Last news in Fakti

18 Януари, 2023 15:58 3 811 11

Сверяват "Часовника на Страшния съд", отчитащ близостта на човечеството до самоунищожение

  • страшния съд-
  • апокалипсис-
  • часовник-
  • отброяване-
  • атомна физика-
  • учени

Експерти в атомната физика описват часовника като "метафора за това колко близо е човечеството до самоунищожение"

Сверяват "Часовника на Страшния съд", отчитащ близостта на човечеството до самоунищожение - 1
Снимки: Shutterstock

Стрелките на Часовника на Страшния съд ще бъдат пренастроени на 24 януари. В този ден, в 10:00 ч. сутринта (15:00 GMT) водещи атомни специалисти ще обявят дали ще се промени времето на символичния часовник.

Часовника представлява преценката на най-добрите експерти в областта на науката и сигурността за опасностите пред човешкото съществуване, отбелязва Блиц.

От авторитетното американско списания "Бюлетин на атомните физици" обявиха, че на 24 януари Часовникът ще бъде актуализиран. Организацията описва часовника като "метафора за това колко близо е човечеството до самоунищожение".

Решението за пренастройване на стрелките на часовника се взема ежегодно от Съвета за наука и сигурност на бюлетина и неговия съвет на спонсорите, в който влизат 11 нобелови лауреати.

За 2023 г. от Бюлетина заявиха, че при пренастройката ще вземат предвид фактори като: войната между Русия и Украйна, биологичните заплахи, разпространението на ядрени оръжия, продължаващата климатична криза, спонсорираните от различни държави, организации и правителства кампании за дезинформация и разрушителните технологии.

В момента стрелките на часовника са настроени на 100 секунди до полунощ. Така бе и през 2021 г., когато наред с ядрените оръжия като най-голяма заплаха пред човечеството бе посочена и пандемията от коронавирус.

Сверяват "Часовника на Страшния съд", отчитащ близостта на човечеството до самоунищожение

Историята със смразяващия Часовник тръгва през 1947 г., когато той се появява за първи път на корицата на "Бюлетин на атомните физици". Бюлетинът е основан през 1945 г. от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по проекта "Манхатън", в рамките на който са създадени първите ядрени оръжия.

История

"Часовникът на Страшния съд" е символичен часовник, създаден през 1947 г. от Съвета на директорите на списанието "Bulletin of the Atomic Scientists" на Чикагския университет. Колкото по-близо е часът до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа.

75 години по-късно ситуацията в международната сигурност не се е стабилизирала. Напротив, часовникът остава най-близо до апокалипсиса, който слага край на цивилизацията, защото светът се намира в изключително опасен момент.

Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на Bulletin of the Atomic Scientists каза, че часовникът "продължава да показва опасността, напомняйки ни колко много работа трябва да се свърши, за да се гарантира по-сигурна и по-здрава планета. По принцип от 2020 г. светът остава на 100 секунди от своето унищожение.

Както се отбелязва в изявление, публикувано на сайта на списанието, "това решение по никакъв начин не означава, че международната сигурност се е стабилизирала". Според авторите това, напротив, означава, че светът е "замръзнал в изключително опасна ситуация".

"През 2019 г. го нарекохме нова аномалия и тя за съжаление продължава", подчертават учените.

Първоначално часовникът беше настроен на 7 минути до полунощ.

Най-благоприятна е била прогнозата през далечната 1991 г. - цели 17 минути. Това се обяснява с факта за края на Студената война и колапса на СССР, но и на появилите се надежди за демокрация по света.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    ВСЕЛЕНАТА са ВЕЧНИ
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 2 Отговор
    Нито е ЧАСОВНИК ,
    Нито са АТОМНИ ФИЗИЦИ,
    ама важното е как звучи ‼️‼️
    Като вица за " ТКЗС Лопе де Вега" ‼️

    Коментиран от #7, #8

  • 3 Няма да има самоунищожение на човечетвот

    5 2 Отговор
    Просто с всеки изминал ден края на Сатаната и сатанистите наближава. Змията е ужасно гневна и ранена, че губи битката за Земята и хората. Сега са най-тежките времена „Внимавайте обаче какво правите, за да не натежат сърцата ви от преяждане, препиване и житейски грижи, и онзи ден да ви връхлети неочаквано, като примка. Защото той ще дойде върху всички, които живеят по цялата земя. Затова останете будни и през цялото време се молете усърдно, за да успеете да избегнете всичко онова, което трябва да се случи, и да застанете одобрени пред Човешкия син.“ (Лука 21:34–36) Разумно е да вземем присърце думите на Исус. Защо? Защото онези, които се радват на одобрението на Йехова Бог и на „Човешкия син“, Исус Христос, имат възможността да преживеят края на системата на Сатана и да живеят вечно в чудесния нов свят, който е съвсем близо! (Йоан 3:16; 2 Петър 3:13)
  • 4 Прометей

    15 0 Отговор
    Хайде,унищожавайте го този свят най-после!
    Ще бъде интересно как милиардери се бият с меч в ръка, след пет години в бункера, за консерва копърка.

    Коментиран от #10

  • 5 русофил/туркофил

    1 0 Отговор
    дядя вова сложи стрелките на 12.00 !
  • 6 замислете се

    7 0 Отговор
    Колко труд са положили някои хора ,за да стане светът,общностите им и виталността ,по-хубаво място за живеене,а сега ,часовника показва предстоящ колапс.Не се шегувам,викайте оня лукавия,защото изглежда,че добрините на честните люде,не са довели до нищо хубаво,а злодеите сега цъфтят.Май са прави ,мислителите,като са казали,че пътят до ада е пълен с добри намерения.
  • 7 Бежанец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Браво Вуте!Липсват КООПеративите.
  • 8 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Спас пияндето ли ти го каза. Сметка без кръчмар не става- трябва да е казал още/по повод академиците/. Ако не, аз го казвам
  • 9 СМЕШНооо

    0 0 Отговор
    Ами то през марта пак ще въртим стрелките, това за сверяване ли да го броим
  • 10 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Прометей":

    Защо в България винаги спрягате Прометей ?!Питам от любопитство,аз бих казала като
    лудият Нерон стоял на хълма и пишел стихове, вдъхновен от зрелището на горящия Рим, подпален по неговата заповед.
    Този сюжет е познат дори на онези, които са спали в час по история .Древният Рим и Митът за Нерон – подпалвача.
  • 11 ганю

    1 0 Отговор
    готвите ли се за ядрена зима
    ами свиквайте умници
    като дразните Русия ще ядете скакалци