Last news in Fakti

8 Декември, 2022 17:15 2 352 7

Ново проучване: Динозаврите са били в разцвета на силите си, когато са унищожени от космически сблъсък

  • проучване-
  • динозаври-
  • астероид-
  • адаптация-
  • бозайници

Предполага се, че бозайниците, които са преживели удара на астероида, са били в процес на адаптиране към околната среда и следователно са успели да се приспособят по-бързо

Ново проучване: Динозаврите са били в разцвета на силите си, когато са унищожени от космически сблъсък - 1
Снимка: Shutterstock

Динозаврите са били унищожени в разцвета на силите си и не са били в упадък по времето, когато са унищожени при удар на астероид в Земята, предаде ДПА, като цитира ново проучване.

Находки предоставят най-силното доказателство досега, че те са доминирали в света до момента, в който небесното тяло атакува Земята, което води до масовото им изчезване преди около 66 милиона години, казват изследователите.

Учените отдавна спорят защо големите динозаври са изчезнали, а бозайници и други видове като костенурки и крокодили са оцелели.

Предполага се, че бозайниците, които са преживели удара на астероида, са били в процес на адаптиране към околната среда и следователно са успели да се приспособят по-бързо.

Проучването, ръководено от международен екип от палеонтолози и еколози, анализира 1600 вкаменелости от Северна Америка.

Те моделират хранителните вериги и екологичните местообитания на сухоземни и сладководни животни през последните няколко милиона години от периода креда и първите от периода на палеогена след удара на астероида.

Специалистите установяват, че много дребни бозайници са живели заедно с динозаврите.

Новото изследване разкрива, че тези същества са разнообразявали диетите си, адаптирали са се към околната среда и са ставали все по-важни в екосистемите с настъпването на периода креда.

Динозаврите са били изключително добре адаптирани към това, което е било удобно за тях, сочат данните от проучването.

Експерти твърдят, че бозайниците не просто са се възползвали от смъртта на големите древни същества. Те са създали свои собствени предимства чрез диверсификация - по-разнообразен хранителен режим и поведение, издържане на малки промени в климата чрез бързо адаптиране.

Според изследователите това поведение вероятно им е помогнало да оцелеят, тъй като са били по-способни от динозаврите да се справят с радикалното и внезапно унищожение, причинено от астероида.

"Динозаврите са били силни, със стабилни екосистеми, докато астероидът внезапно не ги е убил... Бозайниците обаче са разнообразили хранителния си режим, екология и поведение, докато динозаврите все още са били живи", обяснява водещият учен проф. Стив Брусат от университета на Единбург. Те са се възползвали от предимствата, които са получили благодарение на предварителното си приспособяване и са се преместили в ниши, оставени празни от мъртвите динозаври.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Сайънс адвансис", пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 село

    12 3 Отговор
    Професорът и екипът му открили също така и топлата вода.
  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 1 Отговор
    И ние - човеците сега сме в разцвета на силите си, но не трябва да се заблуждаваме, че това ще е винаги така! 8 милиарда не е радостна новина!
  • 3 Раданч Татлъту

    7 2 Отговор
    Тамън да напраяят партия на ГЕРБ и Путин ги треснал с атома!🚀🚀🚀🦖🦖🦖☠☠☠
  • 4 Калцидии трети

    4 4 Отговор
    Щом (ирационалното) да си дженсър и извратеняк днес вече се оправдава от политиката,науката и т.н. Като това вече се лансира за обществена норма, защо динозаврите и тяхното изчезване да не са измислица на хора оправдаващи заплатите си с разкази и прекарващи времето си на тежки научни конференции години наред с питие в ръка авторитетно оборващи всяко съмнение?

    Коментиран от #6

  • 5 Божидара,

    3 3 Отговор
    видно си си хубавичко женче,намери си един добър момък,народи му дечица и си ги гледай.Не преписвай глупости от мейнстрима за теранските големи рептили,кой и какъв астероид ги е погубил...
  • 6 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Калцидии трети":

    За динозаврите отговора е много прост - има намерени много кости, даже и в комплект. Оттам нататък има доста работа. За джендърите съм съгласен - например днес ни спряха за Шенген! Голям праз!
  • 7 Хаджи Генчо

    1 2 Отговор
    Астероида е само предположение и нищо повече!