Last news in Fakti

21 Септември, 2022 11:31 4 058 2

Tелескопът "Джеймс Уеб" показа първите си СНИМКИ от Марс

  • телескоп-
  • марс-
  • джеймс уеб-
  • първи снимки

Телескопът помогна на НАСА да направи огромна крачка в изследването на червената планета

Tелескопът "Джеймс Уеб" показа първите си СНИМКИ от Марс - 1
Снимка: Shutterstock

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" улови ослепителната инфрачервена светлина от Марс по-рано през месеца, предаде ЮПИ, позовавайки се на НАСА.

Направените от телескопа снимки показват източното полукълбо на Червената планета в различни дължини на вълната на инфрачервената светлина. От НАСА заявиха, че новите изображения ще помогнат за напредъка в научното изследване на Марс, допълва БТА.

"Телескопът Джеймс Уеб" може да заснема изображения и послеобрази със спектрална разделителна способност, необходима за изучаване на краткосрочни явления като прашни бури, метеорологични модели, сезонни промени и, в едно наблюдение, процеси, които протичат по различно време на марсианския ден", пише НАСА в блога си.

В действителност телескопът е толкова чувствителен, че астрономите е трябвало да направят корекции, за да попречат на ослепителната светлина да насити детекторите му.

На някои от изображенията се виждат пръстените на кратера Хюйгенс, тъмната вулканична скала на Големия Сирт (Сиртис Майор) и просветляването в равнината Елада.

"Равнината Елада е с по-ниска надморска височина и следователно с по-високо атмосферно налягане. Това по-високо налягане води до потискане на топлинното излъчване в този конкретен диапазон на дължината на вълната поради ефект, наречен разширяване на налягането", казва Херонимо Вилянуева, главен изследовател от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА.

Изследователите подготвят статия, която ще изпратят в научно списание за рецензиране и публикуване.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фобос

    4 0 Отговор
    На едната снимка има дори двама марсианци и един македонец.
  • 2 за кандидат-колонизатори

    4 0 Отговор
    Марс прави една обиколка около Слънцето за 2 земни години. Денонощието там е по-продължително от земното с 40 минути, а сезоните са почти два пъти по-дълги. Марс е по-отдалечен от Слънцето 1,5 пъти в сравнение със Земята, поради което температурите на марсианския екватор през лятото са около 0°C в дневните часове, а през нощта спадат до - 90°C. Сега си представете 8 месеца марсианска зима!;))