Last news in Fakti

5 Септември, 2022 17:15 3 182 12

Учени мислят, че са открили нов природен закон

  • учени-
  • природен закон-
  • плъхове-
  • бозайници

Ефектът на дъждовната сянка може да предизвика промени в размера и формата на бозайниците

Учени мислят, че са открили нов природен закон - 1
Снимка: Shutterstock

Учени мислят, че са открили нов природен закон, след като установяват, че плъхове в Андите в Южна Америка са по-големи по дъждовната страна на планината, съобщи Дейли мейл, предаде БТА.

Вид чинчилов плъх Abrothrix hirta живее в Патагония в най-южната част на континента.

Учени от чикагският музей Фийлдс са изследвали черепите на 450 такива плъха и са установили, че живелите на западната страна на планината са по-големи, въпреки че генетично са идентични с тези от източната. Според специалистите плъховете на западните склонове са по-едри, защото там пада повече дъжд. Това означава, че там има повече храна.

Този модел може да съществува и при други животни и видове, убедени са учените.

"Има няколко екогеографски правила, които учените използват, за да обяснят тенденциите, които наблюдаваме отново и отново в природата", обяснява д-р Ное де ла Санча от университета "ДеПол", Чикаго. "С тази статия мисля, че може би открихме ново правило - ефектът на дъждовната сянка може да предизвика промени в размера и формата на бозайниците".

Колкото по-голямо е съотношението между площта на повърхността и обема на животното, толкова повече топлина губи то спрямо обема си. Колкото по-голямо е животното, толкова по-малко е съотношението между повърхността и обема му, и следователно толкова по-малка е относителната площ, която губи топлина.
Това означава, че при еднакви по форма животни с различна големина, по-голямото животно по-лесно ще запази температурата си.

С други думи, да си по-голям означава да ти е по-топло.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мишел

    23 1 Отговор
    И аз съм забелязал отдавна, че дебелите са американците, слабите са бедуини и пигмеи.😃😃
  • 5 сесесере

    17 5 Отговор
    Тия учени-откриватели да не би да са учили мичурино-лисенковщина в зората на СССР?
  • 6 Станко

    15 2 Отговор
    От Южен Магадан са тия, явно.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гларус

    11 0 Отговор
    И заради водата са станали по едри , за да.могат да плуват по добре.
  • 9 ⚜️Просветен⚜️

    11 0 Отговор
    Какво фундаментално откритие на сащисаните псевдоучени! Същество живеещо на базата на водата и съставено от 70% и дори повече вода, растяло повече където има повече вода! Сега остава да открият, че в пустинята Гоби плъховете изсъхвали и умирали! Сигурно са от Харвард възпитаници!
  • 10 незнайко

    8 0 Отговор
    Този модел се забелязва в САЩ с жителите на тази държава !!! Които се хранят прекомерно са ТЛЪСТИ а които не се хранят са СЛАБИ !!! Това е тенденция в цял свят !!!
  • 11 асдаа

    4 0 Отговор
    Нормално е да са по-големи от към дъждовната страна. От водата набъбват като бисквитки Катеричка. Така че нищо не са открили...
  • 12 Нов световен ред

    1 0 Отговор
    Хранителната война започна - глобалните сили планират да ни подчинят с храна!

    Защо Нидерландия?
    Защо Нидерландия е толкова важна за манипулаторите? Това може да ви изненада, но тази малка страна е вторият по големина износител на селскостопански продукти в света, веднага след САЩ. Тази малка, но гъсто населена страна със 17,5 милиона жители има голяма популация от животни: почти четири милиона говеда, 12 милиона прасета и 100 милиона пилета. Въпреки че са 2-ри по големина в Европа след Франция, те имат малко население, поради което изнасят по-голямата част от продукцията. Така че, ако някой теоретично иска да предизвика глад в света, унищожаването на нидерландските фермери е задължителен и логичен ход.
    И ето, именно в тази страна министър-председателят Марк Рюте обяви, че броят на добитъка в страната ще трябва да бъде драстично намален, уж поради намаляване на азота, от 70% до дори 95%. Между другото, Марк Рюте е верен ученик на Клаус Шваб, когото Клаус дори обяви за "най-красивия европейски премиер".
    Подобен ход де факто напълно ще унищожи нидерландските фермери и най-вече животновъдите. Ето защо се случва това въстание, за което пишем, и което масовите медии почти не обръщат внимание. Събитията в Нидерландия са безпрецедентни, това са най-мащабните протести в историята на страната. Фермери блокират пътища, гранични пунктове, рибари блокират пристанища, полиция стреля по тях, хаос навсякъде. Колко масови са тези протести, вижте само това, над 30 000