Last news in Fakti

5 Декември, 2022 15:32 21 324 20

Къде е влакът, който влиза в тунел и изчезва безследно?

  • влак-
  • изчезнал-
  • изчезване-
  • италия-
  • мистерия

Какво се е случило с всички 106 пътници на италианския влак?

Къде е влакът, който влиза в тунел и изчезва безследно?  - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Мистериозното изчезване на пътнически влак в Италия остава в историята без логичен отговор. Според някои вярвания влакът се движи без железопътни релси и машинист, изчезва и се появява отново на различни места пространството и времето, пише vesti.bg.

Последното луксозно пътуване… в тази вселена

През 1911 г. италианската железопътната компания Zanetti планира първото пътуване на луксозна влакова композиция, предназначена за кратки туристически пътувания на местни заможни италианци през живописен маршрут в северната част на страната.

Както е добре известно, първите парни локомотиви се появяват в зората на XIX век и скоро освен вагони с въглища и дървесина, започват да предлагат и превоз на пътници. Автомобилите и авиацията обаче бързо изместват интереса от пътуването с железница, което най-вероятно е причината за търсене на начин влаковете да запазят своята привлекателност и в бъдеще.

Може би такъв е бил планът и на компанията Zanetti: да предложи приятно туристическо изживяване за представителите на елита, което да стане популярно и доходоносно начинание. Те са създали нещо като местен „Ориент Експрес“ - луксозен влак, предлагащ незабравимо преживяване - безплатна обиколка из чудни природни красоти в удобство, комфорт и първокласно обслужване.

Според градската легенда луксозната композиция била готова да отпътува на 14 юни 1911 г. Пътуването протичало нормално и приятно за всички 106 пътници, които се наслаждавали на пътуването, водили приятни разговори с вкусна храна и аперитиви в ръка.

Маршрутът на туристическото влакче включвало и преминаване през планински тунел, който към онова време е смятан за най-дългия построен в Европа. Именно в този участък историята приключва без обяснение и следа - влакът влиза в тунела и никога повече не излиза от там.

Безследно изчезнал

Местните власти организирали доброволци, които да обходят тунела от началото до края, но спасителният екип не открива нито една следа от влака, пътниците или екипажа. Въпреки твърденията че влакът никога не е напускал тунела, властите не се съгласяват, че той просто е изчезнал в планината.

След подновено издирване спасителите откриват двама оцелели, лутащи се в тъмния подземен коридор. Те обяснили, че след влизане в тунела, влакът бил обгърнат от гъста мъгла, усетили силни вибрации и се чул силен стържещ шум. Последното нещо, което могли да си спомнят, е как скачат от влака.

По-късно става ясно, че мъжете страдат от проблеми със съня и стресово разстройство. Техните показания не са били никак от помощ за по-нататъшното разплитане на загадката. Според някои сведения след инцидента тунелът е бил зазидан или бомбардиран през Втората световна война, но със сигурност никога повече не е възстановен.

Не влак, а машина на времето

Според редица писания след своето изчезване влакът-призрак е забелязан на няколко места по света. Още по-любопитно е, че е забелязан и в миналото, и бъдещето.

Мнозина свързват изчезналия влак с разказ на монах, 400 години преди изчезването на влака и много преди появата на железниците. Монахът от град Модена (в Северна Италия) разказва за появата на огромна метална тръба, бълваща черен дим, пълна с хора, облечени в странни дрехи, да приближава към стените на манастира, но от страх монасите не допуснали никой в близост до святото място.

Като машина на времето, влакът отново се появява през 1845 г. Този път в Мексико. Местен лекар разказал как от нищото се появила група от 106 италианци, облечени в странни дрехи. Всички твърдели, че са пристигнали с влак от Рим, а един от тях носел със себе си табакера с дата 1907 г. Пришълците били диагностицирани с рядкото явление масова лудост.

В търсене на непозната закономерност

Обратно в Европа ни води информация от 1955 г. Някъде по железопътните линии близо до град Балаклава (югозападното крайбрежие на Кримския полуостров), местен работник разказал как влак се появил в тъмното и прегазил няколко пилета. Тази случка е разказана на писателя Николай Черкашин. Необявеният в разписанието влак се движил в участък, където релсите били премахнати и не приличал на влаковете, които обичайно минавали през града.

