Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 14:06 10 932 15

Лили Иванова изнасяла фиктивни концерти в Родопите?

  • лили иванова-
  • певица-
  • концерти-
  • схема-
  • източване на пари-
  • хонорар

Чрез фиктивни концерти успявали да платят високия хонорар на естрадните звезди

Лили Иванова изнасяла фиктивни концерти в Родопите? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Естрадните звезди изнасяли по един концерт на ден в Родопите, но по документи излизало, че са пеели поне на още 2-3 места. По документа примата Лили Иванова е изнесла концерти в населени места, за чието съществуване сигурно дори не подозира, разкрива седмичникът „Родопи войс“ през 2011 година.

Само с „фиктивни концерти" местните младежки домове можели да си позволят да поканят Лили Иванова, Георги Христов, Маргарита Хранова и други величия на българската попмузика до 1989 година.

„Това не е схема за кражба на пари, а начин да се удовлетворят желанията на звездите. Певците нямат никаква вина, по този начин се заобикаляше тромавата система. Когато Лили Иванова беше поканена в Кърджали, на нея трябваше да ѝ се плати хонорар, който не можеше да се изпише по силата на тогавашната наредба.

Лили пя само в града, но местните организатори се наложи да впишат и концерти в Перперек и още едно село. Тамошните комсомолци бяха извозени до града", разказва пред репортер на изданието бивш служител на бившата концертна дирекция „Естрада".

При гостуването на звездата в Смолян пък имало 1 концерт на живо и още 3 - според архивите.

120 лева по наредба бил хонорарът на Лили Иванова за участие тогава. Отделно ѝ се плащали пътни, нощувки и наем за апаратура. Само тя била със звание „Заслужил артист".

Фиксираното възнаграждение на другите певци варирало от 60 до 80 лева. Никой от звездите обаче не се съгласявал да пее за такава малка сума. Исканото от тях възнаграждение надвишавало поне 3-5 пъти установеното в държавната наредба за хонорарите. Така всички реално получавали на ръка много повече, заради което организаторите докарвали бонуси чрез документни манипулации.

„Не е вярно твърдението на певците, че били ощетявани от организаторите на концерти, които уж укривали истинския приход от продажбата на билетите. Всичко се прави, за да може по някакъв начин да се признае трудов и осигурителен стаж на певците, за да помагат да получават пенсии", пояснява бившият служители на „Естрада".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    17 24 Отговор
    Че тя кога е изнасяла реални концерти,някой я излъгал че може да пее и така си отиде цял живот

    Коментиран от #10

  • 2 ЗОРО

    19 5 Отговор
    ВИНАГИ Е ИМАЛО ПОДЛИ ЗАВИСНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #11

  • 3 ивана

    28 4 Отговор
    всички корекоми работеха за тях сега искат големи пенсии
  • 4 ДЮРАН ДЮРАН ОТ ДЮЛГЕРОВО

    12 4 Отговор
    ....сега да отидат и да си изпеят не изпятото
  • 5 БАЙ ПЕТКАН КОНБАЙНЕРА.

    10 10 Отговор
    КАКВО МИ ПЕЙ. САМО ВИЙ И ЛАЙ. ПОНЯКОГА БАУЧИ. А НАС НА МЖРАЛ НИ УЧИ. ЛАКОМА Е МНОГО. ОБИРА НАРОДА. БАЙ ТОШО Я БЕШЕ ОЗАПТИЛ НАВРЕМЕТО. СЕГА Я ИСТЪРВАХА.
  • 6 Бибитко

    24 6 Отговор
    На Лили Иванова парите никога не й стигат,даже Боко Тиквата й отпусна тлъста пенсия,че е много бедна. Да сте чули някога да е пяла на благотворителен концерт,аз не съм.
  • 7 иди ми дойди ми

    9 2 Отговор
    По документИ примата Лили Иванова е изнесла концерти в населени места, за чието съществуване сигурно дори не подозира, ПО ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО СА ПРАВЕНИ И ДРУГИ НЕРАЗБОРИИМОСТИ,НО ИЗНЕСЕНА ИНФОРМАЦИЯ НЕ Е ИМАЛО,ЗАЩОТО ЛИПСВАШЕ ИНТЕРНЕТ,МОБИЛНИ ТЕФЕЛОНИ ЕНД КАМПЮТЪРС. А И ПАРТИЯТА НЕ ДАВАШЕ ДА СЕ КЛЮ-КЛЮ ПО ТАКВИЗИ ВЪПРОСЧЕТА. ИМАШЕ МУЗИКАЛНИ ПЛОЧИ И КАСЕТКИ,СЛУШАШЕ СЕ МНОГО ЕСТРАДНА МУЗИКА,ХОРАТА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАХА,КЪДЕ ИМА КОНЦЕРТИ,ХОДЕХА НА МНОГО ОТ ТЯХ И НЕ ИМ ПРАВЕШЕ ВЧЕПАТЛЕНИЕ,АКО ЕДИН ИЛИ ДВА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАХА.РЪЙШ?!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 възползвала се е

    4 3 Отговор
    от мъката му по Евридика и не е дала стотинка за родопските акомпанименти на Орфей.
  • 10 ШЕРИФ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Ти изкара целия умен български народ лъжец...
  • 11 ПИСАТЕЛ

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "ЗОРО":

    И много злоба към хората с талант!
  • 12 Местанчеф

    5 1 Отговор
    Шгу приместъ
  • 13 Христо Обрешков

    2 4 Отговор
    Разбира се че Крадливата Концертна Дирекция ЩЕ се съобразява с Талантите на България ! Това всеки Нормален фен на звездите ни го Разбира и ОДОБРЯВА ! Какво се правите на ощипани !? Пърдящите чиновници, дето се Хранят на гърба на Талантите на България още от Живково време-се чувстват обидени, моля ви се... Що за чиновническа Наглост !? Я погледнете Отъпялата ни карикатура на държава как се "грижи" за тези доказани Таланти-някои умряха в нищета.Позор. Позор за цялата чиновническа клика, дето се изрази тук чрез тази Срамна публикация.Позор за вас-чиновници.Как пък толкова години не се сетихте да надигнете глас за променяне на Закона за Авторското Право, Ами Унизявате и композиторите !? Гнус ме е да ви чета недостойните публикации.Хората са Наясно !!!

    Коментиран от #14

  • 14 Васко жабата

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Христо Обрешков":

    По добър от мен нема
  • 15 е стига де

    0 0 Отговор
    къде тръгнахте да ровите баш естрадното минало и да давате повод на комплексарите да оплюват