Last news in Fakti

17 Август, 2022 15:32 4 993 4

Как се отразява пълнолунието на човешкия организъм

  • пълнолуние-
  • пълна луна-
  • луна-
  • влияние-
  • тяло-
  • организъм

Мнозина усещат с тялото си, когато настъпва пълнолуние, докато някои хора няма и да разберат, че луната е в пълната си фаза, ако някой не им каже. Как наистина ни влияе Луната?

Как се отразява пълнолунието на човешкия организъм - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора оправдават промени в тялото и поведението си с настъпването на пълнолуние или новолуние. Влияе ли ни луната, или това са просто митове?

Възможността хората да бъдат засегнати от циклите на луната не е напълно безпочвена, пише Tialoto.bg. Приливите и отливите на океана се покачват и намаляват във времето с фазите на луната и няколко морски вида - включително рифови корали, обитаващи морето червеи и някои риби - имат репродуктивни цикли, които са приблизително съобразени с лунните.

Все пак не са много проучванията, които свързват влиянието на луната спрямо човешкото поведение и здравословни състояния. Ето какво могат да ни кажат изследователите за връзките, които наистина съществуват между хората и пълнолунието.

Пълнолуние и вашият сън

Когато луната е пълна и ярка, това може да повлияе на качеството на съня ви. Може да повлияе на латентността на съня

В анализ от 2014 г., включващ 319 души, които са били насочени към център за сън, изследователите установиха, че пълнолунието е свързано с по-малко дълбок сън и увеличена латентност на REM (бързо движение на очите).

Латентността на съня е периодът между момента, в който заспите за първи път, и момента, в който навлезете в първия етап на REM съня. И така, повишената латентност означава, че отнема повече време, за да стигнете до REM сън.

Смята се, че дълбокият сън възниква по време на последния ви период на REM сън.

Пълнолуние и вашата сърдечно-съдова система

Когато Луната се приближи до Земята, нейното гравитационно привличане се променя - и големите водни тела на Земята реагират с по-високи приливи и отливи.

Учените смятат, че променящото се гравитационно привличане може също да повлияе на реакцията на течностите в тялото ви.

Може да повлияе на кръвното налягане. В проучване от 2013 г. на студенти мъже изследователите измерват ефектите от промяната на лунните цикли върху сърдечно-съдовата система на участниците. Те открили, че кръвното налягане спада с около 5 mm Hg по време на фазите на новолуние и пълнолуние.

В това проучване изследователите заключиха още и че хората са по-ефективни физически по време на пълнолуние и новолуние.

Пълнолуние, настроение и психическо здраве

Човешкото тяло се е адаптирало към векове на излагане на дневна светлина и тъмнина.

Това е довело до развитието на циркадни ритми, които засягат много от системите на тялото ви - не само вашия цикъл сън-събуждане. Циркадните ритми влияят и на вашето физическо и психическо здраве.

Но широкото използване на електрическа светлина означава, че много от вашите циркадни ритми се адаптират към нови модели на светлина и тъмнина. Когато циркадните ритми се колебаят, това може да причини или засили симптомите на определени психични разстройства, включително:

- Безпокойство

- Биполярно разстройство

- Депресия

- Шизофрения

Дали пълнолунието все още има силата да наруши циркадния ви ритъм? То озарява небето с малко 0,1 до 0,3 лукса в сравнение с една улична светлина (15 лукса) или екран на мобилен телефон (40 лукса).

Пълнолунието наистина ли е свързано с промени в настроението и психичното здраве?

Преобладаващите научни доказателства казват „не“.

Пълнолуние и насилие, агресия, травма и самоубийство

В продължение на десетилетия — вероятно дори векове — хората упорстват да вярват, че има повече нападения, травми и самоубийства по време на пълнолуние.

Много изследователи са се занимавали с тези въпроси. Те са прегледали записите, провели са свои собствени проучвания и са стигнали до следното заключение: Пълнолунието не води до увеличаване на това човешко поведение.

Всъщност две проучвания установиха, че по време на пълнолуние случаите на убийства и травми леко намаляват.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТИК

    2 0 Отговор
    Хайде сега, лунатици, пишете нещо за политика. Задължително е! Вие сте на ход...
  • 2 Луна президент

    0 1 Отговор
    При пълнолуние, на някои им порастват нокти, зъби и козина и започват да вият.
  • 3 Баба Яга

    1 0 Отговор
    Много зле...!
  • 4 Браво

    0 0 Отговор
    Циклите на Луната влияят на всички живи същества. Не всеки ги усеща, но се убедих в това.