Last news in Fakti

19 Септември, 2022 16:15 7 447 41

Кое е по-евтино - бойлер или топлофикация?

  • топлофикация-
  • бойлер-
  • вода-
  • цени-
  • ток-
  • експерти-
  • по-евтино

Според Асоциацията на топлофикационните дружестева в България използването на бойлер е значително по-скъпо в сравнение с услугата „битова гореща вода“

Кое е по-евтино - бойлер или топлофикация?  - 1
Снимка: Shutterstock

Водата е ключов елемент от нашия живот, без който не можем, но трябва да се отнасяме отговорно към потребяването и, защото не навсякъде е толкова достъпна, колкото сме свикнали. В ежедневието си, ние използваме вода освен за питейни нужди и готвене, така и за къпане, чистене и миене. За това водата ни е необходима топла.

Потреблението на топла вода в жилищни блокове, училища, детски градини, болници, хотели и спортни зали е голямо. Според експертите от Асоциация на топлофикационните дружестева в България използването на бойлер е значително по-скъпо в сравнение с услугата „битова гореща вода“ на топлофикация. Експертите предупреждават, че бойлерите не са от безопасните уреди в един дом, предаде Флагман.

„Използването на бойлер като основен източник за получаване на топла вода утежнява месечната сметка неимоверно, тъй като токът поскъпна значително, а и бойлерите имат висока консумация. Като минус може да се посочи и че, топлата вода в бойлера свършва бързо. Ако сте многочленно семейство вероятно няма да има достатъчно количество топла вода всички в домакинството да се изкъпят един след друг и се налага да се изчаква по-дълго, което създава неудобство. Едва ли има човек, разчитащ на бойлер, който да не е усещал димскфоморта от изчерпването на топлата вода още, докато е под душа. Доста неприятно усещане, което има решение в по-големите градове. Решението е топлофикация.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Инж.Кремен Георгиев обясни, че когато получават затоплена от топлофикация вода, на клиентите се спестяват разходи за покупка на бойлер, както и разходите по поддръжката му. Неоспорим факт е и предимството и комфортът на непрекъснатото 24 часово снабдяване с топла вода.

„В различните сгради разходът за подгряване на 1 куб.м. топла вода е различен. Критерии за изчисляването му са броят на абонатите към една абонатна станция, размерът на сградата, сградната инсталация и санирана ли е сградата. Колкото повече абонати в една сграда използват битова гореща вода, толкова по-нисък е специфичният разход на енергия за подгряване и съответно по-ниска крайната цена.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът посочи, че повечето топлофикации в страната са въвели пределна цена за битова гореща вода, което е в услуга на абонатите. По думите му по този начин дружествата доброволно се отказват от възможност за генериране на повече приходи с цел да не утежняват сметките на клиентите.

„От опита си мога да кажа, че основно причини за неефективната работа на цялата инсталация, както и за недостигане на необходимата температура често са старите и неизолирани тръби, липсващи или повредени клапи и кранове. За максимална ефективност е препоръчително всички абонати да изолират инсталацията за битова гореща вода, което ще намали разхода за подгряване, а оттам и сметките.“ каза инж. Кремен Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    31 11 Отговор
    За богопомазаните столичани топлофикациятя
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    115 5 Отговор
    Бойлера можеш да го изключиш ‼️
    От Топлофикация НЕ МОЖЕШ ДА ИЗБЯГАШ ‼️

    Коментиран от #28

  • 3 Зевс

    72 15 Отговор
    Тричленно семейство, три климатика, отопляема площ към 70м2, трифазен проточен бойлер, зимата сметките за ток са 200-230 лева, на колегите с топлофикация двойни и нагоре.

    Коментиран от #17, #38, #41

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 незнайко

    19 11 Отговор
    БОЙЛЕР за топла вода а за къпане проточен бойлер !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    56 1 Отговор
    Фалирала от години фирма прави ПиАр, докато се опитват да я одържавят, за да се покрият загубите от кражби по системата и нккаквите подобрения по мрежата.
  • 8 Флипп

    8 53 Отговор
    90 лева вода и топло от ТЕЦА, вие си ползвайте бройлерите

    Коментиран от #32

  • 9 МДТ

    47 3 Отговор
    Моля, подкрепетете с изчисления и конкретни цифри Вашите изводи. Иначе статията няма необходимата тежест. Лично мое мнение, че при цените на горивото в момента ел. бойлер е по-добро решение. Да не забравяме и летните ремонти на топлификациите, когато в някои случаи няма топла вода около месец, за което време си необходим бойлер.
  • 10 Мнение

    37 1 Отговор
    Това вече не е вярно, защото се плащат и общи части, да не говорим за измислените лихви на Топлофикация и че не можеш да се откажеш от Тях. Шеф на Топлофикация София е Фандъкова да не се забравя този факт когато си плащате изравнителните сметки.

