Last news in Fakti

8 Септември, 2022 10:49 1 197 8

САЩ връща на Италия откраднати антики на стойност 19 млн. долара (ВИДЕО)

  • сащ-
  • италия-
  • антики-
  • откраднати-
  • изкуство

Вижте безценните предмети

Окръжният прокурор на щата Ню Йорк върна на Италия откраднати произведения на изкуството на стойност 19 милиона долара, съобщава Би Би Си.

Сред 58-те предмета е и мраморна глава на богинята Атина, датирана от 200 г. пр. н. е., която струва около 3 милиона долара. Откраднатите артефакти са били продадени на музеи и частни търговци от осъдени крадци, заяви Алвин Браг.

Това е последният опит на града да върне заграбените стоки в страната им на произход. От началото на тази година са върнати антики за 66 милиона долара.

Ръководителят на звеното за трафик на антики към прокуратурата обеща, че ще има "много повече конфискации и много повече репатриране".

Вътрешната сигурност беше част от разследването за изземване и репатриране на тези предмети на италианците - 21 от тях идват от Музея на изкуствата Метрополитън. Въпреки че артефактите имат огромна парична стойност, италиански служител ги описа като "безценни".

Генерал Роберто Рикарди каза, че се чувства особено щастлив, знаейки, че тези предмети ще се върнат на общности, които ще знаят "откъде идваме, за нашата история, за нашата идентичност".

Следователите са работили години наред, за да проследят следите на контрабандистите на изкуство и да намерят предметите, които са били репатрирани, според служители на вътрешната сигурност.

Джакомо Медичи и Джовани Франко Бекина са сред осъдените крадци, които са използвали мрежа в цяла Италия, за да крадат предмети от неохраняеми обекти, според офиса на прокуратурата.

Тези предмети в крайна сметка са били внесени в САЩ, където са продадени на американския милиардер Майкъл Щайнхард, който сега има забрана да купува антики, след като доказателства установиха, че предмети, които той притежава, са били ограбени и незаконно пренасяни.

През 2021 г. г-н Щайнхард предаде съкровища на стойност 70 милиона долара като част от сделка, което означава, че няма да бъде изправен пред наказателни обвинения.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И руснаците

    7 6 Отговор
    щели да връщат на украинците откраднатите тоалетни чинии, перални, телевизори и др.
  • 2 Кико

    9 2 Отговор
    Не знаех,че Атина е Италианка.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 ТоваЕ

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кико":

    Това е резултата от западната реформа в образованието... всички ставаме свърх интелигентни.
  • 4 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кико":

    Гръцката култура и език са били вездесъщи в средиземноморския свят до 3-ти век сл. Хр. . Сицилия e, разположена в центъра на този свят, заема ключова позиция, където се събират всички влияния.Сицилия, земя на вулкани и жито, е жадувана от Хефест син на Зевс и Хера, и от Деметра, сестра на Зевс. Етна, дъщеря на Уран и Гея, се намесa като арбитър между тях. Най-красивите гръцки митове за Сицилия имат Деметра и Хефест като свои герои.Енцелад е един от гигантите, които според легендата атакуват олимпийците. Енцелад напуска бойното поле, Атина го смазва, като го погребва под Сицилия, богинята хвърля върху него като камъче, изкривяванията на Енцелад причиняват земетресения в Сицилия....
  • 5 Олга

    8 1 Отговор
    САЩ са изградени върху грабежи и набези. Нека да върнат сега безцените истолически културни артифакти с 3-5 хилядна история откраднати от разрушените от тях държави в Близкий Изток.
  • 6 така

    1 2 Отговор
    ЗАЩО БЛУМБЪРГ ПИШЕ ЧЕ СЕ ВРЪЩАТ НА ЕГИПЕТ,А ФАКТИ НА ИТАЛИЯ???

    Коментиран от #7

  • 7 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "така":

    Я прочети още веднъж,преди да обвиняваш момичето .-От лятото на 2020 г. до края на 2021 г. най-малко 700 броя са върнати в 14 държави, включително Камбоджа, Индия, Пакистан, Египет, Ирак и Гърция....медия на френски език, Le Temps
  • 8 Гост

    5 0 Отговор
    А Гърция кога ще ни върне История славянобългарска?