Сходно с всички други свидетелства, влаковата композиция била съставена от локомотив и три пътнически вагона. След много години Николай Черкашин се натъкнал на материал в местен вестник за италианската жп загадка. Той свързал двете истории и решил да потърси научно обяснение на странното явление.

На преден план излязла непозната досега теория - закон за запазване на времето. Черкашин смята, че е възможно съществуването на хронално поле на Земята, което е било нарушено вследствие на силен земен трус в близост до загадъчният тунел. Смята се, че пукнатини в земната повърхност под планината, са създали времева аномалия на входа на тунела. Така влакът да се озовал в “реещо” се във времето и пространството поле и продължава своето пътуване и до днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    44 20 Отговор
    Събиноооооо,добре ли си миси ркоооо?!? 🤦‍♂️

    Коментиран от #6

  • 2 глоги

    29 7 Отговор
    изчезва и се появява отново на различни места В пространството и времето
  • 3 В тунела

    42 7 Отговор
    е имало засада от ловци на джелезу!
  • 4 Цък цък

    51 6 Отговор
    Нещо като "Летящият холандец", ама по съвременна версия! Очакваме "летящата тесла във времето", група джендърмени се качили в тесла и тръгнали с Грета Тунберг на веган бар и по пътя пропаднали в една руска мина и изчезнали, после пак се появили и пак изчезнали....
  • 5 Раданч Татлъту

    37 14 Отговор
    Простотия до шия!🙉🚂🚂🚂🙉

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Очаквайте..

    27 4 Отговор
    .."Завръщане в бъдещето 4"
  • 8 МАЛКА пенсИЯ

    22 5 Отговор
    Тази сутрин,го даваха по ТВ-РЪЖДЯСАЛ.
  • 9 Гаглей

    9 7 Отговор
    В тунела, в който е влязъл
  • 10 Генчо

    36 8 Отговор
    Всичко е възможно,има времеви тунели...Така и кораби и самолети се появяват по света,изчезнали при странни обстоятелства.

    Коментиран от #11

  • 11 Аре

    17 9 Отговор

    До коментар #10 от "Генчо":

    Генчо, явяват се в кратуните на мисирките.

    Коментиран от #16

  • 12 САМО БОЙКО И ГАБРОВСКИ СА ОЦЕЛЕЛИ

    16 2 Отговор
    .................................

    Коментиран от #14

  • 13 кантонеръ

    14 9 Отговор
    брей ми туй е перпетум мобиле ! не съобщават да е зареждал въглища и вода някъде.
  • 14 закони на Мърфи

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "САМО БОЙКО И ГАБРОВСКИ СА ОЦЕЛЕЛИ":

    Което не им увеличава шансовете за реализиране на мандата.
  • 15 плоскоземенъ

    9 12 Отговор
    влака е в кухата глава на оня дето живее на плоската земя.
  • 16 Фунакоши

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Аре":

    Мисирките са само в твоята глава , безинтересен си както всички други с липса на въображение, нагъвай бахура, и се оглеждай в градския транспорт като мишок, живота на мисирките е по интересен от твоят.
  • 17 мани мани

    15 6 Отговор
    в тая история хубавото е, че сумати богаташчета са останали зазидани в тунела :) двама са се спасили все пак - лошо :) бил се появявал някъде и бройката била 106 :) е, нали двама слезли от влака ... трябва да са 104 :) монахът не можел да брои :P
  • 18 Дано

    12 0 Отговор
    се появи в София и премине през парламента, президентсвото и министерски съвет
  • 19 ВЛАКА Е В БАНКЯ ПРИ МУТРАТА ПРЕСТЪПНА

    5 1 Отговор
    ..............................
  • 20 Гошо

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Раданч Татлъту":

    Но мен най хареса е това" Автомобилите и авиацията обаче бързо изместват интереса от пътуването с железница, което най-вероятно е причината за търсене на начин влаковете да запазят своята привлекателност и в бъдеще."
    Та вече 1911 в Италия хората предпочитали да пътуват със самолети и леки коли