Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 14:28 1 666 8

Защо хората в дълга връзка започват да си приличат след време?

  • любов-
  • взаимоотношения-
  • партньори-
  • прилика-
  • разлика

Експертите се опитват да дадат обяснение на този любопитен въпрос

Защо хората в дълга връзка започват да си приличат след време? - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки познава двойка (или пък няколко), които сякаш изглеждат повече като брат и сестра, отколкото като любовни партньори.

Има ли причина двойките да започват да си приличат след известен период от време или това е просто илюзия?

Дълги години изследователите се опитват да намерят отговора на този въпрос в науката за привличането, пише в. Струма. Резултатите са много разнопосочни - някои учени се кълнат, че противоположностите се привличат, докато други залагат, че именно нашите прилики, а не нашите различия, ни карат да се събираме.

Официално проучване от 2010 година от Университета в Мичиган изглежда потвърждава второто – ние желаем това, което е познато и дори в остаряването си се опитваме да изглеждаме като нашите половинки. Психологът Робърт Зайонг работи върху серия от семейни фотографии – първите фотоси са като младоженци и 25 години по-късно. Колкото повече време минава, толкова по-унифицирани стават двойките.

Едно от обясненията за резултатите е, че с времето отразяваме изражението на нашите партньори. Нашите мимики и физиономии започват да използват подобни модели въз основа на лицевите мускули. Но не е само това.

Може би за някои двойки поддържането на външния вид и добрата фигура са приоритети. Някои обичат да са по-оформени, други пък не толкова. Съвсем нормално е двама човека да споделят подобен вкус в естетиката. Тези с по-високо самочувствие пък са склонни да търсят собствените си черти в другия човек, просто защото ги възприемат като доста красиви.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 0 Отговор
    Щото с какъвто се събереш такъв ставаш-стара поговорка

    Коментиран от #3

  • 2 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Статията е спорна и то много !Не е вярно,освен ако единият не е човек с характер и претенция ,без мнение .Има някой черти в характера на мъжо които никога няма да усвоя дори и след още 18 гоини -просто адаптация ,нагаждане...Противоположностите се привличат ,на другите им става скучно и се разделят .
  • 3 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Това се отнася за приятели ,компания особено в пубертета ,ако си намериш авери които да правят обири и да пласират дрога ,какво става ?Факт по темата защо не мога да променя мъжа ми да ходи с костюми ,а ходи като прошляк само с дънки и екипи ?Пълната противоположност ,не го интересува мода ,зеро интерес ,и не се налагам щом се чувства добре ,просто уважаваш другият и се нагаждаш ...
  • 4 Скорпион

    2 2 Отговор
    Ядът един и същи салам затова
  • 5 Саламова

    3 0 Отговор
    Аз мноо обичам моа и съм му верна нали купува тенджери
  • 6 £€¥√

    1 1 Отговор
    Защо хората в дълга връзка започват да си приличат след време?

    Щото му научаваш всички навици и правиш същото като него
  • 7 Марин-Константин-Асен-Тих

    2 0 Отговор
    Питам се дали тези "учени"не са застъпници на либералните нрави и за това да се кълнат, че именно нашите прилики (еднаквият пол), а не нашите различия, ни карат да се събираме по двойки.
  • 8 Мими

    0 0 Отговор
    И аз почнах да чу.к.ам п.у.ки