Last news in Fakti

28 Декември, 2022 19:32 2 258 7

Откриха начин за измерване и лечение на депресията

  • депресия-
  • мозъчно заболяване-
  • психично заболяване-
  • лечение-
  • изследване

Учените изследват ефекта от т.нар. "декодер на настроението" в лечението на депресивните състояния

Откриха начин за измерване и лечение на депресията - 1
Снимка: Shutterstock

Нов доклад на MIT Technology Review предлага интересна информация за това как лекарите могат да лекуват депресия, като използват напредък в неврологията, който е позволил да се създаде декодер на настроението. С помощта на електроди, имплантирани в човешкия мозък, изследователите са успели да установят връзката между мозъчната дейност и настроението, пише БГНЕС.

Д-р Самир Шет, водещ изследовател от Медицинския колеж "Бейлор" в Хюстън, твърди: "Това е първата демонстрация на успешно и последователно декодиране на настроението на хора в тези области на мозъка", което позволява на лекарите да определят колко тежка е депресията на даден човек и как най-добре да я лекуват.

Изследователите използват дълбоката мозъчна симулация (ДМС) за лечение на Паркинсон от години, но използването на практиката за коригиране на депресията най-накрая става реалност, след като поколения наред е била неврологична теория. В началото на миналия век изследователи се опитват да използват ДМС за лечение на депресия, но резултатите са разочароващи, в резултат на което изследването е обявено за неубедително. Използвайки неврологична техника, използвана за извършване на мозъчни операции, екипът на д-р Шет имплантира електроди в целия мозък на пациентите, изследвайки едновременно няколко области, тъй като депресията никога не се ограничава само до една мозъчна област.

Изследователите имплантират четири електрода в мозъка на изследваното лице, като прикрепват батерия към гърдите на пациента, която периодично изпраща електрически импулс през електродите. Един от пациентите, Джон, съобщава, че депресията му се е изчистила за период от шест месеца, което доказва валидността на неврологичната теория. Имплантирането на електроди очевидно е скъпо, но данните от експеримента могат да се използват за създаване на обобщени "карти" на мозъчната активност, което по-лесно ще позволи на други лекари да лекуват пациенти, използвайки по-малко инвазивни техники на ДМС.

Само с трима пациенти досега екипът на д-р Шет вече е открил общи черти в мозъчните области на субектите. Използвайки "декодера на настроението" на базовата електрическа активност, учените могат да определят настроението на отделните пациенти, без да прибягват до задаване на субективни въпроси. Понастоящем депресията се диагностицира чрез събеседване, което може да бъде погрешен подход, поради което надеждният обективен метод за диагностика е огромна стъпка напред за неврологията.

Понастоящем сканирането на мозъка не е достатъчно прецизно, за да се определи електрическата активност на индивидуално ниво, което може да доведе до незабелязване на депресията при един или до прекомерно лечение при друг, подчертавайки настоящ проблем в неврологията. Отчитането на почти безкрайния брой разлики в човешкия мозък е трудно дори в най-добрите условия, още повече при хора, страдащи от резистентна на лечение хронична депресия.

Милиони хора страдат от депресия, а още милиони не са диагностицирани, което прави ДМС техниките за подобряване на диагностиката и коригиране на състоянието почти Свещения Граал на неврологията. С успешното малко по мащаб проучване, представено успешно на последната конференция по неврология в Сан Диего през ноември тази година, д-р Рива Пос, член на изследователския екип, казва: "Това ще напредне значително в разбирането на депресията и ще помогне да се измислят подходи за невростимулация." Възможно е този подход да не помогне на всички, страдащи от хронична депресия, но резултатите от проучването са обещаващи и дават надежда на всички, на които винаги се казва: "Просто се опитай да бъдеш щастлив".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 4 Отговор
    Как лекарите лекуват....Нещо ,което го няма.......загадка,но за пари всичко се ....лекува!
  • 2 ШМЪРКАН

    2 10 Отговор
    Амфетите отдавна са измислени бре.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Само едно лекарство.

    8 4 Отговор
    Евън. Евън. До откат! И здраво гледане на комедии
  • 5 ха ха

    7 1 Отговор
    СмЕхОтЕрАпИя
  • 6 Депресиран

    4 1 Отговор
    Чакам Събина и Венелина да ми тестват и потушат ...депресията...
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    ДЕПРЕСИРАН съм ХОРА