този път поради намаляване на производството в Мексико и Калифорния), надминавайки предишния рекорд от 3000 долара за тон, поставен в годината на глобалната пандемия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 за повече инфо , питайте гугле

    5 0 Отговор
    – Само преди дни обществото ни настръхна, проф. Байкова. Оказа се, че в кофичките с кисело има забранен соев лецитин?

    – Вярно е. Досега не се бях срещала с това безобразие – лецитин да се използва като технологична добавка в млякото. Производителите му я вмъкват в него като разбухвател, за да увеличат обема му. Доскоро си позволяваха да влагат само нишесте.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    – Що за гавра с хората е това?

    – Специалистите по хранене сме много разтревожени, напълно се срина доверието в състава на родното кисело млякото. Още повече, че това, с лецитина, е произведено от реномирана фирма.

    – Хайде, кажете името й!

    – Не го зная, но става дума за един най-големите производители на кисело мляко.

    – Стига сме крили от хората такива жизнено важни истини, проф. Байкова!

    – И аз твърдя същото, но не зависи от мен. Както обясниха от Асоциацията на млекопреработвателите – това е недостатък на нормативната база. Когато се констатират подобни нарушения, няма закон според който обществото да бъде информирано за фирмата, нарушител.

    – Значи браним мошениците за сметка на народа!

    – Точно така. В случая с млякото явно има някакво лоби в полза на млекопреработвателите.

    – Да се върнем към соевия лецитин, защо е толкова вреден?

    – Това е ГМО синтетичен продукт, т.нар. Е 322 и крие сериозни рискове за здравето на хората. Ако беше натурална съставка в продуктите, нямаше да се тревожа. Защото природата си знае работата. В случая обаче като субстанция вече се превръща в опасно биологично активно вещество. А и соевият лецитин се произвежда предимно от соево олио с помощта на химикала хексан. Химическото му рафиниране се прави като се разтваря мазнината с хексан, който после се отделя чрез изпарение. Но никой не казва, че около 25 кг отровен хексан на всеки 1 тон олио не могат да се изпарят и всички ние ги изяждаме.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    – Един деликатен въпрос на читател на „Ретро” – вярно ли е, че лецитинът убивал мъжката сила?

    – Човекът има пълно основание да се притеснява. Лецитинът влияе върху функцията на простатата. намалява потенцията и производството на мъжките полови хормони, на тестостерона.

    – Какво става, проф. Байкова, вече ни хранят с пълни боклуци! В Пловдив продават „телешки” салам с 1% месо, другите му съставки са Е-та, смлени тлъсти свински кожи, нишесте…

    – Твърдо вървим към самоунищожение заради всички имитиращи хранителни продукти на нашия пазар. На първо място повишаваме риска от инфаркти и инсулти – 65% от смъртните случаи в България се дължат на тях. По този показател сме на първо място не в Европа, а в света. Второ: боледуваме масово от рак. С голяма тревога ще кажа и че всеки трети българин вече страда от алергии.

    – Но никой от управниците не се притеснява, нито взима мерки срещу този бич!

    – Е, сега здравното министерство реши с 10% да повиши данъка и потребителската цена на продуктите, богати на сол и съдържащи опасното палмово масло. Имам пред вид маргарините.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    – Защо тогава телевизиите бълват сладникави реклами, как маргарините са страшно полезни за децата и цялото семейство?

    – Има 2 вида маргарини. Меките – за мазане върху филия, са с нищожно количество вредни трансмастни киселини. Те не са опасни. Всички останали обаче, т.нар. твърди кулинарни маргарини придават структура и форма на продуктите, в които се влагат. Те съдържат опасното, но евтино палмово масло – от него се произвеждат и пластмасите. И производителите на различни храни умират да ги влагат в тях. Такива храни са кашкавалите, сирената, всички сладкарски изделия и закуските, които децата толкова много обичат. Най-вече любимите им кроасани.
  • 6 Старите хора,

    1 0 Отговор
    Да ядат прясно мляко, ресторантите да продават,, каша авокадо,,....!