Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 08:12 1 681 2

Ирландци недоволстват заради филма "Баншите от Инишерин", представял ги като "идиоти"

  • филм-
  • критики-
  • баншите от инишерин

Има също критики за точността, с която е предаден акцентът на обитателите на измисления остров във филма на Мартин Макдона

Ирландци недоволстват заради филма "Баншите от Инишерин", представял ги като "идиоти" - 1
Снимкa: БГНЕС

Не само българските зрители недоволстват от художественото представяне на исторически теми в киното и телевизията. Ирландският център за категоризация на филмите (IFCO, до 2008 г. с името Ирландска служба за филмова цензура) е получил редица оплаквания през изминалия месец, че номинираният за 9 награди "Оскар" филм "Баншите от Инишерин" представя ирландците като "идиоти", съобщава в. Irish Mirror, цитиран от segabg.com. В писмата има също критики за точността, с която е предаден акцентът на обитателите на измисления остров във филма на Мартин Макдона, както и твърдение, че той отразява Ирландия от 20-те години "погрешно".

Един жалбоподател пита дали е било ясно от самото начало, че филмът е художествена измислица, а не "истински поглед към хората от островите край брега на Ирландия" (Irish Mirror отбелязва тук, че coast - бряг, е изписано с правописна грешка).

В отговор директорът на IFCO Джордж Синклер пише, че изразените недоволства не са "обект на категоризация". Въпреки това той посочва, че във финалните надписи се съдържа съобщението, че всички герои и събития са измислени.

"Намерих този филм за крайно обиден към жертвите на Ирландската гражданска война. Той показва жителите на остров Инишерин като глупави и нехаещи за Гражданската война по същото време", настоява друг зрител.

Irish Mirror обаче отбелязва, че IFCO получава зрителски оплаквания по всякакви филмови въпроси - шест например са само постъпилите миналия месец заради това, че семейната комедия "Човек на име Ото" е разрешена за гледане от деца над 12 г. Възмущението е продиктувано главно от факта, че в няколко сцени от филма героят на Том Ханкс опитва да се самоубие и това била гледка, "крайно неприемлива" дори до 15-годишна възраст.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    6 8 Отговор
    Не знаеше ли, че само руснаците могат да бъдат представяни като идиоти?

    Коментиран от #2

  • 2 изгорил

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    мараба факла