Last news in Fakti

16 Юли, 2013 16:53 8 074 0

Вижте до колко сте застрашени и как да се опазите от рак на простата

  • простата-
  • рак-
  • предпазване

Ракът на простата е едно от най-разпространените заболявания сред днешните мъже във Великобритания, отбелязва в. "Дейли мейл". Според последни проучвания обаче рискът за заболяването на всеки човек може да е на различно ниво, в зависимост от определени фактори.

Изследване показва, че приемането на високи дози омега 3 хапчета, може да повиши риска от заболяването с близо 70%. Други рискови фактори са фамилната обремененост и етническата принадлежност, като рискът за мъжете от афро-карибиски произход е сериозно повишен.

„Дейли мейл“ публикува интервю с Кристофър Едън, един от водещите специалисти по проблеми с простата, който обяснява рисковете от заболяването за различните групи мъже и дава своите съвети за това какво да направят за да се предпазят от него.

Според специалиста за мъжете, които имат роднини вече заболели от заболяването, има по-висока вероятност с 2 до 3 пъти също да го получат. Като цяло рискът се повишава от 45-годишна възраст на горе, когато количеството на 60-клетъчните мутации, причиняващи рак, постоянно се повишават. Така колкото по-дълго живеете, толкова повече мутации имате и толкова по-голяма е вероятността имунната ви система да бъде победена. За да се предпазят от рак, мъжете трябва да си правят профилактични тестове поне веднъж годишно. Не е нужно това да става по-често, тъй като този вид заболяване се развива много бавно.

Опасност може да представлява и честото и продължително каране на колело. Постоянните вибрации от твърдата седалка на велосипеда може да увреди тъканите и да контузи простата. Това не повишава риска от заболяване, но може временно да „надуе“ рисковите показатели. Същото важи и за секса, който повишава тестовите показатели до 24 часа след извършването на акта.

Оказва се, че хората които водя заседнал начин на живот или практикуват работа зад бюро, повишават риска си от заболяване с до 30%, спрямо тези, които водят по-активен начин на живот.

Сериозна причина за болестта може да е наднорменото тегло, което не само повишава вероятността за заболяване, а и увеличава рисковете за получаването на по-агресивна негова форма. Колкото по-високо е теглото, толкова по-високи са нивата на тестостерон, който реално храни раковите клетки. В тези случаи е добре да се практикуват различни спортове като плуване или лека атлетика, които да свалят килограмите и да подобрят състоянието на имунната система.

Различните видове диети могат да понижат нивата на риск от получаване на рак на простата.

Плодовете и зеленчуците опаковани с антиоксиданти могат да подобрят състоянието на организма. Особено добро влияние оказват доматите, които съдържат ликопен, който действа като защита срещу рака на простата.

Застрашени са и мъжете прекаляващи с консумацията на месо, тъй като мазнините червеното месо могат да бъдат карциногени, повишаващи вероятността от заболяване.

Интересно е, че диабетът, въпреки че сам по себе си представлява сериозно заболяване, намалява с до 21% вероятността за разболяване от рак на простата.

Високата консумация на алкохол и високите количества на холестерол не представляват реален фактор водещ до заболяването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА