Last news in Fakti

26 Септември, 2022 18:29 2 350 7

Дерматолог обясни защо косата спира да расте

  • коса-
  • грижа за косата-
  • дължина на косата-
  • дерматолог

По думите на дерматолога всеки човек има генетично кодирана дължина на косата

Дерматолог обясни защо косата спира да расте - 1
Снимка: Shutterstock

Нито една от най-скъпата и рекламирана козметика не може да повлияе на ситуацията с растежа на косата, твърди дерматологът Татяна Егорова. Според нея всеки човек има генетично определена дължина на косата, така че някои коси спокойно растат до кръста, а други години наред „отглеждат“ прословутата дължина „до раменете“. Всичко е заради границата на променливостта, обяснява Йегорова, цитирана от в. Струма.

„Например, ако храним дакел като мастиф, той няма да се превърне в мастиф, а ще се превърне в дебел дакел. Същото се отнася и за косата: тя има генетично кодирана дължина. Има хора, чиято коса расте само до раменете и започва да цъфти, да се разделя или заплита ”, обясни специалистът.

Тя добави, че природата не може да се заблуди, така че косите, които могат да се отглеждат под нивото на генетично кодираната дължина, пак ще се разделят и накъсват.

„Затова е по-добре да се придържате към генетично вградената дължина на косата: в този случай те ще изглеждат здрави и добре поддържани“, съветва експертът.

Промените в хормоналните нива обаче могат да повлияят на качеството и растежа на косата. Например, по време на бременност се произвежда голямо количество естроген, под въздействието на който всички фоликули навлизат в активна фаза.
„Жените нямат толкова красива коса, както при бременност. Но след това, когато хормоналният статус се върне към нормалното, генетичната дължина на косъма също се връща към своята норма“, отбеляза лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 сила

    5 1 Отговор
    по соца ми растеше , при демокрацията оплешивях.....странно

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Патето Яки

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Пий хапчета за подмладяване.
  • 5 Дъртата с прическата

    2 0 Отговор
    Много важно, да не е 3 косъма пък другото е за младите, това до кръста...!
  • 6 Язе

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    На това аболяване ромите му казват "егеноза"
  • 7 Язе

    1 0 Отговор
    Не искам да права реклама на конкретни продукти, но не съм съгласен със статията. В днешно време има много препарати за мазане и за перурална употреба, които имат ефент.