Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 16:29 2 135 1

Какво чуват и усещат бебетата, когато някой им пее?

  • бебе-
  • песни-
  • музика-
  • пеене-
  • бебета

Песните и мелодичността помагат на малките и родителите им да завържат по-здрава връзка помежду си

Какво чуват и усещат бебетата, когато някой им пее? - 1
Снимка: Shutterstock

Пеенето на деца или домашни любимци, за разлика от простото говорене, носи различни предимства. Проучванията показват, че бебетата предпочитат майчиното пеене пред речта , като показват по-голяма бдителност, щастие или спокойствие в зависимост от вида на песента, информира trafficnews.bg.

Бебетата също намират пеенето на бащата за силно ангажиращо, особено ако той използва по-висока гласова височина. Тази сила на пеенето изглежда е независима от езика; бебетата се отпускат на приспивна песен на всеки език, дори и да не е техният роден.

Въпреки че има по-малко данни за това как човешкото пеене засяга животните, е доказано, че пускането на музика за кучета - особено спокойните ритми на мекия рок и реге - ги прави по-малко тревожни, ако живеят в развъдници.

Пеенето също помага на родителите да се чувстват компетентни и ангажирани с ежедневния труд по отглеждането на деца. Едно надлъжно проучване на майка с недоносено бебе в интензивното отделение например установява, че ежедневното пеене на сина ѝ помага на майката да се свърже с бебето, намалявайки нейните симптоми на следродилна депресия и повишавайки нейното самочувствие, докато се приспособява към нейната родителска роля. И тези песни на грижа, често изпълнявани със забележителна последователност във височината, ритъма и темпото, могат да се превърнат в надеждни и валидиращи скриптове за родителите, за да принудят своите малки в различни режими, като сън или време за игра.

„Бебетата са детектори на модели“, казва Елиз Пиаца, професор от университета в Рочестър, която е изучавала комуникацията в ранна детска възраст чрез език и музика. Пиаца ми каза, че пеенето създава обратна връзка, при която удоволствието на бебето мотивира родителите да пеят повече и изгражда увереността на родителите. За родителя измислянето на собствени песни, които да пеят на някое от децата им, може да даде нови възможности за взаимовръзка на родителите и децата. Може да им помогне да осмислят новия човек в семейството, който изисква огромно време и енергия, но който не може да говори с тях.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виж кой говори

    0 0 Отговор
    Усещат, че е някой идиот, който пее фалшиво.