3 Декември, 2022 20:10 1 641 2

ЮНЕСКО включи над 40 нови обекта в списъка на нематериалното културно наследство

  • юнеско-
  • нови обекти-
  • нематериалното културно наследство

Сред новите елементи има три, свързани с практики за опазване на околната среда

ЮНЕСКО включи над 40 нови обекта в списъка на нематериалното културно наследство - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 40 нови елемента са добавени в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството, предаде ТАСС, позовавайки се на ресорния комитет на организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО. Сесията ѝ се проведе в Рабат, Мароко, пише БТА.

По инициатива на 60 страни списъкът е допълнен с нови 47 обекта, сред които са чайната култура в Азербайджан и турция, традиционни методи за обработка на чай и свързаните с тях социални контакти в Китай, културата на приготвяне на френската багета, практикуването на съвременен танц в Германия, камбанен звън от Испания.

Сред новите елементи има три, свързани с практики за опазване на околната среда, отбелязват от ЮНЕСКО. Става дума за традиционни методи на селскостопанска работа, свързани с устойчиво използване на природните ресурси и за ритуали и празнични мероприятия, посветени на природата.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле поздрави страните, внесли тези предложения. Тя каза, че "живото наследство играе важна роля за обединението на народите и за укрепване на идеята за мира в съзнанието на хората".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    На бойко шлифера да включите
  • 2 Хердот

    2 0 Отговор
    България е известна на света с три неща лютеница, кисело мляко и предателство!