24 Декември, 2022 10:05 2 947 5

Рецепта на деня: Италиански коледен козунак Панетоне

  • сладкиш-
  • козунак-
  • панетоне-
  • десерт-
  • коледен

Сладкиш за празничната трапеза

Рецепта на деня: Италиански коледен козунак Панетоне - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • брашно - около 370 - 380
  • нишесте - 25 г
  • вода - 50 мл
  • мая - 1/2 с.л. суха или 10 г прясна
  • яйца - 2 големи + 2 жълтъка
  • захар - 100 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • масло - 125 г меко краве + 15 г за отгоре
  • ванилия - 5 капки
  • портокалова есенция - няколко капки
  • портокали - сока от 1/2 портокал + настърганата кора от 1/2 портокал
  • лимони - сока от 1/2 лимон + настърганата кора от 1/2 лимон
  • стафиди - 100 г
  • сушени плодове - 100 г микс по избор
  • портокалови корички - 100 г захаросани
  • ром - около 50 мл, или коняк

Начин на приготвяне:

Пригответе си форма за панетоне с диаметър 16-17 см и височина 11-12 см. Ако нямате специална форма, облечете обикновена подобна тава с оризова хартия, така че да се получи височина на стената към 12 см.

Разтворете маята с 1 с.л. захар в топлата вода докато шупне. Сложете стафидите в купа и ги залейте с рома.

Пресейте брашното и сложете 2/3 от него в купата. Прибавете шупналата мая, 2 яйца, портокаловия сок и захарта. Объркайте добре, покрийте купата с прозрачно фолио и оставете тестото на топло да втаса - трябва да стане на мехурчета и да утрои обема си.

След това прибавете жълтъците, солта, настърганата портокалова и лимонова кора, лимоновия сок и есенцията. Отново размесете всичко много добре и добавете останалото брашно и нишестето.

Бъркайте до получаване на гладко тесто. Нарежете мекото масло на парченца и при непрекъснато бъркане го смесете с тестото. Бъркайте, докато маслото се разтопи и се получи доста меко и лепкаво тесто.

Ако е прекалено течно, може да добавите няколко лъжици брашно, но не прекалявайте. Оставете отново да втаса. Прехвърлете го на набрашнен плот, оформете с намазнени ръце топка и го сложете в намазнена купа. Покрийте го и оставете да удвои обема си.

Отново го прехвърлете върху набрашнен плот и го размесете със сушените плодове и захаросаните корички. Ако лепне прекалено, набрашнявайте ръцете си. Отново го върнете в намазнената купа. Покрийте и оставете в хладилник за 3-4 часа.

Извадете вече стегналото се тесто, оформете го на топка и го сложете в предварително подготвената форма за печене. Направете отгоре кръст с нож и намажете повърхността с леко разтопено масло. В средата на кръста сложете малка бучица масло.

Загрейте фурната на 195 градуса. Панетонето се слага в алуминиева тавичка за еднократна употреба и се оставя да втаса на топло, докато се подаде над ръба на стената.

Сложете го да се пече за 10-15 минути, след което намалете температурата на около 170-180 и печете още 40-45 минути. За да не прегори, към средата на печенето покрийте коледния сладкиш с алуминиево фолио. Готовият Панетоне се вади, маже се с масло и се увива с кърпа, докато напълно се охлади, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    1 1 Отговор
    От вож.ата на дядо Джо може да се сготви цяла тенджера сарми
  • 2 Шофьор

    2 4 Отговор
    Аз съм в Италия вчера за първи път си купих едно Прошуто не ми харесва затова си купих и Курдон бльо виж това си го бива, а това си е като нашия кекс иначе тук има изобилие от сладкиши ама цената почва от 5евра и нагоре
  • 3 Беловеца

    5 1 Отговор
    Абе напишете рецепта как се прави содена питка,за бъдни вечер.Все пак сте Българска медия,,май,,.Кво ми давате тея Италиански кексове.
  • 4 Православен

    7 0 Отговор
    Козунак се прави за Велкден не за Коледа!
  • 5 ганю

    0 1 Отговор
    Високи козунаци се правят във високи фурни
    до 20 см във мечтата става