Last news in Fakti

14 Септември, 2022 12:42 7 728 5

10 храни, които не трябва да съхраняваме в хладилник

  • храна-
  • съхранение-
  • хладилник-
  • ползи-
  • вреди

Ето защо трябва да избягвате да ги съхранявате в хладилника

10 храни, които не трябва да съхраняваме в хладилник - 1
Снимка: Shutterstock

Съхраняването на някои храни в хладилника може да причини повече вреда, отколкото полза. Например, медът може да престои известно време на стайна температура, но в хладилника само ще се втвърди и ще разруши структурата си.

1. Домат

Доматите губят вкуса си в хладилника. Студеният въздух спира процеса на зреене, което придава на доматите най-добрия им вкус. По-добре е да ги съхранявате в кошница на стайна температура.

2. Босилек

Ако го поставите в хладилника, той не само ще увехне бързо, но и ще поеме всички миризми около себе си. По-добре е да го държите като цвете в малко прясна вода.

3. Чесън

Поради охлаждането, чесънът в крайна сметка ще стане гумен. По-добре е да се съхранява на хладно и сухо място.

4. Картофи

Студът от хладилника кара нишестето в картофите да се превръща в захар, така че можете да получите сладки картофи. Най-добре е да се съхраняват на хладно (но не много студено) и тъмно място. Платнените или хартиени торби с дупки са за предпочитане, защото „дишат“ повече от пластмасовите.

5. Лук

С течение на времето, поради студения въздух в хладилника, той ще започне да отделя влага и ще стане мек и мухлясал. Дръжте го навън в кошници, но не близо до картофите, защото взаимно се насърчават да гният по-бързо.

6. Meд

Медът няма срок на годност и може да се съхранява на стайна температура, ако е добре затворен. В хладилника може само да стегне, а захарта да кристализира (ако има захар) и да разруши структурата.

7. Авокадо

Ако искате авокадото ви да узрее, не го съхранявайте в хладилник. Най-добре е да го съхранявате в хартиени торбички, а ако искате да насърчите зреенето, сложете до него домат, ябълка или банан.

8. Хляб

Хладилникът бързо би изсушил хляба и ако ви е много и искате да го спестите, по-добре го нарежете на филийки и го сложете във фризера. Пресният хляб е по-добре да се съхранява на открито, при стайна температура.

9. Зехтин

Това ценно масло трябва да се съхранява на тъмно и хладно място, но не и в хладилник, защото там ще се промени консистенцията му и ще се превърне от течност в гъста маса, като масло.

10. Кафе

Ако го оставите в хладилника, ще загуби аромата си и ще превземе останалите около него. За да остане свежо, най-добре е да съхранявате кафето на рафтове в кухнята, където е тъмно и добре затворено.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доктор филгууд

    15 2 Отговор
    мммного полезна статия! аз си държах кафето в хладилника ми де да знам?
  • 2 00014

    20 5 Отговор
    Купувам по 5хляба и в хладилника. Запечатани в опаковките си нямат никакво съхнене. А са пълни и с консерванти и мухлясването е изключено. Това е начин, за да не чакам по опашките в СБА и Лидъл, когато си икономисват касиерките. И една подробност -- хладилникът охлажда, а не замразява, така че много от препоръките ви са противоречиви.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Жана

    7 0 Отговор
    Студеният въздух спира процеса на зреене, ха ха Аз си купувам узрели домати.
  • 5 Хляб

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "00014":

    В хладилника се съсипва, във фризера остава пресен, но замразен разбира се.