Last news in Fakti

23 Август, 2022 16:15 1 875 14

Социологическо проучване: Какво мислят българите за естетическите корекции

  • социологическо проучване-
  • естетическа корекция-
  • пластични операции-
  • външен вид-
  • мнение-
  • българи

74% са на мнение, че съвременните момичета прекаляват с естетическата намеса

Социологическо проучване: Какво мислят българите за естетическите корекции - 1
Снимка: Shutterstock

60% от българите не одобряват естетическите корекции на външния вид, а 74% са на мнение, че съвременните момичета прекаляват с естетическата намеса. Близо 900 хиляди българи биха променили нещо във външния си вид, а 62% са на мнение, че на младите момичета не трябва да им се позволяват естетически корекции. Това показват данните от проучване на социологическа агенция „Тренд“, предаде БГНЕС.

60% от българите не одобряват естетическите корекции във външния вид. С увеличаването на възрастта се увеличава делът на хората, които не одобряват такъв тип намеса във външния вид. 27% от своя страна изразяват одобрение към естетическите интервенции. В данните от проучването ясно се вижда, във всеки един въпрос, поколенческата разлика по отношение на тази тема. Най-младите, в по-малки дялове, възприемат отрицателно естетическите корекции, докато по-възрастните са значително по-консервативни към съвременните методи за разкрасяване. 56% от хората на възраст 18-29 г. одобряват естетическите корекции. Делът на жените, които отговарят положително на този въпрос, е по-голям от делът на мъжете (30% на 24%). Данните показват, че живеещите в столицата в по-големи дялове одобряват естетически интервенции за сметка на живеещите извън София.

76% от хората са съгласни, че естетическите корекции се налагат от популярни лица, докато 15% не споделят това мнение. Същият дял (76%) са съгласни и с твърдението „От естествената красота по-хубаво няма“.

Едва 35% от хората са на мнение, че естетическите корекции правят жените по-красиви, а 52% не споделят това мнение.

Близо 2/3 от хората са съгласни, че естетическите корекции не трябва да се позволяват на млади момичета, а 26% посочват, че не са съгласни. Данните показват, че младите на възраст 18-29 г. в по-голям дял не са съгласни с това твърдение. С увеличаването на възрастта се увеличава делът на хората, които са съгласни, че такъв тип интервенции не трябва да бъдат позволявани на млади момичета.

60% от българите са на мнение, че естетическите корекции правят жените еднотипни. Прави впечатление, че жените в по-голям дял са съгласни с това твърдение за сметка на мъжете.

Близо три четвърти (74%) са на мнение, че съвременните момичета прекаляват с естетическите процедури, а едва 13% не споделят това мнение.

Едва 16% от българите посочват, че биха променили нещо в своя външен вид. 80% посочват, че не биха променили нищо. 36% от най-младите (18-29 г.) биха променили нещо във външния си вид. 26% от хората на възраст 30-39 г. също биха направили някаква промяна, ако имат възможност. С увеличаване на възрастта рязко намалява делът на хората, които искат някаква промяна във външния си вид. Живеещите в Столицата също в по-голям дял биха искали промяна за сметка на живеещите извън София.

Едва 26% биха подкрепили техен близък/ приятел да си направи естетическа корекция, докато 55% не биха оказали такава подкрепа. По отношение на интимния партньор, то 22% биха го подкрепили, ако иска естетическа корекция, а 65% не са склонни да го направят.

Уголемяването на устните в най-голям дял среща отрицателно отношение сред хората (78%), следвано от корекция на носа без медицинска необходимост (74%). Високи дялове на неодобрение се открояват и по отношение на пластични операции на лицето с цел разкрасяване( 67%) и уголемяване на гърди (63%). С по-ниски дялове на отрицателно отношение са слагането на изкуствени мигли (56%), както и изкуствено удължаване на коса (52%).

76 процентни пункта смятат, че фолк певиците налагат критериите за красота в българското общество, следвани с 56 проценти пункта от световните звезди. Инфлуенсърите са с 37 процентни пункта като образи налагащи съвременните критерии за красота в българското общество. По отношение на инфлуенсърите, то при най-младите, в най-голям дял, за сметка на останалите възрастови групи, налагат критериите за красота.

Проучването на „Тренд“ е направено по поръчка на вестник „24 часа". То е посветено на нагласите на българите спрямо естетичните корекции. Изследването е реализирано в периода между 5 и 12 юли 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В повечето

    27 0 Отговор
    случаи няма никаква естетика и са като на матрица правени ! А силикон в пазвата буди само смях и съжаление !
  • 2 Българите

    27 0 Отговор
    Спукват от подигравки пластмасовите жени , с криви джуки ! Виж , българките , са тежки комплексарки , които пробват всяко извращение върху себе си , без никой да ги кара , защото не се харесват сами !
  • 3 Един

    31 0 Отговор
    Правилно! Естетическите коеркции трябва да се прилагат САМО И ЕДИНСТВЕНО, когато накой човек е обезобразен при някакъв инцидент, и то за да му се придаде нормален външен вид! Останалото е тотално загрозяване и обезличаване, все едно че са правени по един калъп! Едни джуки като на патица, едни неестествени форми, абе отврат! Ама на кухите лейки само това им е в главите, те с друго не могат да блеснат!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 шпакловчик !!

    13 0 Отговор
    В Практикер продават по малко материал , от колкото си слагат по телесата !!!
  • 6 Джексън

    1 2 Отговор
    Беше,, много хубав,,.... естетически корекции, какво значи това, не го разбирам с моята грамотност, ще обясня така, най важното нещо не само за жена, но и за мъж, това са, зъбите, ами защото иначе си показваш. истинската възраст, ако нямаш, но пък някои със зъби, без зъби, пак са,, стой та ма гледай,,... известните хора или тъй наречените звезди, няма как в ефир са, непрекъснато, скъпи процедури, които само Мерал,, може да ги поеме,,....!
  • 7 Роза

    16 1 Отговор
    Никога не съм ги харесвала!Те са само за богати хора,не винаги са сполучливи и често будят само присмех!
  • 8 Франкенщайн

    19 1 Отговор
    Единствената полза от задължителното носене на маски беше, че не се налагаше да им гледат грозните муцуни.

    Коментиран от #12

  • 9 хаберих

    17 0 Отговор
    Естетически корекции могат да се направят в случай,че нещо по лицето или в гръдната област не е наред. Но ако жената си има всичко,корекция не е необходима. Естественната женска красота е достатъчна.
  • 10 Жена се гримира

    10 0 Отговор
    Мили не се плаши след малко приключвам с гримирането
  • 11 Ван Гаал

    5 1 Отговор
    Егати тъпата статия, чуйек...
  • 12 Защо ти не носеше?!

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Франкенщайн":

    Явно се харесваш, от ден на ден по зле изглеждаш...повярвай, аз не лъжа като тебе....!
  • 13 1221

    11 0 Отговор
    Българите имат идеални пропорции и нямат нужда от корекции.
  • 14 Карък

    5 0 Отговор
    Искат да изглеждат като шарани и жаби няма проблем, но трябва да ги задължават да си сменят личните карти.