2 Октомври, 2022 08:15 3 612 6

5 навика, които ще променят живота ви

  • навици-
  • здравословно-
  • фитнес-
  • медитация

„Не е нужно да виждаш целия път, просто направи първата крачка.“ е казал Мартин Лутър Кинг

5 навика, които ще променят живота ви - 1
Снимкa: Shutterstock

Всички ние знаем колко е трудно понякога да се опитваме да се храним по-добре, да се движим повече и да пием много вода. За съжаление, задачите и ежедневието ни връхлитат с пълна сила и често пъти още до обяд сме забравили сутрешните си обещания от типа: „Днес ще се опитам да се храня без захар“. Изкушенията дебнат отвсякъде и ние посягаме към нещо сладичко, за да се успокоим, да си починем, да откраднем пет минути за себе си. А след това? Започваме да изпитваме вина и да се укоряваме, че отново не сме спазили собственото си правило.

Мартин Лутър Кинг е казал: „Не е нужно да виждаш целия път, просто направи първата крачка.“ Има ли нещо, което можем да направим, за да се променяме всеки ден, малко по малко, по пътя към едно по-добро „Аз“? Да, разбира се! Ще ви предложим здравословни навици, които да включите в ежедневието си – малки стъпки към голямата победа, пише struma.bg. Ето ги и тях:

Ставайте рано

Разбира се, всеки мечтае да се излежава в леглото и буквално да не прави нищо… Но дали това е продуктивно? Ако имате възможност да го правите всеки ден, едва ли ще сте толкова свежи, колкото си мислите. Напротив – късното ставане ще ви направи по-отпуснати и лениви, тъй като от биологична гледна точка, човек е „програмиран“ да става рано.

Научни изследвания показват позитивната връзка между ранното ставане и по-доброто настроение. По възможност – още в първите минути от събуждането, се опитайте да застанете с лице към пряка слънчева светлина – това ще даде сигнал на тялото ви, че денят е започнал. Всички ваши системи ще отговорят на този сигнал – и в резултат ще се чувствате по-свежи и готови за това, което ви предстои. Ако към това добавите и няколко изречения за благодарност – ето ви рецепта за един прекрасен ден!

Намерете време за движение

Разберете – това е наистина важно! Проучвания доказват, че обездвижването и седенето по осем часа на ден са равносилни на пушене и затлъстяване. Опитайте се да сте активни. Много хора ще намерят оправдание и ще кажат: „Нямам време за фитнес“. Разберете – не става въпрос за това. Само 30 минути на ден са ви достатъчни! Можете да слезете една спирка по-рано напът за офиса; да разходите кучето и да поиграете с него; да обиколите блока няколко пъти – каквото и да е! Ставайте поне веднъж на всеки час, докато работите, а през това време можете да направите 10-ина клякания. Защо не? В края на работния ден може да сте направили 80 клякания! Това никак не е зле, нали?

Направете грижата за себе си приоритет!

Повярвайте, вие сте най-ценният си актив! Трябва да се грижим за себе си, преди всичко останало! Постарайте се да намерите време и да направите нещо за себе си. Може да е нещо лесно и просто – например – медитирайте, отправете молитва, водете си дневник или пък за няколко минути се фокусирайте върху нещо, различно от работните задачи. Това ще ви помогне не само за психическото, но и за физическото ви здраве. Трябва да се грижим за себе си и да се опитаме да не стигаме до момента, в който прегаряме. Ако времето ви позволява, запишете се на курс и правете нещо, в което влагате страст.

Носете слънцезащита

Когато се обърнете назад във времето, със сигурност отчитате грешките на младостта – и безспорно ненанасянето на слънцезащита е една от тях. Тук не говорим само за естетическата гледна точка, а за редицата здравословни проблеми, които липсата на защита може да донесе – един от които – рак на кожата. Така че – не мислете, че това е поредната превземка – отнесете се сериозно, отделете дадена сума пари и нанасяйте слънцезащита всеки ден – без значение от сезона и времето навън.

Бъдете в досег с природата

Стресът и динамичното ежедневие ни отдалечават от природата и естествената ни среда и може би това е една от причините за бума на психични заболявания. Дистанцирането, изолацията и налаганите мерки от обществото водят до натрупване на напрежение, което в един момент може да се развие в депресия. Затова – опитайте се да прекарвате колкото се може повече време навън, в среда, максимално близка до природата. Вместо в затворено помещение – поканете приятели на среща в парка или в планината. Така ще дадете пример и на децата си да обичат досега с животните и растенията.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    12 2 Отговор
    Мартин Лутър Кинг е казал: „Не е нужно да виждаш целия път, просто направи първата крачка.“ ... А друг един, явно по - умен от него е казал: "Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде…"

    Коментиран от #2

  • 2 Сара

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Да не виждаш целия път не значи, че не знаеш къде отиваш.

    Коментиран от #3

  • 3 Много

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сара":

    Ясно ! Никой не може да види целия път ! Единствено може да има идея , къде иска да отиде ! Куража е да стъпиш на него , и да вървиш ! Но , пристигането до целта , не ти е гарантирано !

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 В живота

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Много":

    единственото гарантирано е мястото ни под земната повърхност.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    ТОЧНА БЛАГОДАРЯ