    Коментиран от #30

  • 11 идеолог

    34 2 Отговор
    Тази зима много хора се готвят да преминат от топлофикация на друг вид услуги. С тези цени няма да се издържа.
  • 12 Един друг

    12 11 Отговор
    Бързоварът е най-евтин-всеки трябва да го има.
  • 13 един

    31 2 Отговор
    Топленето на вода с ел.бойлер хич не е скъпо за момента,особено ако ползваш нощна тарифа,излиза около 80ст. на вечер.Наистина проблем е, ако семейството е повече от трима човека,и ако топлата вода се ползва и в кухнята.

    Коментиран от #40

  • 14 Изследване на ? Топлофикация

    48 3 Отговор
    Топлофикацията винаги е по-скъпо и несигурно, защото никога не знаеш каква сметка ще ти спретнат.
  • 15 Душ ежедневно

    10 10 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А не соросоидите мърляч.

    Коментиран от #24

  • 16 чико

    32 11 Отговор
    Най-добре е слънчеви панели на покрива - 7-8 месеца в годината нулев разход за топла вода. През зимните месеци се слага проточен който до-подгрява водата от слънчевия до желаната температура и пак имаш значителна икономия. ТЕЦ-а е архаична, комунистическа история, която просто няма никакво бъдеще, колкото и да се опитват да го реанимират. Тези пари, които се наливат в това безумие ако се вложат като дотации за закупуване на фотоволтаици и/или колектори за топла вода за лично ползване, ще осигурят огромна ефективност с натрупване за много години напред!
  • 17 Димитър

    21 7 Отговор

    До коментар #3 от "Зевс":

    Потвръждавам, че е такава сметката, но да не забравяме, че все още битовите потребители сме на регулиран пазар, тоест тока е субсидиран.

    Ако ни пуснат на борсата и премахнат регулирания пазар както трябва да бъде по евро директиви скоро, умножи сметката по х5 може и повече.

    Ще ни се стъжни!
  • 18 Хе, хе, хе...

    26 2 Отговор
    само не разбрах защо рекламират топлофАкацията... Имам 300 литра бойлер у дома, който е включен денонощно и сметката ми за ток заедно с него е около 220 лева на месец, а сме четирима човека... Като живеех в апартамент ми начисляваха до преди 4 години по 30 лева на база само за вода, да не говорим за спряното парно и за общите части... тогава плащах по толкова само за това, отделно ток, разходи за входа и т.н...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ето и сметки:

    16 1 Отговор
    За 80л бойлер. Количество топлина= 80кг. х 60 градуса х 4200 Дж.Гр/кг = 20 млн. Дж делено на 3,6млн Дж/кВтч = 5,6кВтч. Разбира се това е без неминуемите загуби и можем да закръглим на 7кВтч. При цена дневна енергия от 0,24лв/кВтч имаме 1,68лв и 0,91лв. за нощна енергия(0,13лв./кВтч). С един такъв бойлер могат да се изкъпят 2-3 души несвикнали на централно топлоподаване. Много е важно да има спирателен кран на душа за да не се регулира всеки път температурата на водата от душа. Най-добре е с терморегулатор - скъп е, но си заслужава.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Павел пенев

    29 2 Отговор
    Не се връзвайте на този коментар. Бягайте далече от Топлофикация,което е пожизнено заробване от най големите и нагли измамници. Направете си бойлер от неръждаема стомана с нагревател 2 кв.и го включвайте вечер на евтината нощна енергия. Така ще имате топла вода редовно у дома за около 40лв. месечно.
  • 26 АБВ

    25 1 Отговор
    1000% за бойлер
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Освен ако...

