6 Октомври, 2022 13:58 2 396 7

5 признака, че сте на ръба на изтощението

  • признаци-
  • изтощение-
  • умора-
  • бърнаут-
  • стрес

Как да разпознаем, че сме прегрели от стрес и умора

5 признака, че сте на ръба на изтощението - 1
Снимка: Shutterstock

Когато емоционалният стрес, стресът в работата, финансовият стрес и изобщо стресът от начина ни на живот започнат да се трупат без да имат отводник, това много лесно може да се превърне в огромен проблем със сериозни последици за психическото здраве.

Когато тези натоварвания достигнат точката на кипене, това често води до екстремен бърнаут (прегаряне в работата – бел.а.), умора и депресия. Все състояния, от които възстановяването може да бъде тежко и продължително. Ето защо е важно да се наблюдават знаците, преди да бъдем изпепелени от умора и стрес, пише trafficnews.bg.

На енергично ниво може да се появят атаки на тревожност, липса на трезва преценка, объркване, чувство на неудовлетвореност и промени в настроението. Физическите симптоми могат да се проявят в кожни състояния, мускулно напрежение, болки в корема, лошо храносмилане и общо усещане за умора. Как да разберем дали сме на ръба на бърнаут?

1. Сънувате, че търсите нещо, което не може да намерите или е изгубено

Сънищата, в които търсите и намирате нещо, често са индикация, че трябва да забавите темпото и да намерите известно време за почивка. Този сън означава, че имате няколко дини под мишница и ви е трудно да държите главата си над водата.

2. Претърпявате дребни инциденти

Ако постоянно си удряте крака в спалнята или при всяко готвене се сдобивате с ново изгаряне, това може да означава, че трябва да спрете да мислите за хиляди неща в секунда. Ако установите, че за пореден път сте със синина на бедрото от блъскане в поредната мебел у вас, може би е знак да забавите малко темпото.

3. Забравяте за ангажиментите или обещанията, които сте дали

Ако забравяте за уговорки или не спазвате обещанията си, може да е знак за претовареност. Докато е съвсем нормално да забравяте за нещо от време на време, ако това се случва постоянно или забравяте важни неща, може да се окаже знак, че сте на ръба на нервна криза.

4. Чувствате се претоварени и подценени

Когато казвате "да" на всички и всичко, може в даден момент да стане трудно да откажете. В крайна сметка, да правите неща, за да угаждате на другите и винаги да казвате "да" на всички освен на себе си, може да ви накара да се почувствате подценени и претоварени. Това от своя страна може да доведе до чувство на тревожност и може да ви накара да неглижирате вашите цели. Ако усетите, че се чувствате по този начин, разчистете малко графика си и отделете повече време за себе си.

5. Нещата, доскоро са ти носили радост, вече не го правят

Ако обичате да готвите, но смятате, че това се е превърнало в задължение, или ако обичате да ходите на йога, но усещате всяко стъпване в залата като бреме, това може да се дължи на факта, че правите твърде много неща в ежедневието си и следователно сте загубили енергията и ентусиазма си. Ако хобитата, които доскоро са ви носили удоволствие, сега са ви в тежест, може би е време за почивка и презареждане на батериите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    3 0 Отговор
    Петият тек ми е петия признак..
  • 2 Ром Бакарди

    5 0 Отговор
    Аз осещам чи съм на предела на силите си. Туй:стрес, нерви, бессъница, тревоги-ясну! Амааа...нощну времи, как ма тормози жината...яха ма, тръшка са утгоре ми, иска да й прая туй унуй, се низадоволена! Се иска пувторения, утгоре, утдолу, изотзади...кажети ми, как са търпи таквоз нещу?!

    Коментиран от #4

  • 3 Соваж бейби

    5 0 Отговор
    С една дума Апатия,безразличие към всичко ако човек си пази нервите, и има по здрава психика .Баири и пътища много няма страшно .
  • 4 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ром Бакарди":

    Напий се като за последно ,няма да се сети да те потърси за такива неща.
  • 5 Ха Ха Хи Хи

    2 0 Отговор
    Някои пишат, за други-пишат лъжи, а трети направо ги отписват.
  • 6 Венета Новакова

    3 1 Отговор
    6-то
    вечер мислите само за чекръга
  • 7 Ха Ха Хи Хи

    2 1 Отговор
    Не нужно да се търкаляш в калта, за да ти кажат, че си магаре....хихи