Last news in Fakti

17 Август, 2022 15:46 2 260 5

Кое е най-доброто време за събуждане?

  • сън-
  • качество на съня-
  • събуждане-
  • най-добро време

Според специалист няма идеално време за ставане сутрин, оптимално за всички

Кое е най-доброто време за събуждане? - 1
Снимка: Shutterstock

Няма оптимално време за събуждане, което да работи за всички. Това каза ръководителят на Центъра по сомнология на CDC „Медси“, лекар по функционална диагностика Татяна Сърненкова, предаде dariknews.bg.

За да определите оптималното време за събуждане, трябва да знаете, че трябва да спите през нощта, за да се чувствате добре през деня. Специалистът препоръчва да не се анализирате с помощта на съвременни джаджи, а да подхождате субективно към оценката за съня.

Циркадният ритъм може да се променя ежедневно в зависимост от няколко фактора: количеството сън предната нощ, излагане на светлина, хранене, фитнес. Хронотипът на човек също играе важна роля за определяне на циркадния ритъм - той е "сова", "чучулига" или нещо по средата.

„Например при една сова тялото естествено иска да си легне в полунощ, за да се събуди в девет сутринта. А спазването на режима ще намали последствията от така наречения социален джет лаг – когато социалният часовник се разминава с биологичния“, отбеляза Сърненкова. Джет лаг се случва, когато естественият часовник или циркадният ритъм на тялото е нарушен.

Според нея няма идеално време за ставане сутрин, оптимално за всички. Ако човек спи достатъчно, няма значение в колко часа се е събудил. Основното е да се спазва режимът.

Доктор Каран Радж също обяснява летаргията сутрин не с броя на часовете сън, а със събуждането в средата на цикъла на съня.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сова, чучулига и мисирка

    2 0 Отговор
    Някъде към обяд или по-късно е най-добре.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Таласъмовото време

    1 0 Отговор
    90 %...!