Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 08:14 1 670 4

2 лесни техники как да балансираме нервите си

  • active sitting-
  • техники-
  • упражнения-
  • нерви-
  • стрес

Чрез системата Active Sitting

2 лесни техники как да балансираме нервите си - 1
Снимкa: Shutterstock

Последиците от ежедневният стрес могат да навредят на здравето по необратим начин. От невинно забравяне на ключове или разсеяност, до ранно стареене, сърдечни проблеми и дори инвалидизиране.

Доказано е, че той може да е причина за липса на контрол на емоциите; срив на имунната система; влошаване на половия живот и отношенията; хормонални проблеми и напълняване. Това са само част от най-честите проявления.

Макар че може да е свързан с трудно преодолими фактори като напрежение на работното място; лични проблеми или финансови; смяна на средата; отглеждане на деца или възрастни хора; хронично недоспиване, е важно да му обърнем сериозно внимание преди положението да стане необратимо.

Добрата новина е, че има лесен начин да тушираме стреса само с няколко минути на ден - това е програмата “Физическа и емоционална трансформация”, част от системата Active Sitting. Неин автор е известният кинезитерапевт Константин Ковачев, който има над 20 години опит. Предлагаме ви два подбрани варианти, с които да започнете:

Емоционален рестарт

Доказано е, че при силно вълнение тонусът на всичките мускули спада за продължително време, дори за часове. Оттам се губят сила и тонус, както и желание за работа. Техниката “емоционален рестарт” се прилага при силно емоционално напрежение и действа само за 10 секунди. Възвръща баланса на мускулите и освобождава нервното напрежение.

Сядаме на стола удобно, с изправен гръб. Поставяме едната ръка по средата над главата, а другата – на разстояние от седалищния мускул. Започваме да потупваме едновременно върха на главата и седалищния мускул. Не го правим силно, но трябва да е интензивно. Важно е да го правим с усмивка. Докато потупваме, вдишваме и издишваме за 10 секунди.

Упражнение “Тигрова лапа”

Тимус на гръцки означава „жизнена сила“ и това никак не е случайно. Той е централен орган на имунната система. Упражението акцентира именно на него и е лесен и важен метод за увеличаване на енергията, подмладяване и удължаване на живота и балансиране на емоциите.

Във всеки един пръст на нокътните плочки има енергиен канал, отговарящ за определена емоция. За да изпълним упражнението е нужно да свием нокътните плочки близко една до друга и да се получи формата на лапа. Тупайки в тимусната жлеза, малко над средната част на гръдната кост автоматично освобождаваме тези емоции и стимулираме самата жлеза да произвежда повече клетки за имунитета. Тимусната жлеза повишава имунитета и енергията на тялото.

В книгата “Физическа и емоционална трансформация”, която излезе преди месеци, са включени около 30 техники, с които може да се намалят отрицателните влияния на емоции, като страх, яд, обида, вина, тъга и ниска самооценка. Същевременно има и съвети как да се засилят положителните чувства, които имат благотворно влияние, като обич, радост, удовлетворение. Целта е да сме по-подготвени в стресови ситуации, да може нервната система да не реагира остро, съответно да не хаби енергия и да не се стига до по-сериозни напрежения, включително и физически болки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ВИ КРАСАВИЦЕ полезни СЪВЕТИ БЛАГОДАРЯ
  • 2 Пич

    6 2 Отговор
    Двете техники са , ляв прав , и десен ъперкът ! Вашите нерви се успокояват , а опонента преоткрива смирението !!!
  • 3 въпросче

    3 1 Отговор
    След като е българин известният кинезитерапевт Константин Ковачев,то защо програмата му е част от системата с ингилизешко заглавие Active Sitting?!?!? Все едно е да каже "Гоце Делчевски".
  • 4 бушприт

    2 2 Отговор
    Ако жена не е балансирана,сложете от другата й страна подаръче,глезотийка,шоколад и тя ще се балансира набързо.