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В Казанлък "топлото" ("стопанисвано" от НикитУ Банев) "издъхна" (миналата година даже взривиха комините на бившия ТЕЦ). Познавам някои хорица, чиито дългове (направо да не повярваш!) към покойния ТЕЦ също "издъхнаха"...
  • 29 Селянин

    12 0 Отговор
    Бойлер не ни требе Топлофикация си немаме перем се и се къпем на реката. Върнаха ни на мястото което заслужаваме според нашите крадлив политици.
  • 30 д-р Грегъри Хаус

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мнение":

    Лихвите не са на Топлофикация, а на Общинския съвет.
  • 31 Говедо

    11 1 Отговор
    А знаете ли колко държавни дружества не плащат на топлофикация, а ползват техните услуги. Знаете ли колко държавни детски градини и училища ползват топлофикация и не плащат. Всички тези загуби всъщност са дълг на държавата към топлофикация, а тук става въпрос за милиони.

    Коментиран от #35

  • 32 Георги

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Флипп":

    А на мен за вода подгрята до 40 градуса ми взимат 146лв.
  • 33 Хахо

    7 0 Отговор
    Един кубик топла вода загряван с електрически бойлер излиза не повече от Осем лева,един кубик топла вода от топлофикациите излиза не по малко от Десет лева или разлика от минимум Два лева на един кубик в полза на бойлера!Та кое е по евтино?
  • 34 От чужбина

    7 0 Отговор
    Чисто технически погледнато е така. За съжаление обаче в българския вариант на топлофикация не са задоволени справедливо всички човешки интереси. От една страна топлофикация начислява на всички в блока някакви сметки и няма как да се откачиш от тях. От друга страна същата тази топлофикация няма как да се пребори с кражбите на топлина и за това ги прехвърля на всички. Отделно и вътрешните далавери и кражби... А от чисто техническа гледна точка е възможно наистина много да се направи. Например е възможно през лятото да не се гори никакво гориво, а топлата вода да се получава по същите тръби, но загрята на слънце. Също е възможно всеки блок да си подгрява водата на слънце, а топлофикация само да е догрява. В крайна сметка всички страдаме от човешкото НЕразбирателство.
  • 35 От чужбина

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Говедо":

    А подобни дружества и фирми дали поне си правят труда да спрат или поне да намалят парното през нощта??? Не вярвам, едва ли!
  • 36 От чужбина

    7 0 Отговор
    Понеже някои са показали и сметки от загряването на вода в бойлера... А аз понеже нямам топлофикация и нямам друг начин освен бойлер, реших да си грея водата поне частично със соларни панели. При моите условия най-лесно изпълнимо и най-просто се оказа ползването на електрически панели /фотоволтаици/. Тези панели НЕ греят всеки ден, зависят от времето, но ПОМАГАТ. Системата няма акумулатори и инвертори, така се спестяват пари. Панелите са свързани директно с един допълнителен нагревател в бойлера. Така ако има слънце то вечерта има топла вода. Ако няма слънце можете да си е загреете с ток от мрежата. За ориентир: Ако инсталирате 1 кВт мощност, то за една година в българските условия се заработват около 1100 кВт/ч електричество. Изплаща се за около 4-6 години в зависимост основно от цената на панелите и цената на тока с който сравнявате. Ако инсталирате принципно малка мощност, то няма да усетите ползата. Ако инсталирате голяма мощност ще имате топла вода и в облачни дни, но ще се наложи термостата да изключва в слънчеви дни - така губите от НЕ ползване на панелите. Къде е баланса - преценява се за всеки отделен случай в зависимот от обема на бойлера, ползването и т.н.

    Коментиран от #39

  • 37 ганю

    8 0 Отговор
    Ами топлофикация ви мами и краде с години,
    а бойлера не колкото ползваш толкова плащаш
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 браво човече

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "От чужбина":

    ето нещо написано от умен човек
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    лев и 20 е да си стоплиш 120литров бойлер на нощна тарифа , не лъжи хората !

    а той после започва да изтива щото перпето бобиле няма и отдава топлината в помещението къде е бойлера
  • 41 Симпъл-олд-юзър

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зевс":

    За 2-членно сем-во с реално отопляеми 72 кв.м с/ката за вода и ТЕЦ за студените месеци през идващия нов зимен сезон се очертава по изчисленията с вкл.увеличение да бъде в рамките на диапазона от 225-:-240 лева. Нема двойни, нема тройни сметки, само едни евентуално очаквани 33-35 процента отгоре, чист факт. И това го показват най-близките вероятни опции с оглед новото повишение на цените на топлоенергията в столицата.