Last news in Fakti

7 Септември, 2022 11:29 3 740 5

Какво са магнитните бури и как ни влияят?

  • магнитни бури-
  • слънчеви изригвания-
  • влияние-
  • физическа активност

Как можем да намалим неприятното влияние на слънчевите изригвания върху организма?

Какво са магнитните бури и как ни влияят? - 1
Снимка: Shutterstock

Всички сме чували за т.нар. магнитни бури. Смята се, че тяхното влияние е най-силно върху по-възрастните хора и тези, страдащи от сърдечно-съдови, неврологични, както и някои хронични заболявания. Влиянието на магнитните бури може да бъде намалено със спорт и по-здравословна храна, съветват експерти.

Какво представляват магнитните бури?

Магнитите бури представляват смущение на геомагнитния фон на Земята. Те са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни. Потокът се движи със скорост 400-1000 км/с, и достига до Земята след един-два дни след слънчевото изригване. В момента, в който тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения както в радиовръзката, така и в живите организми, пише в. Струма.

Как магнитните бури влияят на здравето?

Влиянието на магнитните бури най-много напомня на ефекта от силно физическо натоварване, което се отразява сравнително добре върху здравите хора, но не се понася толкова лесно на хората, страдащи от здравословни проблеми.

Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето.

Магнитните бури нарушават не само кръвообращението, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад, откъдето възникват едни от най-често срещаните симптоми, резултат от слънчевите изригвания – промени на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, припадъци. Възможно е да изпаднете в стресово състояние, тревога, депресия, да ви се плаче без видима причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени, агресивни и предразположени към конфликти с околните.

Как да намалите влиянието на магнитните бури?

Движете се повече, разхождайте се, спортувайте, но в дните след слънчево изригване избягвайте прекалена физическа активност, умствено претоварване и психическото напрежение. А понеже по време на магнитни бури нивото на холестерол в кръвта се повишава, е добре да се избягват мазните и сладки храни. Консумирайте повече плодове, зеленчуци и богати на витамини храни, приемайте достатъчно течности, но избягвайте тонизиращите напитки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Туин Пийкс

    2 1 Отговор
    Магнитните бури не са това, което са!
  • 2 Онзи

    1 2 Отговор
    Тровят ни с храните. Никакви бури не са виновни за здравословното състояние на хората. Поредната лъжа в глобалистките медии.

    Коментиран от #4

  • 3 Слънчев вятър

    0 0 Отговор
    По този повод можете да си вземете болнични и да се скатаете от работа.

    Коментиран от #5

  • 4 ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Онзи":

    Кон с капаци си ти.
  • 5 хайлайф клиника

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Слънчев вятър":

    От хора, които не са работили и един ден, съвети не приемаме!