Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 13:44 1 697 4

Пробив в медицината: Близнаци се родиха от ембрион замразен преди 30 години

  • близнаци-
  • ембрион-
  • замразен-
  • за първи път-
  • медицина

Ембрионите са замразени на 22 април 1992 г.

Пробив в медицината: Близнаци се родиха от ембрион замразен преди 30 години - 1
Снимка: Shutterstock

Пробив в медицината. На 31 октомври 2022 г. светът приветства първите близнаци, родени след износването на ембрион, замразен през далечната 1992 г., съобщава NOVA.

Предишният рекордьор беше Моли Гибсън, родена през 2020 г. от ембрион, който е бил замразен в продължение на почти 27 години. Интересното е, че тогава Моли отне рекорда от сестра си Ема.

„Има нещо умопомрачително в това”, каза бащата на близнаците Филип Риджуей пред Си Ен Ен. И допълни: "Бил съм на 5 години, когато Бог е дал живот на Лидия и Тимъти, и оттогава той го е запазил".

"В известен смисъл те са най-старите ни деца, въпреки че са най-малките", посочи още Риджуей. Той и съпругата му Ракел имат още четири деца на осем, шест, три и една годинка, като нито едно от тях не е заченато чрез инвитро процедура или донорство.

Ембрионите са създадени за анонимна семейна двойка чрез инвитро оплождане. Съпругът е бил в началото на 50-те си години, като са използвали 34-годишна жена за донор на яйцеклетки.

Ембрионите са замразени на 22 април 1992 г., те се съхраняват в лаборатория за плодовитост на Западното крайбрежие до 2007 г., когато двойката, която ги е създала, ги дарява на Националния център за донорство на ембриони в Ноксвил, Тенеси, с надеждата, че друго семейство ще може да ги използва.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 2 Отговор
    Значи можем да населим други планети в галактиката.
  • 2 Биби

    3 1 Отговор
    Да са живи и здрави!
  • 3 Патрика Анандабазар

    3 0 Отговор
    Някой пак се бърка в Божите работи.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.