Last news in Fakti

23 Август, 2022 13:16 1 453 1

Почина Леон Витали - дясната ръка на легендарния режисьор Стенли Кубрик

  • леон витали-
  • актьор-
  • починал-
  • стенли кубрик-
  • дясна ръка

Актьорът починал в дома си в Лос Анджелис

Почина Леон Витали - дясната ръка на легендарния режисьор Стенли Кубрик - 1
Снимка: БГНЕС

Леон Витали - актьорът, който става един от най-близките сътрудници на Стенли Кубрик и е считан за "дясната ръка" на легендарния режисьор, почина на 74-годишна възраст у дома си в Лос Анджелис, съобщава БТА.

Въпреки че Леон Витали често е описван като асистент на Кубрик, документалният филм Filmworker от 2017 г. на Тони Зиера хвърля светлина върху неговия огромен и до голяма степен недостатъчно признат принос към работата на една от най-великите фигури в киното - от "Сиянието" до "Широко затворени очи". Той прави всичко - от кастинг и обучение на актьори до надзор на реставрации. Витали дори веднъж поставя видео монитор, за да може Кубрик да наблюдава умиращата си котка.

"Някои хора, с които се срещаме, оказват силно влияние в живота ни. Леон Витали беше такъв човек в моя. Артист във всеки един аспект от живота си. Любящ баща и приятел на мнозина", написа в Туитър актьорът Матю Модайн, който участва във филма "Пълно бойно снаряжение" на Стенли Кубрик.

Режисьорът Лий Ънкрич също използва социалната мрежа, за да засвидетелства почитта си: "Съкрушен съм от вестта за кончината на Леон Витали... Мил, скромен, щедър човек и жизненоважна част от екипа на Стенли Кубрик".

Преди да срещне Кубрик, Витали е изгряващ актьор в Англия с участия в няколко телевизионни предавания. През 1974 г. той прави пробив в киното, когато е избран за ролята на лорд Булингдън във филма "Бари Линдън". В образа на главния герой се превъплъщава актьорът Райън О'Нийл.

Витали до такава степен е очарован от Стенли Кубрик и неговите похвати, че взима необичайно решение - отказва се от актьорството и се посвещава изцяло на известния взискателен режисьор за повече от две десетилетия. Следващият му успех с Кубрик е като "личен асистент на режисьора" на "Сиянието".

След смъртта на Стенли Кубрик през 1999 г. Леон Витали е е надзорник на реставрациите на много от филмите на прочутия режисьор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кънчо мастиката

    2 1 Отговор
    Е сега вече нема кой да направи 2 серия на кацането на сащ в мохаве