Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 17:45 1 949 14

Суперкомпютър пресъздаде формирането на Луната (ВИДЕО)

  • луна-
  • раждане-
  • пресъздаване-
  • суперкомпютър-
  • великобритания

Направените симулации показват, че мощен удар е изхвърлил спътника почти мигновено в орбитата на планетата

Суперкомпютър пресъздаде формирането на Луната (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от университета на Дърам, Великобритания, използваха суперкомпютър, за да моделират формирането на Луната, пише сп. "Астрофизикъл джърнъл летърс", цитирано от БТА.

Направените симулации показват, че мощен удар е изхвърлил спътника почти мигновено в орбитата на планетата.

Известно е, че преди 4,45 милиарда години младата Земя се е сблъскала с протопланета, наречена Тея. Екипът е моделирал стотици различни сценарии на катаклизъма, като е променял ъглите, скоростта, масата и въртенето на небесните тела, докато не е получил най-близък до действителността резултат.

Данните показват, че Луната се е формирала непосредствено след мощния удар и че външните ѝ слоеве съдържат големи количества земни скали. Учените също така отбелязват, че по време на сблъсъка се е разтопил по-малко материал, отколкото се предполагаше.

"Този начин на формиране може да помогне да се обясни сходството в изотопния състав на лунните скали, върнати от астронавтите на "Аполо", и земната мантия", казват изследователите.

Симулациите също така променят представите на учените за орбитата на Луната. Оказва се, че спътникът е можело да се приближи много до Земята. Досега се е смятало, че в подобна позиция приливните сили ще го разкъсат. Моделът обаче показва, че Луната е щяла да остане непокътната и впоследствие да се премести на безопасно място.

"Това открива цял нов спектър от възможни отправни точки за еволюцията на Луната", допълват учените.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    6 0 Отговор
    Същият компютър нарисува и картинката на Ковид.
  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 1 Отговор
    Сблъсък между планети - това е толкова страшно, че не можем да си го представим!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Интересно...

    3 1 Отговор
    "...сценарии на катаклизЪма"?!
  • 6 Нико Й.

    4 0 Отговор
    Земята, според Нийл деГрас Тайсън, който е астрофизик е създадена преди 4,5 млрд. години и се определя на принципа на въглеродния анализ. На базата на времето за което разпада, се определя възрастта на веществата и обектите в космоса. Изглежда достоверно, но е спорно какви са били условията тогава и днес. Тоест това време би могло да е повече или по-малко в зависимост от промяната на условията които са станали на Земята от възникването й досега. Не съм сигурен дали е по възможностите на разума ни да разберем напълно Божиите дела. Който е по-умен от мене и разбира повече, да каже.
  • 7 Соваж бейби

    3 2 Отговор
    Нека да продължават с фантазията си ,само да не стъпва човешки крак ,зелянин там.Че току виж, спрем да я виждаме вечер или пък и се промени цвета ,вземе някой да пусне атомна бомба да разбере какво се случи ...

    Коментиран от #8

  • 8 Здравейте

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Радвам се , да видя , че сте тук ! Много сте права за атомната бомба ! Преди време , разбрах за една теория , че луната е куха , и изкуствено създадена ! Вътре била базата на развити същества , които ни наблюдават ! Не я взех насериозно ! Но реших да се опитам , да разбера повече ! И разбрах за провала на Аполо 13 ! Има изтичане на данни , че всъщност Аполо 13 е носел атомна бомба , която да бъде взривена на луната ! Това е трябвало да направи огромен акустичен ефект , образно казано , луната да звънне , и НАСА да засече с апаратурата си , дали наистина луната е куха ! Разбира се , живеещите там същества са реагирали , и е последвал незавидния край на Аполо 13 ! И забраната , човечеството да се върне на луната ! Не зная , дали това е истината , но , определено звучи като логично обяснение , защо в миналото сме посещавали нашият спътник , а сега - не !

    Коментиран от #9

  • 9 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Здравейте":

    Здравй приятел ,аз обичам много да се майтапя ,много ми е било интересно какво има отвън нашият затвор палнета Земя.Ама няма да се случи ,хората сме лоши ,завист , омраза ,не е приятно да няма война някъде си,изобщо не можем сами да намерим решение да бъдат всички готини /добри човеци/.Гледам как си съпваме хубавата планета и си вадя извод че не сме за такива неща.Дай на едно хлапе на 1 година да работи или пази смартфон ама друг път !Все пак съм сигурна че ни наблюдават ,всички тези гений които допринесоха в науката ,медицина ....не са земни или някой им е помогнал?!След смърта ще разберем ,никой не се е върнал да разкаже ,явно е по хубаво ,често завиждам на покойниците .Особено когато съм в проблеми ,моля се на всички богове ,глас в пустиня не съм им нужна.

    Коментиран от #10

  • 10 Ами

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    С това за покойниците ,ме разсмяхте и мен ! Но , няма за какво да им завиждаме , защото единственото сигурно в нашия живот е , че ще станем като тях ! Обаче , това не значи , че трябва да бързаме ! И за никакви проблеми не се разстройвайте , ако вие , и семейството ви сте живи и здрави , и се разбирате ! На всеки проблем може да бъде намерено решение ! А ако не може , му теглете една , и не го мислете толкова ! Стига , както казах ,да сте живи и здрави ! Единствените истински загуби , са на здраве , и на хората , за които ни е грижа ! Но , понеже живота не ни пита , трябва да се стремим да вземем максимално доброто , дори от лоша ситуация ! Най добър учител не са успехите , а провалите !

    Коментиран от #11

  • 11 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Благодаря ви за куража ,приятелче ,обаче в днешно време в ерата на кибер пространството ,стават големи пиратажи ,още съм в шок ,сметките за телефон с събощения ,от различни държави извличат пари някой кой ...? От вчера не съм адекватна ,пред зимния сезон ,още няма отговор ще се върнат ли парите или ... Да здравето съм напълно съгласна.Обаче „Това, което не ме убива, ме прави по-силен“ изречение, което прилича на мантра от брошури за личностно развитие и дори на поп или хип-хоп слоган, който чуваме в песните на Джони Холидей,Джей Зи,Кени Уест в политиката.Това изречение идва от Ницше, който го е написал през 1888 г. в „Здрачът на идолите“. Философски премислено изобщо не е така .Просто един парадокс ,това изобщо не е нещо, което би било достъпно за обикновените смъртни. Както казва пак Дж.Холидей Черното си е черно и няма надежда ..в друга песен.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 незнайко

    0 0 Отговор
    ЛЪЖИ И МНОГО ЛЪЖИ !!! ДОКОГА ??? Луната е на 380 000 километра и не смеят да отидат ТАМ !!! Мъск хукна към Марс, но за Луната не смее да говори !!! Спътниците имат скорост от 36 000 км/ч. Значи за 10-12 часа с тази скорост са на ЛУНАТА !!! ЗАЩО НЕ ОТИВАТ ТАМ ???