Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 16:29 2 659 3

Невролог показа какво става, когато майка целуне бебето си

  • майка-
  • бебе-
  • експеримент-
  • невроложка-
  • хормони

Експериментът показва удивителни химически реакции в мозъците и на майката, и на бебето

Невролог показа какво става, когато майка целуне бебето си - 1
Снимка: Shutterstock

Раждането на дете е особено значимо събитие в живота на всеки човек. Невроложката Ребека Сакс използва своите познания, за да покаже на света как мозъка на детето излъчва удоволствие и щастие, когато майката целува бебето си. Експериментът, който със сигурност ще остане в историята, е направен с помощта на ядрено магнитен резонанс, пише jenata.blitz.bg.

Той показва как мозъкът на 2-месечното бебе и на неговата майка буквално се оцветява в червено, когато те се целуват. Активизират се основно тези части, отговорни за отделянето на "хормона на щастието".

"Целувката води до химична реакция в мозъка и отделянето на голямо количество от хормона окситоцин, който предизвиква също така чувство на привързаност и привличане. Целувката активизира и обмяната на вещества - освобождава се допамин, който ни кара да се чувстваме добре, както и вазопресин", обяснява невроложката, извършила удивителният експеримент.

На снимката, която тя показва, целува своето бебе и много ясно се виждат и двете мозъчните реакции.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тома

    4 4 Отговор
    Той боко тиквата за това целуваше всички на ред в Брюксел
  • 3 Мая

    4 0 Отговор
    Супер сладко.