Last news in Fakti

12 Януари, 2023 13:15 1 717 4

В Мурманск посрещнаха слънцето след 40 дни полярна нощ

  • мурманск-
  • полярна нощ-
  • слънце

Продължителността на деня е само 26 минути

В Мурманск посрещнаха слънцето след 40 дни полярна нощ - 1
Снимка: Shutterstock

Жителите на Мурманск изкачиха в сряда Солнечная горка (Слънчевата планина) - най-високата точка в града - за да посрещнат първата зора след полярната нощ, която продължи от 2 декември 2022 г. до 10 януари 2023 г. Това е единственото място в града, където може да се види слънцето по това време, но тази година изгревът е бил засенчен от облаци, пише кореспондент на ТАСС.

Според синоптиците слънцето се е показало на географската ширина на Мурманск в 12:43 часа, пише news.bg. Продължителността на деня е само 26 минути. От 11 януари тя постепенно ще се повишава. Всяка година жителите на Мурманск се качват на Солнечная Горка, за да видят първите лъчи, но най-често времето не позволява те да бъдат видени. В безоблачно небе се вижда само отражението на слънцето или неговия ръб. В сряда в Мурманск времето ще остана облачно с редки прояснения, слаб вятър и температура от минус 10 градуса.

На 11 януари, по традиция, датираща от 2007 г., властите на Мурманск организират развлекателна програма за тези, които се качат до върха на Солнечная Горка - само на един километър от града. Участниците в празненството "Първа зора" танцуват и се топлят с чай от боровинки.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 12 Отговор
    Мурманск - бъдещата столица на Путлеристан.
  • 2 Почерпка с чай

    9 16 Отговор
    Живота в Русия е пълна мизерия. Тия празнуват появяването на слънцето с "чай от боровинки" :))) Явно отрано свикват с методите на кремълския .... :)))
  • 3 Не бих ходил да зяпам слънцето

    3 9 Отговор
    Ше си къркам само
  • 4 Вагнер

    7 4 Отговор
    Да живей!