Last news in Fakti

13 Септември, 2022 16:32 7 619 7

Защо наричат сънната парализа "синдром на старата вещица"?

  • сънна парализа-
  • синдром на старата вещица-
  • сън-
  • безпокойство-
  • парализа

Това ужасяващо явление се случва на 7% от хората

Защо наричат сънната парализа "синдром на старата вещица"? - 1
Снимка: Shutterstock

7% от хората поне веднъж в живота си са преживели така наречения синдром на старата вещица – състояние, толкова ужасно, колкото и името му. Ако поне веднъж сте се събудили посред нощ с усещането, че в стаята има някой или нещо ужасно и в същото време не можете да помръднете нито една част от тялото си, значи влизате в статистиката.

Какво представлява синдромът на старата вещица (другото му име е „сънна парализа“), откъде идва и какво да правите, ако ви застигне?

Откъде идва вещицата?

Халюцинациите при сънна парализа са плашещо реалистични и мащабни: човек не само вижда странни същества, но и усеща движението на въздуха, чува странни звуци, може да помирише и дори да почувства нечие докосване, пише zdrave.to.

В същото време собственото му тяло остава напълно неподвижно: някои пациенти казват, че са били обзети от чувството, че са се събудили в заключен ковчег, а собственото им тяло е било този ковчег.

За щастие, тези преживявания не траят дълго: една атака рядко отнема повече от няколко минути, а в най-честите случаи периодът е буквално за секунди. Вярно е, че за самите жертви на сънна парализа тези моменти често изглеждат като цяла вечност.

Кой е виновен за сънната парализа?

Колкото и да е странно, собственият ни мозък. Когато преминаваме през REM сън, мозъкът „изключва“ почти всеки мускул в тялото ни, оставяйки да работят само тези, които регулират жизнените ни функции и движението на очите.

В момента на пробуждането мускулите „започват“ обратно да се събуждат, но понякога по различни причини възниква повреда: вече сме се събудили, но командите за действие за мускулите все още не са получени. В този момент започва парализата.

Усещането за неподвижност, дезориентация в пространството - всичко това предизвиква чувство на страх, а подсъзнанието услужливо подхвърля вероятни оправдания и в резултат на това виждаме личен филм на ужасите.

Какво причинява сънна парализа?

Почти всички причини, поради които може да се развие синдром на старата вещица, са свързани с едно или друго нарушение на съня. Ето най-често срещаните:

  • неизправност на биоритмите (например поради полет до друга часова зона);
  • липса на сън поради стрес и тревожност;
  • депресия;
  • спане в неудобна поза (по гръб или в легнало положение на крайник);
  • лоши навици;
  • прием на определени лекарства - неврометаболитни стимуланти, антидепресанти;
  • психични разстройства и заболявания;
  • генетично предразположение.

Какво да направите, ако имате сънна парализа?

Най-важното е да се отпуснете. Това е безопасно състояние (в много редки случаи при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, може да предизвика обостряне на заболяването), което освен това не трае дълго. Трябва да помните това:

В никакъв случай не се опитвайте да се съпротивлявате, вместо това дишайте равномерно, опитвайте се да движите очните ябълки, езика, опитвайте се да движите пръстите си. Помага да си припомните любимите си стихотворения, да дишате премерено, като броите вдишванията и издишванията - с една дума, да направите всичко, за да се успокоите.

Когато парализата ви освободи, трябва да се опитате да заспите отново: два пъти за една нощ това състояние не атакува.

Има ли начини за предотвратяване на сънна парализа? Няма абсолютни, но всякакви методи за нормализиране на съня, укрепване на нервната система, спазване на режима и хигиена на светлината и шума - всичко това помага да се намали рискът от "старата вещица".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    11 2 Отговор
    Това ми се е случвало преди доста често, отдавам го на натрупване умората и липса на почивка. Като опъвате каиша по 10-12ч всеки ден 2-3 месеца и се прибирате само за един сън ще разберете какво е.
    Наистина усещането е, че някой се опитва да открадне душата ви.
    Единственото по-лошо е да работиш нещо цял ден и дори хляб не ядеш за да го свършиш и вечерта да почнеш да го сънуваш. Цял ден у най-големия пек да копаеш лозето и вечерта почваш да сънуваш - копаеш, копаеш, копаеш, копаеш и една пръст те зарива, все едно самосвал я обръща.
  • 2 Селянин

    7 1 Отговор
    Изпитах това веднъж преди много години. Страдах от много тежка астма последните 17 години и чрез медитация се опитвах да дишам. След една много дълбока медитация изпаднах точно в това състояние и стана чудо. На другият ден астмата я нямаше. Няма я вече 40 години. Все едно вътре нещо се скъса по време на това състояние. Никога не съм го изпитвал повече от онзи момент, но има нещо повече в това състояние от колкото се опитва да го обясни науката.
  • 3 Случи

    4 1 Отговор
    ми се един път след смъртта на сестра ми. Бях на 20 години и беше много гадно усещане. Не можеш да мръднеш и го осъзнаваш, не е като сън. Изплаших се. Сега за първи път чета, че има и други такива случаи. При мен явно е било от силния стрес.
  • 4 Соваж бейби

    0 1 Отговор
    Още няма точно определение за този синдром или среща с дявола ,нямам отговор.Определено не е нещо хубаво,при голяма доза стрес,липса на сън четири пъти ми се случва в рамките на месец,още на 17 или 18 г.нямам точен спомен.Както спя лятото и се събуждам шум нещо отваря широко балконската врата ,и виждам бели силуети които седят не мърдат аз пък усещам че ме душат ,кошмарно в будно състояние не съм била пияна ,последният път се появиха същите бели сенки и една черна пред тях само че черна с расо ,шапка и коса на вълни поне от силуета очертанията които се виждаха.Този път буквално си гледах тялото от горе виждах се как се лежа в логлото.Нямам обяснение ,мисля че ме спаси котката ми сямка ,влезе в стаята спяла е на терсата не знам започна да бяга из стаята като че ли гонеше нещо ,седна на гърдите ми и сенките си заминаха..Нямам отговор не знам дали е този синдром ,и до ден днешен ако спя сама е с включена лампа ,радио или телевизия ,страх ме е да не се повтори .После с идването на интернет намерих информация за будизъм,защита с камъни ...силна вяра и молитва в Бог ,не се е случвло повече
  • 5 Астрални полети

    2 1 Отговор
    са това, някои дори се опитват да изпаднат в това състояние, чрез вибрации в дишането.
  • 6 Лудост

    2 2 Отговор
    Ей това със въртенето на очите, езика и пръстите ме уби от смях. В същото време трябва да броиш овце и да дишаш. И ако има призрак ще избяга далече....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.