Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 14:28 990 1

Шлем с изкуствен интелект помага на пожарникари да "виждат през дим" (ВИДЕО)

  • пожарникари-
  • изкуствен интелект-
  • сензор-
  • камера-
  • пожар-
  • шлем

Уникални сензори върху шлема могат да създадат дори карта на мястото

Шлем с изкуствен интелект помага на пожарникари да "виждат през дим" (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Шлем с изкуствен интелект дава на огнеборците възможност „да виждат през дима”, предава Ройтерс. Така тежката задача на пожарникарите в силно задимени помещения, където видимостта е на практика нулева, ще бъде улеснена максимално.

„Шлемът е снабден с два сензора. Единият е термална камера, а вторият, камера, която на практика може да „пробие през димната завеса”, заяви доктор Крис Лу от Университета в Единбург. Той допълни, че върху шлема има е поставен и радар.

Изкуственият интелект интерпретира всички събрани от сензорите и камерите данни, и в реално време може да подаде данни към огнеборците за нуждаещите се от помощ хора, да разпознае другите пожарникари и дори да създаде адекватна карта на заобикалящата среда.

Шлемът вече е преминал няколко изпитания в реална среда. Огнеборците от тренировъчния център за пожарникари в Шотландия вече дадоха положителни отзиви за разработката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Браво ,дано скоро измслят шлем за мързел,а ако се замисля за лудите няма ли да направят да ходят с глава като Дарт Вейдър ?